Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)

Opublikowano: 06.12.2021 r., 13:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
Sprawdzony przepis na ciasto z kaszy jaglanej ugotowanej. Ciasto jest w formie keksu z rodzynkami, żurawiną, orzechami oraz z polewą z mlecznej czekolady.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Pieczenie 80 min
651 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Kasza jaglana nieugotowana (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (220 g)
  • Masło (300 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Suszona żurawina (100 g)
  • Orzechy nerkowca 1 szklanka (170 g)
  • Czekolada mleczna 1 tabliczka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, aromat rumowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia mała, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, blaszka keksowa

Przepis na ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową) krok po kroku

Kaszę wsyp do miski. Zalej ją zimną wodą i odstaw na godzinę. Po godzinie wyłóż ją na sitko i przepłukaj ponownie zimną wodą.

Wsyp do garnka kaszę i wlej około 700 ml wody.

Ugotuj kaszę do miękkości - około 20 minut. Ostudź.

Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Posiekaj orzechy. Wymieszaj je wraz z żurawiną, rodzynkami i kaszą.

Roztop masło.

Dodaj do kaszy łyżeczkę proszku do pieczenia, masło oraz aromat. Całość pomieszaj.

Wbij jajka do miski i zacznij ubijać. Stopniowo wsypuj cukier. Ubij na puszystą masę.

Do kaszy dodaj jajka i zamieszaj łyżką.

Do blaszki wlej ciasto.

Piecz ciasto około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza, kolejne 40 minut zmniejsz na 150 stopni Celsjusza.

Upieczone ciasto ostudź.

Gdy ciasto będzie chłodne, wlej śmietankę do garnka i dodaj połamaną czekoladę. Roztop całość tylko do połączenia składników.

Ostudzoną polewą polej keks.

Odstaw, by polewa zastygła.

Jak oceniasz przepis na ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat ciasta z kaszy jaglanej (keksu z bakaliami i polewą czekoladową)

Sprawdzony przepis na ciasto z kaszy jaglanej ugotowanej. Ciasto jest w formie keksu z rodzynkami, żurawiną, orzechami oraz z polewą z mlecznej czekolady. Ten przepis na ciasto z kaszy jaglanej jest doskonały, słodki, wprost idealny na pyszny deser. Jest proste do zrobienia, a także szybkie. Ma mnóstwo składników, które idealnie odwzorowują keks. W dodatku jest to przepis bezglutenowy, ponieważ jest na bazie kaszy jaglanej. Jak zrobisz ciasto z kaszy jaglanej ugotowanej, możesz podać go osobie nietolerującej glutenu albo mającej celiakię.

Ciasto z kaszy jaglanej jest szybkie, proste i bardzo dobre. Jest to sprawdzony przepis na ciasto w innym wydaniu, ponieważ bez mąki i na kaszy. Jak zrobić ciasto z kaszy jaglanej? Bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie kaszy. Jeśli masz już ugotowaną kaszę, nastaw piekarnik by się grzał, a foremkę na keks wyłóż papierem do pieczenia. Do chłodnej kaszy dodaj rodzynki, żurawinę i posiekane orzechy. Masło roztop i dodaj do kaszy wraz z aromatem i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko. Ubij jajka z cukrem na puch. Połącz jajka z kaszą i wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto do blaszki i piecz – najpierw 20 minut w wyższej temperaturze, a następnie 40 minut w niższej. Ciasto trzeba ostudzić, zanim przygotujesz polewę. Jak już będzie zimne w garnku roztop czekoladę i połącz ze śmietanką. Nie zagotuj, powinno się wszystko tylko rozpuścić. Przed polaniem ciasta ostudź polewę. Po polaniu ciasto odstaw i poczekaj, by polewa zastygła. Przepis na ciasto z kaszy jaglanej można już podawać.

Keks, czyli pyszne ciasto z kaszy jaglanej, cechuje się tym, że pieczone jest w podłużnej blaszce keksowej. Ponadto ma pyszne dodatki. Kasza jaglana ma jednak lekko gorzki smak. Jak zrobić ciasto z kaszy jaglanej, by nie było gorzkie i jakie dodatki do niego dodać? Kaszę dobrze jest przed gotowaniem zalać zimną wodą i zostawić na godzinę. Po tym czasie kaszę wypłucz na sitku. To powinno zniwelować goryczkę. Tak przygotowaną kaszę umieść w garnku i dodaj wodę. Następnie gotuj, aż będzie miękka. Podczas gotowania możesz garnek przykryć przykrywką i zostawić na jakiś czas. Wtedy szybciej się ugotuje. Do przepisu na ciasto z kaszy jaglanej wykorzystano rodzynki, żurawinę i orzechy nerkowca. Ciasto z kaszy jaglanej będzie znakomite z innymi ulubionymi dodatkami. Dobre będą takie składniki jak każdy rodzaj orzechów lub ziaren, skórka z pomarańczy lub cytryny albo owoce kandyzowane. Bardzo prosto jest dobrać ulubione smaki i z tym sprawdzonym przepisem mieć wspaniały, słodki przysmak.

Alergeny w cieście z kaszy jaglanej (keksie z bakaliami i polewą czekoladową)

Lista alergenów dla ciasta z kaszy jaglanej (keksu z bakaliami i polewą czekoladową) przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Czekolada mleczna
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy nerkowca
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • proszek do pieczenia

W przepisie na ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową) nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aromat rumowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze ciasta z kaszy jaglanej (keksu z bakaliami i polewą czekoladową)

na 100g gotowej potrawy

Ciasto z kaszy jaglanej jest bezglutenowe. Odpowiedni przepis dla osób, które mają celiakię albo nietolerancję glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
420.37
651.57
Białko (g)
7.99
12.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
45.55
70.60
Węglowodany przyswajalne (g)
43.43
67.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.12
3.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
25.31
39.23
Tłuszcze nasycone (g)
15.40
23.87
Tłuszcze nienasycone (g)
9.91
15.35
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
95.28
147.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
158.01
244.92
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.12
Brak danych dla: kasza jaglana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.32
Brak danych dla: kasza jaglana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.41
0.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.44
Brak danych dla: kasza jaglana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
155.38
240.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: kasza jaglana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: kasza jaglana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.27
0.41
Brak danych dla: kasza jaglana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.89
16.88
Brak danych dla: kasza jaglana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
32.12
49.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
30.19
46.80
Potas (mg)
176.15
273.04
Brak danych dla: kasza jaglana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.17
48.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
115.81
179.51
Brak danych dla: kasza jaglana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.12
62.18
Brak danych dla: kasza jaglana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.37
3.67
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.00
1.54
Brak danych dla: kasza jaglana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.31
0.48
Brak danych dla: kasza jaglana, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z kaszy jaglanej (keksu z bakaliami i polewą czekoladową) 63
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z kaszy jaglanej (keksu z bakaliami i polewą czekoladową)

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
300 g
nieugotowana
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
220 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Masło
300 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Suszona żurawina
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Orzechy nerkowca
170 g
1 szklanka
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.75
Za 170 g
Czekolada mleczna
100 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Koszt składników
54.00