Przepis na keks krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna typ 500 500 g
  • Jajko 4 szt.
  • Masło 250 g
  • Mleko 2% 60 ml
  • Śliwki suszone 50 g
  • Cukier 200 g
  • Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
  • Pistacje 60 g
  • rum 50 ml
  • Owoce kandyzowane 100 g
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska

Masło zmiksuj z cukrem na kremową masę.

Dodawaj do masła po jednym jajku, cały czas miksując. Od czasu do czasu zatrzymaj mikser i łyżką odczep masło od dna i ścianek.

Dodaj mleko i połowę mąki i zmiksuj.

Następnie dodaj rum i resztę mąki.

Orzechy posiekaj i wymieszaj z kandyzowanymi owocami oraz łyżką mąki.

Rozgrzej piekarnik do 170 C.

Wsyp owoce i orzechy do ciasta i wymieszaj.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej ciasto

Piecz w 170 C, przez około 70 minut.

Keks z ukrojonym jednym kawałkiem, na białym talerzu.
Keks
Koszt przygotowania dania
25.42 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
465 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
76

Keks - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o keksie

Keks to tradycyjny wypiek kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia. Przepis na ciasto keks wyjaśnia jak upiec ten klasyczny deser, który wychodzi naprawdę bardzo dobry. Do jego przygotowania potrzebujesz mąki, jajek, cukru, proszku do pieczenia, masła, mleka i kandyzowanych owoców. Możesz też dodać trochę posiekanych orzechów. Ja dodaję orzechy, bo je lubię i dlatego są też one w tym przepisie.

Jest to mój sprawdzony przepis na keks z bakaliami, więc nie musisz się o nic martwić. Keks wychodzi pyszny. Zaczynamy od zmiksowania masła z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas mieszamy. Od czasu do czasu zatrzymaj mikser i łyżką odczep masło od ścianek i dna miski, żeby dobrze się połączyło. Gdy już dodamy wszystkie jajka, stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po pierwszej części mąki dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest dodanie kolejnej porcji mąki i rumu. Alkohol możesz pominąć i dodać więcej mleka. Nawet wersja z alkoholem jest dla dzieci, ponieważ w trakcie pieczenia alkohol wyparuje i w cieście zostanie jedynie jego aromat. Dlatego możesz go zastąpić mlekiem z ulubionym aromatem. Gdy już dodamy całą mąkę, można zabrać się za bakalie. Orzechy siekamy i wsypujemy do miseczki z kandyzowanymi owocami. Jeżeli używasz też innych bakalii, jak na przykład suszonych moreli, śliwek, daktyli itp., to pokrój je na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie mieszamy z 1-2 łyżkami mąki, aby nie opadły w trakcie pieczenia na sam dół ciasta. Tak przygotowane bakalie dodajemy do ciasta i mieszamy całą masę. Piekarnik rozgrzewamy do około 170 stopni Celsjusza. Przygotowujemy blachę, tzw. keksówkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczenie zajmuje około 60-70 minut, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość. Po upieczeniu pozwalamy ciastu wystygnąć i dekorujemy je według uznania. Możesz użyć na przykład rozpuszczonej czekolady lub lukru i bakalii. Moim zdaniem jest to najlepszy i zarazem bardzo prosty keks.

Wartości odżywcze keksu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (125g)
Energia (kalorie)
372.00 kcal
465.00 kcal
Białko
7.80 g
9.75 g
Brak danych dla: cukier, rum.
czytaj dalej

Węglowodany w keksie

Na 100g
Na porcję (125g)
Węglowodany
45.91 g
57.39 g
Brak danych dla: rum.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
45.25 g
56.57 g
Brak danych dla: rum.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (125g)
Tłuszcz
17.45 g
21.81 g
Brak danych dla: rum.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
10.68 g
13.35 g
Brak danych dla: rum.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na keks

Na 100g
Na porcję (125g)
Sód
32.75 mg
40.94 mg
Potas
181.79 mg
227.24 mg
Wapń
53.07 mg
66.34 mg
Brak danych dla: rum.
czytaj dalej
Fosfor
135.64 mg
169.54 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
19.98 mg
24.98 mg
Brak danych dla: cukier, rum.
czytaj dalej
Żelazo
2.37 mg
2.96 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Cynk
0.69 mg
0.86 mg
Miedź
0.14 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mleko 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keksu 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w keksie

Lista alergenów dla keksu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pistacje

Cena przygotowania keksu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko 2%
60 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Śliwki suszone
50 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 50 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Proszek do pieczenia
8 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.16
Za 8 g
Pistacje
60 g
20.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 60 g
rum
50 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 50 ml
Owoce kandyzowane
100 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
122.10
Łączny koszt
25.42
Jak oceniasz przepis na keks
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób