Keks królewski

Opublikowano: 17.01.2022 r., 12:02 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Keks królewski
Keks królewski
Keks królewski to sprawdzony przepis na ciasto na święta wielkanocne. Jest to pyszny, prosty i szybki pomysł na wilgotne i przepełnione bakaliami ciasto.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 45 min
518 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier (220 g)
  • Masło (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (315 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (50 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Suszona żurawina (100 g)
  • Owoce kandyzowane (100 g)
  • Bułka tarta do wysypania blaszki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, duża miska, blaszka keksowa 30 x 7 cm

Przepis na keks królewski krok po kroku

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Formę na keks posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.

Oddziel żółtka od białek.

Mąki połącz z płaską łyżką proszku do pieczenia.

Do miski dodaj cukier oraz masło. Utrzyj mikserem, aż powstanie puszysta masa.

Zacznij dodawać po jednym żółtku.

Następnie dodawaj stopniowo mąkę, cały czas miksując.

Ubij ze szczyptą soli białko na sztywną pianę. Dodaj do masy, wymieszaj delikatnie łyżką.

Do masy wsyp bakalie i owoce kandyzowane, a także skórkę startą z cytryny.

Wylej masę do blaszki i piecz przez około 45 minut.

Jak oceniasz przepis na keks królewski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat keksu królewskiego

Keks królewski to sprawdzony przepis na ciasto na święta wielkanocne. Jest to pyszny, prosty i szybki pomysł na wilgotne i przepełnione bakaliami ciasto. Przygotowanie wypieku jest banalne. Keks królewski wychodzi dobry i bardzo mięciutki. Jest idealnie słodki, świetny jako wielkanocny wypiek. Przepis na keks królewski ma subtelną nutę cytryny, rodzynki, żurawinę oraz owoce kandyzowane. To ciasto jest proste, bardzo smaczne i lekkie. Sprawdź, jak zrobić keks królewski, by był pysznym pomysłem na coś słodkiego na święta.

Keks królewski to inaczej babka piaskowa z bakaliami. Charakterystyczne dla niego jest to, że piecze się go w prostokątnej formie, która nazywa się blaszką keksową. Jest sprawdzonym przepisem na ciasto, które tradycyjnie podaje się w święta. Sprawdzi się idealnie jako dobry pomysł na wielkanocny placek. Keks to ciasto bardzo wilgotne i miękkie w środku. Z wierzchu powstaje chrupiąca i pyszna skórka. Można jeść od razu po ostudzeniu. Nie zawiera masy, więc dobrze sprawdzi się jako słodycz, którą możesz zabrać na wynos.

Sprawdzony przepis na pyszny keks królewski to taki, który zawsze się udaje. Wielkanocny keks z bakaliami to coś, co Polacy uwielbiają. Jak zrobić keks królewski? Przygotuj blaszkę na keks. Ją należy posmarować masłem, zarówno na brzegach, jak i na dnie. Następnie, blaszkę dobrze obsyp bułką tartą (także na bokach i dnie). Masło, w połączeniu z bułką tartą, podczas pieczenia staje się chrupiące z zewnątrz, ciasto nabiera genialnego smaku. Rozgrzej też od razu piekarnik. Przygotuj potrzebne składniki: rodzynki, żurawinę suszoną oraz owoce kandyzowane. Mąkę połącz ze skrobią i proszkiem do pieczenia, a także oddziel białka od żółtek. Mikserem ubij na puszystą masę masło oraz cukier. Dodawaj stopniowo, stale miksując żółtka, a potem mąki z proszkiem do pieczenia. Ubij białko na sztywno, dodaj do masy i wymieszaj – teraz łyżką. Dodaj owoce suszone oraz skórkę z cytryny startą na tarce. Wymieszaj, znowu zrób to delikatnie. Wlej ciasto do blaszki i upiecz. Stopień upieczenia ciasta najlepiej jest sprawdzić przez patyczek do szaszłyka – powinien być suchy (bez śladu surowego ciasta). Pamiętaj, by wbić patyczek pośrodku ciasta, nie blisko brzegów. Jak zrobisz keks królewski z bakaliami, posyp go cukrem pudrem, gdy będzie ostudzony.

*W przepisie na keks królewski rodzaj bakalii jest dowolny. Możesz wykorzystać swoje ulubione bakalie i owoce kandyzowane. Do bakalii można zaliczyć nie tylko owoce suszone i kandyzowane, ale także orzechy – je także można wykorzystać przy pieczeniu keksa.

Alergeny w keksie królewskim

Lista alergenów dla keksu królewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze keksu królewskiego

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny. Ma wysoki indeks glikemiczny i dużą zawartość węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
384.04
518.45
Białko (g)
6.08
8.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
54.49
73.56
Węglowodany przyswajalne (g)
53.23
71.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.26
1.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
16.95
22.88
Tłuszcze nasycone (g)
11.15
15.05
Tłuszcze nienasycone (g)
5.80
7.84
Cholesterol (mg)
98.97
133.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
150.73
203.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.55
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
148.14
199.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
0.34
Ryboflawina (mg)
0.21
0.28
Niacyna (mg)
1.85
2.50
Foliany (µg (mcg))
43.74
59.05
Beta karoten (µg (mcg))
31.46
42.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
45.24
61.08
Potas (mg)
162.59
219.49
Wapń (mg)
26.29
35.49
Fosfor (mg)
79.05
106.71
Magnez (mg)
16.16
21.82
Żelazo (mg)
1.90
2.57
Cynk (mg)
0.53
0.71
Miedź (mg)
0.10
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny keksu królewskiego 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania keksu królewskiego

Koszt składników
52.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
220 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 220 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
315 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Suszona żurawina
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Owoce kandyzowane
100 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Bułka tarta
15 g
do wysypania blaszki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 15 g
Koszt składników
52.30