Przepis na keks czekoladowy krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, foremka keksówka

Jajka razem z cukrem ubij na gęstą pianę.

Mąkę przesiej przez sito i połącz z drożdżami.

Dodaj ubite jajka do mąki i delikatnie wymieszaj.

Masło włóż do garna i rozpuść. Po chwili dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.

Rozpuszczone masło z czekoladą odstaw aby ostygło.

Połącz wszystkie składniki i wlej ciasto do formy.

Upiecz keks w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.

keks czekoladowy
Keks czekoladowy
Koszt przygotowania dania
14.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
308 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Keks czekoladowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o keksie czekoladowym

Keks to forma słodkiego ciasta, które było bardzo popularne w czasach naszych babć. Ciasto to jest także kojarzone z czasami PRL-u jest bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze dla tamtych czasów tanie, zamiera ogólnodostępne składniki. Jednak od kilku lat tradycyjny keks powraca do łask, a coraz więcej młodych osób go polubiło. Doczekał się on także wielu odmian. Dzisiaj przedstawię Wam jedną z nich, a mianowicie keks czekoladowy.

Tradycyjny, dobry keks zawsze był z bakaliami, w moim przepisie wykorzystam jednak tylko orzechy włoskie, moim zdaniem idealnie pasują do czekolady. Co najważniejsze, zwróćcie uwagę na konsystencję ciasta, będzie ona niezwykle delikatna, puszysta i wilgotna. Dobrze zatem jak zrobić keks czekoladowy, który jest niezwykle smaczny, szybki i łatwy?

To szybki i prosty przepis, który wykonasz w kilka minut, a ciasto będzie niesamowicie pyszne.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, jajka, masło i czekoladę oraz połączysz wszystkie składniki. W jakiej to robić kolejności dokładnie opowiadam nieco niżej. Pamiętaj aby wybrać dobrej jakości czekoladę, niech będzie ona gorzka o dużej zawartości kakao.

Możesz także dodać cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy.

Przygotowane ciasto przełóż do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj tzw. keksówka. Która jest podłużna i wąska, keks idealnie wyrośnie. Sama nazwa chyba wskazuję na jej przeznaczenie. Formę najpierw wysmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie przypiecze się. Sam widzisz jak łatwy i prosty jest mój przepis na keks czekoladowy. Jeśli więc chcesz przygotować pyszny keks, wykorzystaj mój prosty przepis na dobry deser. Będzie to świetny pomysł na deser lub na święta, które zbliżają się wielkimi krokami. Keks będzie także pyszny z czekoladą postaci polewy. W tym wypadku przygotuj jedną tabliczkę czekolady więcej i rozpuść, a następnie polej upieczone już ciasto. Keks czekoladowy skradnie serca nie tylko wszystkich dorosłych ale także z pewnością tych najmłodszych członków rodziny. Wypróbuj mój przepis i przekonaj się sam.

Wartości odżywcze keksu czekoladowemu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
385.60 kcal
308.48 kcal
Białko
10.00 g
8.00 g

Węglowodany w keksie czekoladowym

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
34.04 g
27.23 g
Węglowodany przyswajalne
32.51 g
26.01 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
23.51 g
18.80 g
Tłuszcze nasycone
15.24 g
12.19 g
Tłuszcze nienasycone
8.26 g
6.61 g

Witaminy w przepisie na keks czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6
0.09 mg
0.08 mg
Tiamina
0.39 mg
0.31 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.27 mg
Niacyna
2.73 mg
2.19 mg
Foliany
85.26 µg (mcg)
68.21 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na keks czekoladowy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
47.84 mg
38.27 mg
Potas
197.51 mg
158.01 mg
Wapń
37.95 mg
30.36 mg
Fosfor
157.12 mg
125.69 mg
Magnez
45.97 mg
36.77 mg
Żelazo
3.54 mg
2.83 mg
Cynk
1.47 mg
1.17 mg
Miedź
0.30 mg
0.24 mg
Mangan
0.48 mg
0.38 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keksu czekoladowemu 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w keksie czekoladowym

Lista alergenów dla keksu czekoladowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania keksu czekoladowemu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Czekolada gorzka
120 g
1 tabliczka
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 120 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Drożdże świeże
20 g
kawałek
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na keks czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób