Keks

keks

Klasyczny keks pochodzi z Anglii, gdzie był tradycyjnym ciastem świątecznym. Charakterystyczną cechą kekstu jest duża ilość bakalii, które stanowią nadzienie do ciasta. Keks piecze się z ciasta biszkoptowego lub piaskowego. Przepis wymaga dodatku tłuszczu i proszku do pieczenia. Dobry keks musi zawierać dużo bakalii, czyli orzechów i suszonych owoców. Charakterystyczną cechą keksu są jego wymiary. Jest to placek prostokątny, podłużny. Do jego wypieku służy typowa podłużna foremka keksówka. Keks jest jednym z łatwiejszych ciast do zrobienia. Wystarczy tylko utrzeć składniki ze sobą, dodać bakalie i upiec.

Keks - polecane przepisy

Keks - pozostałe przepisy

Keks - zbiór sprawdzonych przepisów na pyszne keksy

Pyszny keks należy do najsmaczniejszych ciast o smaku słodko-kwaśnym. Dzieje się tak z powodu dodatku pysznych bakalii, które dodają słodyczy lub lekko kwaskowego smaku. Bakalie dodajemy według własnego uznania i gustu, czasem namoczone w alkoholu. Keks należy również do ciast łatwych do wykonania. Praktycznie zawsze wychodzi. Z racji dodanych bakalii jest ciastem dość kosztownym i ciężkim. Warto go jednak upiec, na przykład na święta, aby skosztować niebywałego smaku. Doradzamy jak zrobić pyszny keks i przedstawiamy klasyczny przepis.

Przepis na ciasto z bakaliami

Co to jest keks

Keksem nazywa się proste ciasto z bakaliami upieczone na bazie ciasta piaskowego lub biszkoptowego. Jego charakterystyczną cechą są bakalie, które wypełniają miąższ ciasta. Najbardziej pyszny keks zawiera tylko tyle ciasta, aby skleiło bakalie, których musi być na prawdę dużo. Keks ma kształt prostokątny i pieczony jest w charakterystycznych foremkach, keksówkach.

Legenda głosi, że keks wypiekano już w Starożytnym Rzymie, kiedy to zajadano się ciastem z bakaliami. Jednak za ojczyznę keksu uważana jest Anglia, gdzie było to klasyczne ciasto świąteczne, przede wszystkim na Boże Narodzenie. Klasyczny, angielski keks pieczono z bakaliami namoczonymi w brandy. Stosowano miminum ciasta, tylko tyle, aby skleiło bakalie. Keks wypiekano z wyprzedzeniem przed świętami, gdyż jest to ciasto trwałe, które można przechowywać nawet 3 miesiące. Ciasto można zapakować, na przykład w folię spożywczą, a następnie odpakować tuż przed świętami. Również w kuchni polskiej, szczególnie w kuchniach regionalnych, keks uchodzi za typowe ciasto na Boże Narodzenie.

Bakalie i orzechy zawsze były raczej kosztowne, dlatego też keks jest ciastem niedużym, wypiekanym w małych foremkach. Od nazwy tego wypieku powstała charakterystyczna foremka do ciasta i chleba - keksówka. Jest to prostokątna, nieduża, podłużna forma. Keksówka nie ma określonych wymiarów, średnio ma ona wielkość 33 x 17 cm. Foremka keksówka ma uniwersalny kształt i najczęściej używana jest nie tylko do keksów, lecz także do wypieku chleba, pierników, babek piaskowych czy ciasta drożdżowego z kruszonką.

Czym się różni keks i cwibak

Prawdopodobnie pierwowzorem keksu było ciasto o nazwie cwibak, czyli ciasto biszkoptowe z bakaliami. Cwibak przygotowywano z jajek, cukru i mąki dodając bakalie. Ciekawe jest pochodzenie nazwy cwibak, które wydaje się wywodzić od niemieckiego zwei backen, czyli podwójnie pieczony. Jednak cwibak znacznie różni się od wypieków rodem z Niemiec. Dlatego też przypuszcza się, że być może nazwa wywodzi się z biszkoptu, który również oznacza podwójnie pieczony.

W różnych regionach Polski cwibak krojono na kromki i jeszcze raz podpiekano, aby go podsuszyć i przechowywać dłużej w formie wysuszonej. W niektórych krajach ciasto suszy się i jada w postaci sucharów. Cwibak popularny jest zwłaszcza w kuchni podkarpackiej.

Cwibak, mimo że jest ciastem z bakaliami, znacznie różni się od keksu smakiem. Piecze się go bez tłuszczu i bez proszku do pieczenia. Dodaje się do niego mniej bakalii niż do keksu. Cwibak podaje się posypany cukrem pudrem.

Jak zrobić dobry keks

Klasyczny przepis na pyszny keks

Keks jest ciastem tłustym, dlatego też do wypieku potrzebne jest masło. Przepis na pyszny keks wymaga ucierania składników. Najpierw ucieramy jajka z cukrem. Następnie dodajemy miękkie masło i nadal ucieramy. W niektórych przepisać masło zastępuje się olejem roślinnym. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pieczemy. Jak widać wykonanie ciasta jest bardzo łatwe i proste. Jak twierdzą znawcy sztuki kulinarnej, jest to jedno z tych ciast, które zawsze się udają. Niektóre przepisy zalecają ubicie piany z białek i dodanie jej na końcu. W niektórych przepisach występuje również dodatek spirytusu lub różnych rodzajów alkoholu.

Najważniejszą częścią składową keksu są dodatki, czyli bakalie. Aby wyszedł dobry, smaczny keks, bakalie musimy wcześniej namoczyć, aby były odpowiednio miękkie. Dobrze jest również namoczone i odsączone bakalie oprószyć mąką, tak aby w cieście nie sklejały się ze sobą.

Warto pamiętać, aby stopniowo wyjmować keks z piekarnika. Najpierw lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i czymś blokujemy. Następnie otwieramy drzwiczki do połowy. Później wyjmujemy keks z piekarnika i z foremki. Po przestudzeniu keks posypujemy cukrem pudrem lub dodajemy polewę lukrową.

Ciekawe warianty keksu

Co ciekawe, keks doczekał się różnych wariantów smakowych. Prócz klasycznego keksu z ciasta ucieranego lub piaskowego, możemy zrobić różne rodzaje ciast, aby tylko zachować bakalie oraz charakterystyczny kształt keksu. Ciekawym urozmaiceniem jest piernikowy keks, który robimy podobnie jak keks tradycyjny. Brązowy kolor i czekoladowy smak uzyskujemy przez dodanie przypraw do piernika oraz kakao i gorzkiej czekolady.

Keks fit, dla odchudzających się, można zrobić całkowicie bez cukru. Bakalie i suszone owoce mają wystarczająco dużo słodyczy, aby osłodzić placek. Ciekawym dodatkiem do keksu jest alkohol. Tradycyjny, angielski keks zawiera bakalie namoczone w brandy. Wspaniale smakuje keks z rodzynkami namoczonymi w rumie.

Bakalie - najważniejsze dodatki do keksu

Podstawowym składnikiem keksu są bakalie, czyli suszone owoce i orzechy. Dzięki tym dodatkom każdy keks jest inny, w zależności od tego co akurat doda kucharz. Nie ma określonego przepisu, jakie dodatki zastosować do keksu. Dodajemy to co lubimy i to co lubi nasza rodzina. W tym zakresie panuje całkowita dowolność.

Bakalie stanowią pyszną przekąskę oraz doskonały dodatek do ciast. Klasycznym dodatkiem do ciast, szczególnie drożdżowych, są rodzynki. Do keksu zaś dodajemy różne bakalie według własnego gustu. Jakie bakalie można dodać do keksu:

  • orzechy: włoskie, arachidowe, laskowe i inne,
  • migdały,
  • suszone owoce: figi, morele, żurawina,
  • owoce kandyzowane: ananas, papaja, mango i inne,
  • rodzynki,
  • daktyle.

Warto pamiętać, aby bakalie przed użyciem umyć w ciepłej wodzie, aby zmyć dwutlenek siarki, w którym są konserwowane.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto