Przepis na keks angielski krok po kroku

Składniki dla 14 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
skórka z cytryny, proszek do pieczenia, aromat rumowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka keksowa 11x31 cm

Rodzynki, żurawinę, orzechy i owoce kandyzowane zalej 75 ml rumu. Wymieszaj i pozostaw na czas robienia ciasta.

Nagrzej piekarnik do 175 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Oddziel białka od żółtek.

Roztop masło.

Żółtka zmiksuj ze 190 g cukru. Wlej mleko, 50 ml rumu, skórkę startą z cytryny i olejek rumowy. Ponownie miksuj.

Do żółtek dodawaj mąkę stopniowo, cały czas miksuj.

Dodaj masło i zmiksuj.

Do białek dodaj 30 g cukru i zmiksuj na sztywną pianę.

Ubite, sztywne białka dodaj do masy i delikatnie wymieszaj łyżką.

Z namaczanych wcześniej bakalii odlej rum.

Bakalie dodaj do masy. Wymieszaj.

Masę na ciasto wlej do foremki.

Piecz około godzinę (lub dłużej) do suchego patyczka.

Ciasto najlepiej jest ostudzić po wyjęciu z foremki.

Przygotuj poncz do nasączenia ciasta: 250 ml wody, 25 ml rumu i 15 g cukru zagotuj (tylko do rozpuszczenia cukru.

W cieście zrób dziurki (widelcem albo wykałaczkami). Nasącz ponczem ciasto.

Ciasto jest gotowe do zjedzenia.

Keks angielski
Keks angielski
Koszt przygotowania dania
46.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
570 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
67

Keks angielski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o keksie angielskim

Łatwy i szybki przepis na angielski keks bożonarodzeniowy o rumowym smaku, który przepełniony jest bakaliami. To dobry pomysł na pyszny keks angielski. Ciasto jest bardzo wilgotne. Jest to prosty przepis na smaczny wypiek. Dzięki dodatkowi orzechów, rodzynek, żurawiny i owoców kandyzowanych, które są moczone w rumie, ciasto ma znakomity smak. Przepis na keks angielski jest dobry nie tylko podczas świąt. Ciasto nasączone jest alkoholem. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić keks angielski, sprawdź ten prosty przepis.

Keks angielski to podłużne ciasto o konsystencji babki piaskowej. To pyszny i łatwy pomysł na ciasto, które jest dosyć ciężkie i wilgotne. Ma dużą ilość bakalii i dodatków. Dodaje się do niego rum albo aromat rumowy. Keks angielski jest szybki, jest także prostym przepisem. Angielski keks bożonarodzeniowy nie jest stworzony tylko i wyłącznie na święta Bożego Narodzenia. Jak najbardziej nadaje się na każdą okazję. Keks angielski ma dodatek alkoholu (rumu). Należy więc mieć to na uwadze.

Szybkie i łatwe ciasto, które w dodatku jest bardzo pyszne, to gwarancja udanych wypieków. Keks angielski jest doskonałym pomysłem na ciasto, które nie oszczędza na dodatkach. Jak zrobić keks angielski? Na czas przygotowywania masy namocz wszystkie bakalie (żurawinę, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, a także owoce kandyzowane) w rumie. Super sprawdzą się też inne dodatki, takie jak: suszone morele i śliwki, migdały. Wybierz te bakalie, które są dla Ciebie najlepsze. Wykonanie przepisu na keks angielski zacznij od przygotowywania składników. Na początku nagrzej piekarnik i wyłóż podłużną blachę keksową papierem do pieczenia. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia, oddziel żółtka od białek oraz roztop masło. Żółtka należy miksować z cukrem, a następnie dodać rum, skórkę z cytrynu, aromat i mleko. Ponownie zmiksuj i zacznij dodawać stopniowo mąkę. Miksuj, dodaj masło i znów połącz masę mikserem. Białka trzeba dobrze ubić z cukrem. Muszą być sztywne. Dodaj je do masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Bakalie odcedź z rumu, dodaj je do masy, wymieszaj. Masę wlej do blaszki i upiecz (sprawdzaj patyczkiem do szaszłyków). Jak zrobisz keks angielski, studź ciasto poza foremką. Ostudzonego keksa nasącz ponczem. Wystarczy zagotować cukier, rum i wodę, a następnie nakłuć ciasto. Polej ciasto ponczem.

*Przepis na keks angielski będzie równie dobry, jeżeli pominiesz nasączenie ciasta.

*Zrobienie angielskiego keksu bożonarodzeniowego nie wymaga dodawania do niego alkoholu. Można skorzystać tylko z aromatu rumowego.

Wartości odżywcze keksu angielskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kalorie)
345.65 kcal
570.32 kcal
Białko
7.17 g
11.82 g

Węglowodany w keksie angielskim

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany
50.92 g
84.02 g
Węglowodany przyswajalne
49.89 g
82.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz
11.91 g
19.66 g
Tłuszcze nasycone
6.34 g
10.46 g
Tłuszcze nienasycone
5.57 g
9.20 g

Witaminy w przepisie na keks angielski

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina B6
0.08 mg
0.13 mg
Tiamina
0.32 mg
0.52 mg
Ryboflawina
0.23 mg
0.37 mg
Niacyna
2.13 mg
3.52 mg
Foliany
55.48 µg (mcg)
91.55 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na keks angielski

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód
38.16 mg
62.96 mg
Potas
131.29 mg
216.63 mg
Wapń
29.09 mg
48.00 mg
Fosfor
91.63 mg
151.19 mg
Magnez
22.11 mg
36.49 mg
Żelazo
2.22 mg
3.67 mg
Cynk
0.69 mg
1.13 mg
Miedź
0.16 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny keksu angielskiego 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w keksie angielskim

Lista alergenów dla keksu angielskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na keks angielski nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • aromat rumowy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania keksu angielskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko 2%
90 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 ml
Cukier
235 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 235 g
Mąka pszenna typ 500
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Rum
150 ml
60.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
12.86
Za 150 ml
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Suszona żurawina
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Owoce kandyzowane
300 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 300 g
Koszt składników
112.00
Jak oceniasz przepis na keks angielski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób