Przepis na keks z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, cynamon, kmin rzymski
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.

Wymieszaj je z sokiem z cytryny, orzechami, cukrem i przyprawami.

Przykryj i zostaw na całą noc.

Do mąki dodaj jajka, proszek do pieczenia oraz owoce przygotowane dzień wcześniej.

Całość delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.

Masę przełóż do blaszki.

Piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Keks z jabłkami
Keks z jabłkami
Koszt przygotowania dania
19.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
335 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Keks z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o keksie z jabłkami

Pyszny keks z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu, spotkania ze znajomymi czy deseru podczas świąt. Ciasto z jabłkami i orzechami jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodki poczęstunek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz dodać ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić keks z jabłkami? Przygotowanie go jest proste. Na początku jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne oraz ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy je z sokiem z cytryny, orzechami, cukrem i przyprawami. Miskę przykrywamy i odstawiamy na całą noc. Do mąki dodajemy jajka, proszek do pieczenia i owoce przygotowane dzień wcześniej. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na keks z jabłkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Keks z jabłkami można również przygotować tak, aby był bezpieczny dla diabetyka. Wystarczy zamieniać cukier na słodzik np. erytrytol oraz mąkę pszenną na taką o niskim indeksie glikemicznym.

Świąteczny keks odpowiednio przygotowany jest najlepszy. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Idealnie sprawdzi się dla początkujących w pieczeniu ciast. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na ciasto na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.

Wartości odżywcze keksu z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
305.43 kcal
335.98 kcal
Białko
8.84 g
9.73 g

Węglowodany w keksie z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
45.08 g
49.59 g
Węglowodany przyswajalne
38.96 g
42.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.12 g
6.73 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
12.16 g
13.38 g
Tłuszcze nasycone
2.26 g
2.49 g
Tłuszcze nienasycone
9.90 g
10.89 g
Cholesterol
32.22 mg
35.44 mg

Witaminy w przepisie na keks z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
14.72 µg (mcg)
16.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.28 mg
0.31 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Witamina C
0.47 mg
0.51 mg
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.52 mg
0.58 mg
Brak danych dla: rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
13.86 µg (mcg)
15.24 µg (mcg)
Tiamina
0.26 mg
0.29 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.16 mg
Niacyna
2.20 mg
2.42 mg
Foliany
38.54 µg (mcg)
42.40 µg (mcg)
Beta karoten
9.76 µg (mcg)
10.74 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na keks z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
15.76 mg
17.34 mg
Potas
360.10 mg
396.11 mg
Wapń
70.38 mg
77.42 mg
Fosfor
271.59 mg
298.75 mg
Magnez
82.45 mg
90.69 mg
Żelazo
2.23 mg
2.45 mg
Cynk
1.64 mg
1.81 mg
Miedź
0.40 mg
0.44 mg
Mangan
2.16 mg
2.38 mg
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keksu z jabłkami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w keksie z jabłkami

Lista alergenów dla keksu z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania keksu z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Koszt składników
38.10
Jak oceniasz przepis na keks z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób