Przepis na keks z jabłkami krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sok z cytryny, cynamon, kmin rzymski
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka

Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne i zetrzyj je na tarce na dużych oczkach.

Wymieszaj je z sokiem z cytryny, orzechami, cukrem i przyprawami.

Przykryj i zostaw na całą noc.

Do mąki dodaj jajka, proszek do pieczenia oraz owoce przygotowane dzień wcześniej.

Całość delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.

Masę przełóż do blaszki.

Piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Keks z jabłkami
Keks z jabłkami
Koszt przygotowania dania
19.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
335 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Keks z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o keksie z jabłkami

Pyszny keks z jabłkami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu, spotkania ze znajomymi czy deseru podczas świąt. Ciasto z jabłkami i orzechami jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodki poczęstunek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz dodać ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić keks z jabłkami? Przygotowanie go jest proste. Na początku jabłko obieramy, usuwamy gniazdo nasienne oraz ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy je z sokiem z cytryny, orzechami, cukrem i przyprawami. Miskę przykrywamy i odstawiamy na całą noc. Do mąki dodajemy jajka, proszek do pieczenia i owoce przygotowane dzień wcześniej. Całość delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy do blaszki i pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na keks z jabłkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jabłek, które posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co powoduje zmniejszenie się ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny, dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Keks z jabłkami można również przygotować tak, aby był bezpieczny dla diabetyka. Wystarczy zamieniać cukier na słodzik np. erytrytol oraz mąkę pszenną na taką o niskim indeksie glikemicznym.

Świąteczny keks odpowiednio przygotowany jest najlepszy. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Idealnie sprawdzi się dla początkujących w pieczeniu ciast. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na ciasto na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.

Wartości odżywcze keksu z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
305.43 kcal
335.98 kcal
Białko
8.84 g
9.73 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w keksie z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
45.08 g
49.59 g
Węglowodany przyswajalne
38.96 g
42.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.12 g
6.73 g
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
12.16 g
13.38 g
Tłuszcze nasycone
2.26 g
2.49 g

Witaminy w przepisie na keks z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina B6
0.28 mg
0.31 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.29 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.16 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Niacyna
2.20 mg
2.42 mg
Brak danych dla: cukier, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
38.54 µg (mcg)
42.40 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na keks z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
15.76 mg
17.34 mg
Potas
360.10 mg
396.11 mg
Wapń
70.38 mg
77.42 mg
Fosfor
271.59 mg
298.75 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
82.45 mg
90.69 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
2.23 mg
2.45 mg
Cynk
1.64 mg
1.81 mg
Miedź
0.40 mg
0.44 mg
Mangan
2.16 mg
2.38 mg
Brak danych dla: cukier, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keksu z jabłkami 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w keksie z jabłkami

Lista alergenów dla keksu z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania keksu z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna 2000 pełnoziarnista
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
38.10
Jak oceniasz przepis na keks z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób