Przepis na keks bezglutenowy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cynamon, cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Marchew dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Odciśnij z niej sok i wymieszaj z rozgniecionym bananem.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia (bezglutenowym). Dodaj do miski z marchewką.

Wsyp pozostałe składniki i dokładnie całość wymieszaj.

Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.

Keks bezglutenowy na talerzu
Keks bezglutenowy
Koszt przygotowania dania
16.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
257 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
58

Keks bezglutenowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o keksie bezglutenowym

Pyszny keks bezglutenowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu, spotkania ze znajomymi czy deseru podczas świąt. Ciasto z marchewką, bananem i orzechami jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodki poczęstunek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz dodać ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić keks bezglutenowy? Przygotowanie go jest proste. Na początku marchew dokładnie myjemy i ścieramy ją na tarce na drobnych oczkach. Banana rozgniatamy na miazgę i łączymy go z marchewką, która uprzednio została wyciśnięta z soku. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia (bezglutenowym) i dodajemy ją do miski z marchewką. Wsypujemy także pozostałe składniki i dokładnie je mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na keks bezglutenowy nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki owsianej, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jest ona doskonałym zamiennikiem mąki pszennej, ponieważ ma właściwości spajające oraz w porównaniu z pszenicą mąka owsiana nie zawiera glutenu. Ponadto posiada duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K, D, E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Mąka ma niski indeks glikemiczny, dlatego jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi mąka chroni nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Ciasto z mąki bezglutenowej odpowiednio przygotowane jest najlepsze. Ciasto jest szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Idealnie sprawdzi się dla początkujących w pieczeniu ciast. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na keks świąteczny bezglutenowy na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.

Wartości odżywcze keksu bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
257.34 kcal
257.34 kcal
Białko
5.03 g
5.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w keksie bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
34.62 g
34.62 g
Węglowodany przyswajalne
29.82 g
29.82 g
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.28 g
4.28 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
13.03 g
13.03 g
Tłuszcze nasycone
2.08 g
2.08 g
Tłuszcze nienasycone
10.95 g
10.95 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.97 g
1.97 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
8.98 g
8.98 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na keks bezglutenowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cukier, mleko owsiane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Foliany
30.17 µg (mcg)
30.17 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, mleko owsiane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na keks bezglutenowy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
28.63 mg
28.63 mg
Potas
515.20 mg
515.20 mg
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Wapń
100.55 mg
100.55 mg
Fosfor
214.02 mg
214.02 mg
Brak danych dla: cukier, mleko owsiane.
czytaj dalej
Magnez
55.00 mg
55.00 mg
Brak danych dla: cukier, mleko owsiane.
czytaj dalej
Żelazo
1.59 mg
1.59 mg
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Cynk
0.99 mg
0.99 mg
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Miedź
0.41 mg
0.41 mg
Brak danych dla: mleko owsiane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keksu bezglutenowego 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w keksie bezglutenowym

Lista alergenów dla keksu bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • mleko owsiane

Cena przygotowania keksu bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
80 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 80 g
Marchewka
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Orzechy włoskie
150 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 150 g
Rodzynki
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Banan
120 g
1 banan
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Cukier
40 g
4 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Mleko owsiane
80 ml
10.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 80 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
40.90
Jak oceniasz przepis na keks bezglutenowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób