Ciasta marchewkowe

ciasta marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest upieczonym plackiem pszennym połączonym ze startą marchewką. To danie szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii, które pojawiło się tam w okolicy średniowiecza. Dawniej cukier był bardzo drogi, dlatego też zastępczo decydowano się na używanie w kuchni marchewki, która posiada go sporo. Dzięki marchewce można było wzmocnić smak niemal każdego deseru, a także przygotowywać słodkie i pożywne ciasta. Dzięki temu, że marchewka w trakcie pieczenia staje się miękka, ciasto marchwiowe robi się miękkie oraz wilgotne.

Najciekawsze przepisy w temacie ciasta marchewkowe

Przepisy w temacie ciasta marchewkowe

Ciasta marchewkowe – przepisy na zdrowe i smaczne ciasta

Ciasta marchewkowe są popularnymi słodkimi deserami w Wielkiej Brytanii, USA i Polsce. Kiedyś marchewki używano po to, aby zastąpiła ona cukier w ciastach – w dawnych czasach nie był on bowiem ani specjalnie dostępny, ani tani. Dziś ciasto marchewkowe w wielu państwach pieczone jest nadal, choć już nie przez brak cukru w sklepie, a raczej ze względu na jego walory smakowe i doskonałe właściwości odżywcze. Jaki jest najlepszy przepis na dobre ciasto z marchewką? Które składniki są konieczne, aby upiec pyszny marchewkowiec? Sprawdź najważniejsze informacje na temat ciasta marchewkowego i przekonaj się o pozytywnych właściwościach marchwi, a także o jej dobrym wpływie na zdrowie.

Ciasta marchewkowe – dobre i sprawdzone przepisy na smaczne ciasta

Historia ciasta z marchewką. Skąd wziął się pyszny placek marchewkowy?

Marchewka była w średniowieczu jednym z najczęściej używanych składników do słodkich wypieków. W tamtych czasach cukier uznawano bowiem za towar luksusowy – ciężko było go dostać w sklepie. Jeśli już cukier się pojawiał, był niestety bardzo drogi i niewiele osób mogło sobie na niego pozwolić. Właśnie dlatego ludzie, znając już wówczas właściwości marchewki, wykorzystywali warzywo do pieczenia ciast. Poza burakiem cukrowym marchew była warzywem, które zawierało mnóstwo cukru – było na tyle dużo, aby móc wypiekać z marchwi pyszne desery. Starta marchewka doskonale podkreślała i wzbogacała smak ciast oraz innych deserów. W czasie drugiej wojny światowej ciasto marchewkowe stało się jeszcze bardziej popularne, ponieważ w tamtym okresie żywność racjonowano, co zmuszało ludzi do przyrządzania dań samodzielnie w domach.

Amerykanie zainteresowali się ciastem marchewkowym w okolicy lat 60-tych. Deser był prosty do przyrządzenia, a ciasto pyszne i tanie w przygotowaniu. Właśnie dlatego marchewkowy placek szybko stał się „stałym bywalcem” amerykańskich kawiarenek czy restauracji. Food Network w 2005 roku przygotowało ranking najpopularniejszych potraw lat 70-tych – ciasto marchewkowe zajęło w tym rankingu zaszczytne piąte miejsce.

Ciasta marchewkowe w Polsce. To warto wiedzieć na temat ciasta z marchwi!

W województwie pomorskim wypiekane jest ciasto marchewkowe, które ma swoją nazwę własną, mianowicie „kaszubski kuch marchewny”. Na początku 2011 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało tę potrawę na Listę Produktów Tradycyjnych. Jest to jednak tylko jedno z polskich ciast marchewkowych, których mamy w naszym kraju naprawdę sporo. Kaszubski kuch marchewny słynie z mocnego zapachu marchewki, a także dodatku aromatycznego cynamonu. Specjaliści oceniają je w smaku jako bardzo słodkie i lekko wilgotne w konsystencji. Polewę ciasta stanowi nadmiar soku z marchwi, z której przygotowuje się ciasto. Poza tym ciastem marchewkowym, w Polsce mamy jeszcze wiele odmian marchwiowego deseru. Do najpopularniejszych zaliczamy:

  • Kujawskie ciasto marchewkowe – również wylądowało na Liście Produktów Tradycyjnych, ale w 2017 roku. Swoim aromatem kojarzyć się może z ciastem piernikowym, jednak w smaku jest mocno biszkoptowe, z posmakiem marchwiowo-cynamonowym. Wierzch ciasta dekoruje się białym lukrem.
  • Piernik marchewkowy – jest to jedno z najpopularniejszych ciast w naszym  kraju, którego podstawowym składnikiem jest oczywiście tarta marchew.
  • Bułeczki i strucle marchewkowe – te desery najbardziej znane są na Mazowszu oraz Lubelszczyźnie.

W jaki sposób piecze się marchewkowiec? Składniki na ciasto i sposób podania

Ciasto marchewkowe jest to słodki placek ze startą na tarce marchewką. Dzięki marchewce ciasto staje się bardzo gęste, miękkie i jednocześnie wilgotne – wszystko zawdzięczamy właściwościom rozmiękczającej się w procesie pieczenia marchwi. Warto dodać jednak, że ciasto marchewkowe w rzeczywistości nie przypomina w 100% tradycyjnego ciasta, a bardziej marchwiowy chleb. Aby zrobić ciasto, najpierw należy zmieszać ze sobą mokre składniki, a więc startą marchew z jajkami i masłem. Następnie miesza się suche składniki, tj. cukier, sodę, mąkę pszenną, przyprawy (zwłaszcza cynamon i goździki) oraz proszek do pieczenia. Całość należy połączyć ze sobą i piec przez ok. godzinę w odpowiedniej foremce w temperaturze 180 st. C.

Ciasto marchewkowe jest bardzo sycące, więc nie trzeba podawać go z żadnymi dodatkami. Czasami jednak spotkać można deser polany lukrem bądź inną polewą, a także pokruszonymi drobno orzechami włoskimi. Pyszne ciasto najczęściej zapiekane jest w podłużnej foremce, choć wiele osób lubi je piec również w foremce okrągłej. Co ciekawe, w wielu państwach na świecie ciasto marchewkowe można bez większego problemu kupić nie tylko w lokalnej cukierni, ale też w sklepach spożywczych. Warto też wiedzieć, że każdego roku dnia 3 lutego na świecie obchodzi się… Dzień Ciasta Marchewkowego.

Smaczne ciasta marchewkowe – sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe

Właściwości zdrowotne marchewek, czyli dlaczego warto jeść ciasta marchewkowe?

Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe do przygotowania, smaczne i kryjące w sobie mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Marchewki są zdrowe, dlatego też upieczone z nich ciasto będzie naprawdę pożywnym deserem. Oto kilka ciekawostek związanych z właściwościami zdrowotnymi marchewek. Zobacz, dlaczego warto je regularnie spożywać.

  1. W marchewkach kryje się wiele składników mineralnych, w tym fosfor, cynk, żelazo, magnez i wapń.
  2. Aż 90% marchewki stanowi woda, dlatego warzywo jest bardzo zdrowe dla organizmu.
  3. Marchewka poprawia pracę układu krążenia, reguluje krzepliwość krwi, pomaga zadbać o prawidłowe ciśnienie i dodatkowo działa moczopędnie.
  4. W marchewkach znajdują się m.in. witaminy A, witaminy z grupy B, a także C, E i K.
  5. Marchewki wzmacniają odporność, gwarantują jędrność skóry i jej ładny kolor, a także wzmacniają wzrok.
  6. Jedna marchewka to niecałe 30 kcal, więc chrupanie marchewki jest bezpieczne dla ludzkich organizmów, a zwłaszcza dla osób będących na diecie redukcyjnej.

Przepisy na ciasta marchewkowe i inne wypieki z marchwi

Tradycyjne ciasto marchewkowe nie jest jedynym wypiekiem, jaki można stworzyć. Wystarczy zestawić ze sobą odpowiednie składniki, aby utworzyć pyszny i zaskakujący deser z marchwi. Oto kilka smacznych i słodkich propozycji na marchewkowe wypieki domowe.

  • Brazylijskie ciasto marchewkowe – aby je stworzyć, wystarczy zblendować składniki i połączyć je ze sobą przy użyciu mąki pszennej.
  • Bułki owsiane z marchewką – nie ma w nich ani mleka, ani jajek. To doskonała przekąska dla alergików. Dzięki marchewce bułeczki będą żółtawo-pomarańczowe i z delikatnie słodkim posmakiem.
  • Placki marchewkowe z orzechami włoskimi – doskonale smakują w połączeniu z kanadyjskim  sosem klonowym.
  • Ciasteczka z marchewką i ciecierzycą – bardzo dobre, wytrawne ciasteczka, które są idealną przekąską dla osób będących na diecie odchudzającej.
  • Orkiszowe ciasto marchewkowe – jest to fit wersja tradycyjnego ciasta marchewkowego. Do przygotowania ciasta potrzebna jest mąka orkiszowa oraz cukier kokosowy, a także bakalie (najlepiej zmielone orzechy).
  • Jogurtowe ciasto marchewkowe – to proste ciasto, ponieważ składniki miesza się ze sobą i od razu przekłada na blaszkę. Nie ma w nim wiele tłuszczu, zatem ciasto polecane jest osobom będącym na diecie redukcyjnej. Warto doprawić ciasto cynamonem.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto