Ciasta marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe
Przepis na ciasto marchewkowe to idealny sposób na wykorzystanie zalegającej w lodówce marchewki. Stosunkowo szybkie i proste w przygotowaniu ma …
30 + 50 min średni 10 215 kcal -
Ciasto marchewkowe z kremem
Ciasta marchewkowe z kremem to idealny sposób słodki, smaczny, a jednocześnie zdrowy i pożywny tort, który sprawdzi się na każdą …
30 + 50 min średni 10 244 kcal -
Ciasto marchewkowe z ananasem
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych …
30 + 60 min łatwy 12 369 kcal
Ciasta marchewkowe - przepisy
-
Placek marchewkowy
Placek marchewkowy jest dobrym rozwiązaniem na przepyszny zdrowy deser. Przepis na ciasto z marchewki jest bardzo prosty i szybki w …
20 + 40 min łatwy 10 587 kcal -
Ciasto marchewkowe fit
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych …
25 + 45 min łatwy 12 216 kcal -
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
Ciasto marchewkowe bezglutenowe to super pomysł na przekąskę dla osób chorujących na celiakię i wykluczających gluten z diety. Będzie również …
20 + 40 min łatwy 9 423 kcal -
Placek z marchewką
Placek z marchewką to pyszne, delikatne, słodkie ciasto, które sprawdzi się zarówno jako tort okolicznościowy na przeróżne przyjęcia, jak również …
25 + 50 min łatwy 8 230 kcal -
Tort marchewkowy
Pyszny tort marchewkowy z kremem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi …
90 + 60 min łatwy 12 290 kcal -
Klasyczne ciasto marchewkowe
Klasyczne ciasto marchewkowe to idealna propozycja na przekąskę. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, na spotkaniach rodzinnych czy ze znajomymi. …
20 + 60 min łatwy 5 737 kcal
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych …
20 + 60 min łatwy 12 137 kcal -
Wegańskie ciasto marchewkowe
Wegańskie ciasto marchewkowe z siemieniem lnianym to przepyszna propozycja na przekąskę dla wegetarian i wegan. Ciasto marchewkowe jest szczególnie popularne …
20 + 40 min łatwy 5 458 kcal -
Ciasto marchewkowe z orzechami
Ciasto marchewkowe z orzechami to pomysł na deser lub przekąskę na spotkania ze znajomymi lub z rodziną. Te proste w …
20 + 45 min łatwy 6 479 kcal -
Ciasto marchewkowe z mascarpone
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych …
15 + 40 min łatwy 12 571 kcal -
Dietetyczne ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych …
15 + 50 min łatwy 12 130 kcal
-
Ciasto marchewkowe z białą czekoladą
Ciasto marchewkowe z białą czekoladą to bardzo smaczny deser. Wbrew pozorom w tym cieście nie wyczuwa się marchewki. Nadaje się …
30 + 50 min łatwy 8 631 kcal -
Piernik marchewkowy
Połączenie ciast z warzywami lub owocami jest coraz bardziej popularne, nie ma się co dziwić, taka propozycja jest bardzo smaczna, …
20 + 30 min łatwy 8 297 kcal -
Ciasto marchewkowe wilgotne
Jesteś fanem ciasta marchewkowego? A może nigdy wcześniej go nie jadłaś/eś i chcesz spróbować? W każdym razie to bardzo dobrze …
15 + 50 min średni 8 298 kcal -
Ciasto marchewkowo bananowe
Pyszne połączenie tartej marchewki z bananami i ciastem to świetny pomysł na fit przekąskę w ciągu dnia lub zdrowy deser …
20 + 45 min łatwy 10 181 kcal -
Ciasto marchewkowo-dyniowe
Ciasto marchewkowo-dyniowe to świetny pomysł na smaczny i zdrowy deser. Obecność warzyw powoduje, że jest nie tylko pyszne, ale i …
20 + 50 min łatwy 10 243 kcal -
Keks bezglutenowy
Pyszny keks bezglutenowy to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się podczas …
90 + 60 min łatwy 8 257 kcal
-
Ciasto wegańskie bezglutenowe
Smaczne ciasto wegańskie bezglutenowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się …
60 + 40 min łatwy 12 414 kcal -
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na dobre ciasto marchewkowe z kremem …
30 + 50 min łatwy 15 312 kcal -
Ciasto marchewkowe z jabłkami
Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto marchewkowe z jabłkami. Przepis …
30 + 45 min łatwy 10 326 kcal -
Wege ciasto marchewkowe
Wege ciasto marchewkowe to idealna propozycja na deser lub przekąskę dla wegan, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się na diecie …
25 + 45 min łatwy 0 -
Fit ciasto marchewkowe
Fit ciasto marchewkowe z orzechami to super pomysł na dietetyczne i zdrowe przekąski. Przepis na to proste i szybkie ciasto …
20 + 60 min średni 6 331 kcal
-
Muffinki marchewkowe
Muffinki marchewkowe są proste, szybkie i smaczne. Wspaniale sprawdzą się w roli drugiego śniadanie dla dzieci, jako przekąska w pracy, …
40 min łatwy 4 734 kcal -
Ciasto marchewkowe Thermomix
Ciasta przygotowane na bazie warzyw są pysznym i zdrowym deserem dla całej rodziny. Ciasto marchewkowe z Thermomixu przygotujesz w zaledwie …
15 + 35 min łatwy 10 584 kcal -
Ciasto wegańskie
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 45 min łatwy 12 508 kcal -
Ciasteczka marchewkowe
Ciasteczka marchewkowe to doskonała opcja na naprawdę smaczne słodkości, które doskonale sprawdzą się na co dzień. Są nie tylko smaczne, …
20 + 30 min łatwy 4 259 kcal -
Polewa do ciasta marchewkowego
Polewa do ciasta marchewkowego ma za zadanie zrównoważyć słodycz ciasta oraz połączyć w harmonijną całość smak ciasta. Możesz wykonać wiele …
15 min łatwy 1 1116 kcal -
Polewa do ciasta marchewkowego z serka śmietankowego
Pewnie zastanawiasz się jaka polewa będzie dobrym wyborem do polania ciasta marchewkowego? Biała polewa z mascarpone będzie idealnym rozwiązaniem. Przepis …
10 min łatwy 10 119 kcal
Ciasta marchewkowe - co to jest?
Ciasto marchewkowe jest upieczonym plackiem pszennym połączonym ze startą marchewką. To danie szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii, które pojawiło się tam w okolicy średniowiecza. Dawniej cukier był bardzo drogi, dlatego też zastępczo decydowano się na używanie w kuchni marchewki, która posiada go sporo. Dzięki marchewce można było wzmocnić smak niemal każdego deseru, a także przygotowywać słodkie i pożywne ciasta. Dzięki temu, że marchewka w trakcie pieczenia staje się miękka, ciasto marchwiowe robi się miękkie oraz wilgotne.
Często zadawane pytania
Ciasta marchewkowe – przepisy na zdrowe i smaczne ciasta
Ciasta marchewkowe są popularnymi słodkimi deserami w Wielkiej Brytanii, USA i Polsce. Kiedyś marchewki używano po to, aby zastąpiła ona cukier w ciastach – w dawnych czasach nie był on bowiem ani specjalnie dostępny, ani tani. Dziś ciasto marchewkowe w wielu państwach pieczone jest nadal, choć już nie przez brak cukru w sklepie, a raczej ze względu na jego walory smakowe i doskonałe właściwości odżywcze. Jaki jest najlepszy przepis na dobre ciasto z marchewką? Które składniki są konieczne, aby upiec pyszny marchewkowiec? Sprawdź najważniejsze informacje na temat ciasta marchewkowego i przekonaj się o pozytywnych właściwościach marchwi, a także o jej dobrym wpływie na zdrowie.
Ciasta marchewkowe – dobre i sprawdzone przepisy na smaczne ciasta
Historia ciasta z marchewką. Skąd wziął się pyszny placek marchewkowy?
Marchewka była w średniowieczu jednym z najczęściej używanych składników do słodkich wypieków. W tamtych czasach cukier uznawano bowiem za towar luksusowy – ciężko było go dostać w sklepie. Jeśli już cukier się pojawiał, był niestety bardzo drogi i niewiele osób mogło sobie na niego pozwolić. Właśnie dlatego ludzie, znając już wówczas właściwości marchewki, wykorzystywali warzywo do pieczenia ciast. Poza burakiem cukrowym marchew była warzywem, które zawierało mnóstwo cukru – było na tyle dużo, aby móc wypiekać z marchwi pyszne desery. Starta marchewka doskonale podkreślała i wzbogacała smak ciast oraz innych deserów. W czasie drugiej wojny światowej ciasto marchewkowe stało się jeszcze bardziej popularne, ponieważ w tamtym okresie żywność racjonowano, co zmuszało ludzi do przyrządzania dań samodzielnie w domach.
Amerykanie zainteresowali się ciastem marchewkowym w okolicy lat 60-tych. Deser był prosty do przyrządzenia, a ciasto pyszne i tanie w przygotowaniu. Właśnie dlatego marchewkowy placek szybko stał się „stałym bywalcem” amerykańskich kawiarenek czy restauracji. Food Network w 2005 roku przygotowało ranking najpopularniejszych potraw lat 70-tych – ciasto marchewkowe zajęło w tym rankingu zaszczytne piąte miejsce.
Ciasta marchewkowe w Polsce. To warto wiedzieć na temat ciasta z marchwi!
W województwie pomorskim wypiekane jest ciasto marchewkowe, które ma swoją nazwę własną, mianowicie „kaszubski kuch marchewny”. Na początku 2011 roku Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisało tę potrawę na Listę Produktów Tradycyjnych. Jest to jednak tylko jedno z polskich ciast marchewkowych, których mamy w naszym kraju naprawdę sporo. Kaszubski kuch marchewny słynie z mocnego zapachu marchewki, a także dodatku aromatycznego cynamonu. Specjaliści oceniają je w smaku jako bardzo słodkie i lekko wilgotne w konsystencji. Polewę ciasta stanowi nadmiar soku z marchwi, z której przygotowuje się ciasto. Poza tym ciastem marchewkowym, w Polsce mamy jeszcze wiele odmian marchwiowego deseru. Do najpopularniejszych zaliczamy:
- Kujawskie ciasto marchewkowe – również
wylądowało na Liście Produktów Tradycyjnych, ale w 2017 roku. Swoim aromatem
kojarzyć się może z ciastem piernikowym, jednak w smaku jest mocno biszkoptowe,
z posmakiem marchwiowo-cynamonowym. Wierzch ciasta dekoruje się białym lukrem.
-
Piernik marchewkowy – jest to
jedno z najpopularniejszych ciast w naszym
kraju, którego podstawowym składnikiem jest oczywiście tarta marchew.
- Bułeczki i strucle marchewkowe – te desery najbardziej znane są na Mazowszu oraz Lubelszczyźnie.
W jaki sposób piecze się marchewkowiec? Składniki na ciasto i sposób podania
Ciasto marchewkowe jest to słodki placek ze startą na tarce marchewką. Dzięki marchewce ciasto staje się bardzo gęste, miękkie i jednocześnie wilgotne – wszystko zawdzięczamy właściwościom rozmiękczającej się w procesie pieczenia marchwi. Warto dodać jednak, że ciasto marchewkowe w rzeczywistości nie przypomina w 100% tradycyjnego ciasta, a bardziej marchwiowy chleb. Aby zrobić ciasto, najpierw należy zmieszać ze sobą mokre składniki, a więc startą marchew z jajkami i masłem. Następnie miesza się suche składniki, tj. cukier, sodę, mąkę pszenną, przyprawy (zwłaszcza cynamon i goździki) oraz proszek do pieczenia. Całość należy połączyć ze sobą i piec przez ok. godzinę w odpowiedniej foremce w temperaturze 180 st. C.
Ciasto marchewkowe jest bardzo sycące, więc nie trzeba podawać go z żadnymi dodatkami. Czasami jednak spotkać można deser polany lukrem bądź inną polewą, a także pokruszonymi drobno orzechami włoskimi. Pyszne ciasto najczęściej zapiekane jest w podłużnej foremce, choć wiele osób lubi je piec również w foremce okrągłej. Co ciekawe, w wielu państwach na świecie ciasto marchewkowe można bez większego problemu kupić nie tylko w lokalnej cukierni, ale też w sklepach spożywczych. Warto też wiedzieć, że każdego roku dnia 3 lutego na świecie obchodzi się… Dzień Ciasta Marchewkowego.
Smaczne ciasta marchewkowe – sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe
Właściwości zdrowotne marchewek, czyli dlaczego warto jeść ciasta marchewkowe?
Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe do przygotowania, smaczne i kryjące w sobie mnóstwo cennych właściwości odżywczych. Marchewki są zdrowe, dlatego też upieczone z nich ciasto będzie naprawdę pożywnym deserem. Oto kilka ciekawostek związanych z właściwościami zdrowotnymi marchewek. Zobacz, dlaczego warto je regularnie spożywać.
- W marchewkach kryje się wiele składników mineralnych, w tym fosfor, cynk, żelazo, magnez i wapń.
- Aż 90% marchewki stanowi woda, dlatego warzywo jest bardzo zdrowe dla organizmu.
- Marchewka poprawia pracę układu krążenia, reguluje krzepliwość krwi, pomaga zadbać o prawidłowe ciśnienie i dodatkowo działa moczopędnie.
- W marchewkach znajdują się m.in. witaminy A, witaminy z grupy B, a także C, E i K.
- Marchewki wzmacniają odporność, gwarantują jędrność skóry i jej ładny kolor, a także wzmacniają wzrok.
- Jedna marchewka to niecałe 30 kcal, więc chrupanie marchewki jest bezpieczne dla ludzkich organizmów, a zwłaszcza dla osób będących na diecie redukcyjnej.
Przepisy na ciasta marchewkowe i inne wypieki z marchwi
Tradycyjne ciasto marchewkowe nie jest jedynym wypiekiem, jaki można stworzyć. Wystarczy zestawić ze sobą odpowiednie składniki, aby utworzyć pyszny i zaskakujący deser z marchwi. Oto kilka smacznych i słodkich propozycji na marchewkowe wypieki domowe.
- Brazylijskie ciasto marchewkowe – aby
je stworzyć, wystarczy zblendować składniki i połączyć je ze sobą przy użyciu
mąki pszennej.
-
Bułki owsiane z marchewką – nie ma
w nich ani mleka, ani jajek. To doskonała przekąska dla alergików. Dzięki
marchewce bułeczki będą żółtawo-pomarańczowe i z delikatnie słodkim posmakiem.
-
Placki marchewkowe z orzechami
włoskimi – doskonale smakują w połączeniu z kanadyjskim sosem klonowym.
-
Ciasteczka z marchewką i
ciecierzycą – bardzo dobre, wytrawne ciasteczka, które są idealną przekąską dla
osób będących na diecie odchudzającej.
-
Orkiszowe ciasto marchewkowe –
jest to fit wersja tradycyjnego ciasta marchewkowego. Do przygotowania ciasta
potrzebna jest mąka orkiszowa oraz cukier kokosowy, a także bakalie (najlepiej
zmielone orzechy).
- Jogurtowe ciasto marchewkowe – to proste ciasto, ponieważ składniki miesza się ze sobą i od razu przekłada na blaszkę. Nie ma w nim wiele tłuszczu, zatem ciasto polecane jest osobom będącym na diecie redukcyjnej. Warto doprawić ciasto cynamonem.