Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Opublikowano: 27.11.2021 r., 21:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym to pyszny deser na słodko, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas chłodzenia 50 min
312 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (500 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy (60 ml)
  • Marchewka 4 sztuki (240 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (200 g)
  • Masło orzechowe (100 g)
  • Żelatyna 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, cukier puder, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, mikser, tarka, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym krok po kroku

Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i olej.

Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach i odciśnij z soku.

Dodaj marchewkę do ciasta i wymieszaj.

Wylej ciasto na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Śmietanę ubij na gładką pianę i dodawaj stopniowo masło orzechowe.

Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź.

Wlej żelatynę do przygotowanego kremu i dokładnie wymieszaj.

Krem wyłóż na upieczony spód i włóż ciasto do lodówki.

Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta marchewkowego z kremem orzechowym

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na dobre ciasto marchewkowe z kremem orzechowym. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Ciasto to zyskało popularność stosunkowo niedawno w naszym kraju. Kto z nas pomyślałby aby połączyć warzywa ze słodkim ciastem, a jednak. Nic nie stoi na przeszkodzie, a ciasto wychodzi przepyszne. Starta marchewka w delikatnym spodzie sprawia, że robi się ono wilgotne i miękkie.

Pyszne ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie, będziemy wypiekać tylko delikatny spód.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym, które jest niezwykle proste i pyszne.

Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki, jak do każdego ciasta, czyli mąkę, jajka, żelatynę, olej, cukier i marchewkę. Ważne jest aby startą na tarce marchew odcisnąć z soku, który wypłynie z warzywa.

Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.

Ciasto pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach, po pieczeniu należy je pozostawić do ostudzenia.

W tym czasie przygotujemy krem do ciasta, sprawa jest tak samo błyskawiczna.

Wystarczy, że śmietanę zmiksujesz z cukrem waniliowym na gęsty krem, w miedzy czasie dodawaj masło orzechowe i mieszaj całość delikatnie.

Przełóż krem na ciasto i włóż do lodówki, najlepiej na godzinę lub całą noc. Jeśli chcesz, śmiało możesz dodać do ciasta posiekane orzechy włoskie.

W trakcie przygotowywania ciasta nie zapomnij o aromatycznych, rozgrzewających przyprawach. W cieście marchewkowym nie może zabraknąć cynamonu, niektórzy dodają także imbir, który zdecydowanie zadziała rozgrzewająco.

Ciasto świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi ale także z rodziną. Jest bardzo zjawiskowe, dlatego może służyć nawet jako tort na przyjęcie. Z całą pewnością pokochają go nie tylko dorośli ale także dzieci.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem orzechowym to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.

Alergeny w cieście marchewkowym z kremem orzechowym

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z kremem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z kremem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Domowe wypieki to lepsza wersja wersji słodyczy niż ta kupna, dlatego warto przygotowywać je samodzielnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
312.94
312.94
Białko (g)
7.72
7.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
43.29
43.29
Węglowodany przyswajalne (g)
42.04
42.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.25
1.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
12.36
12.36
Tłuszcze nasycone (g)
5.59
5.59
Tłuszcze nienasycone (g)
6.77
6.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.59
4.59
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.18
2.18
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
51.15
51.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
147.25
147.25
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.89
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.82
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
22.00
22.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.30
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.11
3.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
73.38
73.38
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1242.75
1242.75
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
61.15
61.15
Potas (mg)
135.65
135.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.28
21.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
80.96
80.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.43
19.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.71
2.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.57
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego z kremem orzechowym 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta marchewkowego z kremem orzechowym

Koszt składników
38.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Marchewka
240 g
4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło orzechowe
100 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Żelatyna
30 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koszt składników
38.30