Przepis na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, cukier puder, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, mikser, tarka, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Mąkę wymieszaj z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i olej.

Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach i odciśnij z soku.

Dodaj marchewkę do ciasta i wymieszaj.

Wylej ciasto na blachę do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Śmietanę ubij na gładką pianę i dodawaj stopniowo masło orzechowe.

Żelatynę przygotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź.

Wlej żelatynę do przygotowanego kremu i dokładnie wymieszaj.

Krem wyłóż na upieczony spód i włóż ciasto do lodówki.

ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Koszt przygotowania dania
18.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
312 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
80

Ciasto marchewkowe z kremem orzechowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście marchewkowym z kremem orzechowym

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na dobre ciasto marchewkowe z kremem orzechowym. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Ciasto to zyskało popularność stosunkowo niedawno w naszym kraju. Kto z nas pomyślałby aby połączyć warzywa ze słodkim ciastem, a jednak. Nic nie stoi na przeszkodzie, a ciasto wychodzi przepyszne. Starta marchewka w delikatnym spodzie sprawia, że robi się ono wilgotne i miękkie.

Pyszne ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie, będziemy wypiekać tylko delikatny spód.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym, które jest niezwykle proste i pyszne.

Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki, jak do każdego ciasta, czyli mąkę, jajka, żelatynę, olej, cukier i marchewkę. Ważne jest aby startą na tarce marchew odcisnąć z soku, który wypłynie z warzywa.

Wystarczy, że połączysz te wszystkie składniki i wyrobisz ciasto o jednolitej konsystencji.

Ciasto pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach, po pieczeniu należy je pozostawić do ostudzenia.

W tym czasie przygotujemy krem do ciasta, sprawa jest tak samo błyskawiczna.

Wystarczy, że śmietanę zmiksujesz z cukrem waniliowym na gęsty krem, w miedzy czasie dodawaj masło orzechowe i mieszaj całość delikatnie.

Przełóż krem na ciasto i włóż do lodówki, najlepiej na godzinę lub całą noc. Jeśli chcesz, śmiało możesz dodać do ciasta posiekane orzechy włoskie.

W trakcie przygotowywania ciasta nie zapomnij o aromatycznych, rozgrzewających przyprawach. W cieście marchewkowym nie może zabraknąć cynamonu, niektórzy dodają także imbir, który zdecydowanie zadziała rozgrzewająco.

Ciasto świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi ale także z rodziną. Jest bardzo zjawiskowe, dlatego może służyć nawet jako tort na przyjęcie. Z całą pewnością pokochają go nie tylko dorośli ale także dzieci.

Skoro już wiesz jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem orzechowym to wypróbuj mój sprawdzony przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z kremem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
312.94 kcal
312.94 kcal
Białko
7.72 g
7.72 g

Węglowodany w cieście marchewkowym z kremem orzechowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
43.29 g
43.29 g
Węglowodany przyswajalne
42.04 g
42.04 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.25 g
1.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
12.36 g
12.36 g
Tłuszcze nasycone
5.59 g
5.59 g
Tłuszcze nienasycone
6.77 g
6.77 g
Tłuszcze jednonasycone
4.59 g
4.59 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.18 g
2.18 g
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
51.15 mg
51.15 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
147.25 µg (mcg)
147.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.12 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.89 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.82 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
22.00 µg (mcg)
22.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.30 mg
0.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
3.11 mg
3.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
73.38 µg (mcg)
73.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
1242.75 µg (mcg)
1242.75 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
61.15 mg
61.15 mg
Potas
135.65 mg
135.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
21.28 mg
21.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
80.96 mg
80.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
19.43 mg
19.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.71 mg
2.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.57 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego z kremem orzechowym 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście marchewkowym z kremem orzechowym

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z kremem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe

Cena przygotowania ciasta marchewkowego z kremem orzechowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Marchewka
240 g
4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Masło orzechowe
100 g
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
4.76
Za 100 g
Żelatyna
30 g
3 łyżki
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 30 g
Koszt składników
38.30
Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe z kremem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób