Ciasto wegańskie

Opublikowano: 01.05.2021 r., 12:59 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto wegańskie pokrojone w kawałki podane na papierze do pieczenia, z orzechami, laskami cynamonu i płatkami
Ciasto wegańskie
Wypróbuj najlepszy przepis na ciasto wegańskie. Wegańskie marchewkowe ciasto jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Świetna propozycja na podwieczorek po pysznym niedzielnym, domowym obiedzie.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
508 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 12 porcji
  • Marchewka 5 sztuk (300 g)
  • Mielone siemię lniane 3 łyżki (30 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2,3 szklanki (300 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Olej rzepakowy 0,9 szklanki (225 ml)
  • Orzechy laskowe 2 garście (60 g)
  • Orzechy włoskie 2 garście (60 g)
  • Mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (12 ml)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, imbir mielony, cynamon, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, tarka, obieraczka, papier do pieczenia, rózga, miska, szpatułka, blaszka do pieczenia 21 x 28 cm

Przepis na ciasto wegańskie krok po kroku

Marchew obierz i zetrzyj na tarce.

Siemię lniane zalej 3/4 szklanki ciepłej wody i odstaw na 10 minut.

W misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną oraz po dużej szczypcie przypraw.

W drugiej misce dokładnie wymieszaj, za pomocą rózgi cukier, olej oraz siemię lniane.

Połącz mąkę z przyprawami z olejem z cukrem i siemieniem lniany. Następnie dodaj startą marchew i posiekane orzechy.

Ciasto przelej do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pełnotłuste mleczko kokosowe schłodź w lodówce przez minimum 24 godzin.

Delikatnie otwórz puszkę i odlej płyn.

Zawartość puszki przełóż do miski i dodaj łyżkę cukru.

Ubijaj mikserem do uzyskania puszystego kremu.

Ubite mleczko kokosowe przełóż na wystudzone ciasto.

Jak oceniasz przepis na ciasto wegańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat ciasta wegańskiego

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto wegańskie marchewkowe to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Domowe ciasto jest pyszną propozycją nie tylko dla wegan. Tanie i proste ciasto sprawdzi się w każdej sytuacji. Możesz przygotować je na święta, na niedzielny podwieczorek lub jako danie piknikowe. Przepis na ciasto wegańskie jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak wegańskie ciasto z kremem dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na łatwe, wege ciasto marchewkowe.

Alergeny w cieście wegańskim

Lista alergenów dla ciasta wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze ciasta wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto wegańskie to pyszna propozycja ciasta marchewkowego. W cieście cukier możesz zastąpić ksylitolem lub erytrolem, będzie wtedy dietetyczne i fit.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
339.05
508.58
Białko (g)
3.98
5.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
35.74
53.61
Węglowodany przyswajalne (g)
33.69
50.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.05
3.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
20.80
31.20
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
4.67
Tłuszcze nienasycone (g)
17.69
26.53
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.64
17.46
Brak danych dla: mielone siemię lniane, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.04
9.07
Brak danych dla: mielone siemię lniane, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.76
4.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
163.45
245.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.47
2.21
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mielone siemię lniane, mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
5.78
8.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.21
Brak danych dla: mielone siemię lniane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.75
2.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.12
67.68
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1565.89
2348.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
93.72
140.58
Potas (mg)
171.10
256.65
Wapń (mg)
46.95
70.42
Fosfor (mg)
108.99
163.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.32
42.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.87
2.81
Cynk (mg)
0.54
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.25
Brak danych dla: mielone siemię lniane, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta wegańskiego 73
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta wegańskiego

Koszt składników
47.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
5 sztuk
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mielone siemię lniane
30 g
3 łyżki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 30 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
300 g
2,3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 300 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Olej rzepakowy
225 ml
0,9 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.57
Za 225 ml
Orzechy laskowe
60 g
2 garście
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.90
Za 60 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garście
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Sok z cytryny
12 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
47.30