Przepis na placek marchewkowy krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
soda, cynamon, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Jajka wbij do miski, dosyp cukier i utrzyj do momentu powstania kremowej masy.

Stopniowo dodawaj mąkę i olej ciągle mieszając masę. Na koniec dodaj startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę posmaruj olejem, wlej do niej ciasto i równomiernie rozprowadź po calej blaszce. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Ciasto marchewkowe pokrojone w kawałki ułożone jest na paterze. W tle ułożona jest marchewka, w rogu można dostrzec kawałek filiżanki.
Placek marchewkowy
Koszt przygotowania dania
15.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
587 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Placek marchewkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o placku marchewkowym

Placek marchewkowy jest dobrym rozwiązaniem na przepyszny zdrowy deser. Przepis na ciasto z marchewki jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasto zrobisz w 20 minut, pozostałe 40 minut potrzebne jest, aby je upiec.

Do przygotowania marchewkowca potrzebujesz oleju, utartej marchewki, jajka, mąki, cukru, proszku do pieczenia, sody oraz orzechów. Pyszne ciasto marchewkowe wzbogacimy w orzechy włoskie, aby dostarczyć większej ilości dobroczynnych składników odżywczych. Gotowy placek z marchwi możesz polać polewą przygotowaną z serka mascarpone.

Marchewka jest źródłem karotenoidów, które nadają jej kolor. Marchew zawiera zdecydowanie najwięcej beta-karotenu (prowitaminy A), który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wzroku, poprawia koloryt naszej skóry. Dzieci spożywające duże ilości soków z marchwi często mają marchewkowy kolor skóry, spowodowane jest to obecnością karotenoidów. Zawartość witaminy A poprawia także odporność organizmu i pomaga w leczeniu trądziku. Obecność witaminy C hamuje syntezę cholesterolu i usprawnia jego metabolizm, zapobiegając przy tym osadzaniu się blaszki miażdżycowej. Przeciwutleniacze (witaminy A, E oraz C) ograniczają produkcję wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się skóry.

Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, ale dostarczamy z nimi wartościowego tłuszczu oraz składników mineralnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca. W orzechach znajdziemy rownież cynk, który korzystanie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Obecność fosforu, miedzi i manganu wpływa na zachowanie sprawności procesów myślowych.

Podsumowując placek z marchewki z olejem będzie wysokokaloryczny, ale zdrowy. Nie rezygnujmy z jego przygotowania nawet na diecie redukcyjnej, ponieważ dostarczy on składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Polecam to ciasto szczególnie w okresie obniżonej odporności oraz dla osób uczących się.

Wartości odżywcze placka marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
378.89 kcal
587.28 kcal
Białko
6.55 g
10.15 g

Węglowodany w placku marchewkowym

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
40.38 g
62.59 g
Węglowodany przyswajalne
39.42 g
61.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.96 g
1.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
21.94 g
34.00 g
Tłuszcze nasycone
2.75 g
4.26 g
Tłuszcze nienasycone
19.19 g
29.74 g
Cholesterol
52.13 mg
80.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na placek marchewkowy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina B6
0.11 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.94 mg
3.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
53.40 µg (mcg)
82.77 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek marchewkowy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
34.17 mg
52.96 mg
Potas
141.31 mg
219.03 mg
Wapń
25.43 mg
39.41 mg
Fosfor
88.06 mg
136.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.18 mg
35.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.91 mg
2.96 mg
Cynk
0.70 mg
1.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka marchewkowego brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku marchewkowym

Lista alergenów dla placka marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania placka marchewkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
250 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Marchewka
300 g
2 szklanki startej na tarce marchwi
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na placek marchewkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób