Przepis na placek marchewkowy krok po kroku

Składniki
  • Olej rzepakowy 250 ml
  • Marchewka 300 g 2 szklanki startej na tarce marchwi
  • Jajko 4 szt.
  • Mąka pszenna typ 550 400 g
  • Cukier 300 g
  • Orzechy włoskie 100 g
Przyprawy
soda, cynamon, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Jajka wbij do miski, dosyp cukier i utrzyj do momentu powstania kremowej masy.

Stopniowo dodawaj mąkę i olej ciągle mieszając masę. Na koniec dodaj startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i dokładnie wymieszaj.

Blaszkę posmaruj olejem, wlej do niej ciasto i równomiernie rozprowadź po calej blaszce. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Ciasto marchewkowe pokrojone w kawałki ułożone jest na paterze. W tle ułożona jest marchewka, w rogu można dostrzec kawałek filiżanki.
Placek marchewkowy
Koszt przygotowania dania
15.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
587 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
brak danych

Placek marchewkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o placku marchewkowym

Placek marchewkowy jest dobrym rozwiązaniem na przepyszny zdrowy deser. Przepis na ciasto z marchewki jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasto zrobisz w 20 minut, pozostałe 40 minut potrzebne jest, aby je upiec.

Do przygotowania marchewkowca potrzebujesz oleju, utartej marchewki, jajka, mąki, cukru, proszku do pieczenia, sody oraz orzechów. Pyszne ciasto marchewkowe wzbogacimy w orzechy włoskie, aby dostarczyć większej ilości dobroczynnych składników odżywczych. Gotowy placek z marchwi możesz polać polewą przygotowaną z serka mascarpone.

Marchewka jest źródłem karotenoidów, które nadają jej kolor. Marchew zawiera zdecydowanie najwięcej beta-karotenu (prowitaminy A), który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wzroku, poprawia koloryt naszej skóry. Dzieci spożywające duże ilości soków z marchwi często mają marchewkowy kolor skóry, spowodowane jest to obecnością karotenoidów. Zawartość witaminy A poprawia także odporność organizmu i pomaga w leczeniu trądziku. Obecność witaminy C hamuje syntezę cholesterolu i usprawnia jego metabolizm, zapobiegając przy tym osadzaniu się blaszki miażdżycowej. Przeciwutleniacze (witaminy A, E oraz C) ograniczają produkcję wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się skóry.

Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, ale dostarczamy z nimi wartościowego tłuszczu oraz składników mineralnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca. W orzechach znajdziemy rownież cynk, który korzystanie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Obecność fosforu, miedzi i manganu wpływa na zachowanie sprawności procesów myślowych.

Podsumowując placek z marchewki z olejem będzie wysokokaloryczny, ale zdrowy. Nie rezygnujmy z jego przygotowania nawet na diecie redukcyjnej, ponieważ dostarczy on składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Polecam to ciasto szczególnie w okresie obniżonej odporności oraz dla osób uczących się.

Wartości odżywcze placka marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (155g)
Energia (kalorie)
378.89 kcal
587.28 kcal

Węglowodany w placku marchewkowym

Na 100g
Na porcję (155g)
Węglowodany
40.38 g
62.59 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
39.42 g
61.10 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (155g)
Tłuszcz
21.94 g
34.00 g
Tłuszcze nasycone
2.75 g
4.26 g

Witaminy w przepisie na placek marchewkowy

Na 100g
Na porcję (155g)
Ryboflawina
0.20 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na placek marchewkowy

Na 100g
Na porcję (155g)
Sód
34.17 mg
52.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
141.31 mg
219.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
25.43 mg
39.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.91 mg
2.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.70 mg
1.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny placka marchewkowego brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w placku marchewkowym

Lista alergenów dla placka marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. soda, cynamon, proszek do pieczenia.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania placka marchewkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
250 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 ml
Marchewka
300 g
2 szklanki startej na tarce marchwi
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 550
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
31.00
Łączny koszt
15.12
Jak oceniasz przepis na placek marchewkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób