Przepis na placek marchewkowy krok po kroku
- Olej rzepakowy 250 ml
- Marchewka 300 g 2 szklanki startej na tarce marchwi
- Jajko 4 szt.
- Mąka pszenna typ 550 400 g
- Cukier 300 g
- Orzechy włoskie 100 g
Jajka wbij do miski, dosyp cukier i utrzyj do momentu powstania kremowej masy.
Stopniowo dodawaj mąkę i olej ciągle mieszając masę. Na koniec dodaj startą marchewkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i dokładnie wymieszaj.
Blaszkę posmaruj olejem, wlej do niej ciasto i równomiernie rozprowadź po calej blaszce. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
-
Ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Muffinki marchewkowe
-
Placek z marchewką
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Fit ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Tort marchewkowy
-
Klasyczne ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bezglutenowe
-
Ciasto marchewkowe z orzechami
-
Ciasteczka marchewkowe
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe bez cukru
-
Dietetyczne ciasto marchewkowe
-
Ciasto marchewkowe z ananasem
-
Polewa do ciasta marchewkowego
-
Ciasta marchewkowe

(liczba kalorii)
Placek marchewkowy - cechy przepisu
Więcej o placku marchewkowym
Placek marchewkowy jest dobrym rozwiązaniem na przepyszny zdrowy deser. Przepis na ciasto z marchewki jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Ciasto zrobisz w 20 minut, pozostałe 40 minut potrzebne jest, aby je upiec.
Do przygotowania marchewkowca potrzebujesz oleju, utartej marchewki, jajka, mąki, cukru, proszku do pieczenia, sody oraz orzechów. Pyszne ciasto marchewkowe wzbogacimy w orzechy włoskie, aby dostarczyć większej ilości dobroczynnych składników odżywczych. Gotowy placek z marchwi możesz polać polewą przygotowaną z serka mascarpone.
Marchewka jest źródłem karotenoidów, które nadają jej kolor. Marchew zawiera zdecydowanie najwięcej beta-karotenu (prowitaminy A), który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania wzroku, poprawia koloryt naszej skóry. Dzieci spożywające duże ilości soków z marchwi często mają marchewkowy kolor skóry, spowodowane jest to obecnością karotenoidów. Zawartość witaminy A poprawia także odporność organizmu i pomaga w leczeniu trądziku. Obecność witaminy C hamuje syntezę cholesterolu i usprawnia jego metabolizm, zapobiegając przy tym osadzaniu się blaszki miażdżycowej. Przeciwutleniacze (witaminy A, E oraz C) ograniczają produkcję wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się skóry.
Orzechy włoskie są bardzo kaloryczne, ale dostarczamy z nimi wartościowego tłuszczu oraz składników mineralnych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom cholesterolu LDL, działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca. W orzechach znajdziemy rownież cynk, który korzystanie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Obecność fosforu, miedzi i manganu wpływa na zachowanie sprawności procesów myślowych.
Podsumowując placek z marchewki z olejem będzie wysokokaloryczny, ale zdrowy. Nie rezygnujmy z jego przygotowania nawet na diecie redukcyjnej, ponieważ dostarczy on składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Polecam to ciasto szczególnie w okresie obniżonej odporności oraz dla osób uczących się.
Wartości odżywcze placka marchewkowego
Energia i białka
(155g)
Węglowodany w placku marchewkowym
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy w przepisie na placek marchewkowy
(155g)
Składniki mineralne w przepisie na placek marchewkowy
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w placku marchewkowym
Lista alergenów dla placka marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- proszek do pieczenia
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie