Przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Marchew obierz, usuń końce i zetrzyj na tarce o małych oczkach.

Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Jaja przełóż do miski i ubij na puszystą, jasną pianę z ksylitolem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodaj olej i miksuj jeszcze minutę.

Do masy jajecznej dodaj płatki owsiane, startą marchew, pokrojone jabłka, posiekane orzechy włoskie i rodzynki.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto.

Piecz 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Często zadawane pytania

Dietetyczne ciasto marchewkowe podane na niebieskim blacie papierze do pieczenia
Dietetyczne ciasto marchewkowe
Koszt przygotowania dania
15.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
130 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Dietetyczne ciasto marchewkowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o dietetycznym ciastem marchewkowym

Ciasto marchewkowe to wypiek, który osiągnął szczyt popularności w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej. Następnie dotarł do Stanów Zjednoczonych gdzie podbił serca mieszkańców Ameryki i szybko pojawiło się w wielu restauracjach. Ciasto z marchewki daje wiele możliwości eksperymentowania z przepisem. Poprzez różne dodatki uzyskasz wiele odmiennych wersji smakowych.

Proste, szybkie i zdrowe ciasto marchewkowe z orzechami, z jabłkami, z bakaliami. Można je wręcz nazwać marchewką szarlotką. Zamiast mąki pszennej w cieście wykorzystane są płatki owsiane, dzięki czemu jest lżejsze i pełne wartości odżywczych. Płatki owsiane posiadają wiele składników, które są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Błonnik reguluję pracę jelit oraz zmniejsza wchłanianie cholesterolu z pokarmu, pozytywnie wpływa również na regulację gospodarki węglowodanowej. Płatki pomagają obniżyć ciśnienie krwi, posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Oprócz tego są doskonałym źródłem magnezu, który jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dietetyczne ciasto marchewkowe będzie wspaniałe z orzechami, dodasz nie tylko wiele smaku ale również zwiększysz w diecie zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, które są niezbędne w profilaktyce chorób układu krążenia. Oprócz tego posiadają witaminy E i K, które pozytywnie wpływają na wzrok, odporność czy wygląd skóry. Orzechy warto włączyć również ze względu na występowanie w nich przeciwutleniaczy, związków, które mają zdolność wymiatania wolnych rodników, a tym samym spowalniają procesy starzenia się. Do ciasta z marchewką możesz dodać także wiórki kokosowe. Te dobrej jakości będą cennym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, pozytywnie wpływając na wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki zawartości magnezu i potasu przyczynią się regulowania pracy układu nerwowego. Oprócz wymienionych związków mineralnych, wiórki kokosowe będą źródłem cynku, wapnia, sodu i fosforu, składników, które są niezbędne w utrzymaniu mocnych kości i zębów. Jednak przejdźmy do samej marchwi, która również jest skarbnicą związków odżywczych. Swój wyjątkowy, pomarańczowy kolor zawdzięcza karotenoidom, które oprócz tego, że są barwnikami, są także silnymi przeciwutleniaczami. W marchwi występują witaminy z grupy B, witamina E i K oraz liczne związki mineralne.

Przepis na niskokaloryczne ciasto, które w jednym kawałku dostarcza około 170 kcal, jest łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Będzie on zdrowym i sycącym podwieczorkiem na diecie, będzie również zdrową, słodką przekąska dla dzieci. Placek marchewkowy fit możesz wykonać w formie do pieczenia babki, z polewą sprawdzi się idealnie jako babka świąteczna, na przykład wielkanocna.

Wartości odżywcze dietetycznego ciasta marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
145.25 kcal
130.72 kcal
Białko
4.10 g
3.69 g

Węglowodany w dietetycznym ciastem marchewkowym

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
20.47 g
18.42 g
Węglowodany przyswajalne
17.40 g
15.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.07 g
2.76 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
6.18 g
5.56 g
Tłuszcze nasycone
1.34 g
1.21 g
Tłuszcze nienasycone
4.84 g
4.36 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: płatki owsiane, jajko, proszek do pieczenia.
czytaj dalej
Cholesterol
52.39 mg
47.15 mg

Witaminy w przepisie na dietetyczne ciasto marchewkowe

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A
237.55 µg (mcg)
213.80 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina B12
0.13 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Witamina E
0.41 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy), rodzynki.
czytaj dalej
Retinol
22.54 µg (mcg)
20.28 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
0.48 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
20.07 µg (mcg)
18.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Beta karoten
2131.70 µg (mcg)
1918.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na dietetyczne ciasto marchewkowe

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
58.57 mg
52.71 mg
Potas
235.72 mg
212.15 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
39.38 mg
35.44 mg
Fosfor
115.03 mg
103.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
27.55 mg
24.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
0.99 mg
0.89 mg
Cynk
0.76 mg
0.68 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny dietetycznego ciasta marchewkowego 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w dietetycznym ciastem marchewkowym

Lista alergenów dla dietetycznego ciasta marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania dietetycznego ciasta marchewkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
160 g
szklanka
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 160 g
Marchewka
400 g
4-5 dużych marchwi
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Jabłko
600 g
4 duże
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 4
1.67
Za 600 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Ksylitol (cukier brzozowy)
56 g
4 łyżki
22.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.46
Za 56 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garści
10.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Rodzynki
30 g
garść
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Proszek do pieczenia
4 g
łyżeczka
0.60
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Soda oczyszczona
5 g
łyżeczka
1.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Sok z cytryny
3 ml
łyżeczka
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 3 ml
Koszt składników
60.10
Jak oceniasz przepis na dietetyczne ciasto marchewkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82.9% osób