Przepis na ciasto marchewkowe bezglutenowe krok po kroku

Składniki
  • Marchewka 400 g 4 małe sztuki
  • Mąka ryżowa 250 g
  • Banan 300 g 3 średnie sztuki
  • Orzechy włoskie 50 g
  • Ksylitol (cukier brzozowy) 150 g
  • Oliwa z oliwek 200 ml około 1 szklanki
Przyprawy
soda, cukier puder, cynamon, bezglutenowy proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, foremka keksówka, miska

Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki.

Banana obierz ze skórki, wrzuć do miski i rozgnieć widelcem.

Następnie do banana dodaj ksylitol i utrzyj za pomocą miksera.

Do masy dodaj mąkę ryżową, oliwę, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia, sody i cynamonu. Wszystkie te składniki zmiksuj na jednolitą masę.

Do masy dodaj startą marchew i posiekane orzechy. Całość ręcznie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Keksówkę wysmaruj olejem i przełóż do niej masę ciasta.

Formę z ciastem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę.

Gdy ciasto się upiecze wyjmij je z formy i zostaw do wystygnięcia.

Ostygnięte ciasto posyp cukrem pudrem i podziel na 9 części.

Na drewnianym blacie ułożone jest ciasto marchewkowe bezglutenowe. Na pierwszym planie znajdują się dwa pokrojone kawałki, natomiast dalej leży reszta ciasta w całości. Na stole leżą również świeże marchewki.
ciasto marchewkowe bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
22.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
423 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
63

Ciasto marchewkowe bezglutenowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście marchewkowym bezglutenowym

Ciasto marchewkowe bezglutenowe to super pomysł na przekąskę dla osób chorujących na celiakię i wykluczających gluten z diety. Będzie również idealną propozycją dla osób na diecie bezmlecznej, wegańskiej i wegetariańskiej, ponieważ ciasto będzie przygotowane bez cukru, bez jajek oraz bez laktozy (czyli produktów mlecznych). Zamiast ciasta marchewkowego z tego samego przepisu możesz przygotować ciasteczka, wystarczy, że masę wyłożysz łyżką na blaszce i uformujesz z niej okrągłe kształty. Przepis na marchewkowiec bezglutenowy z mąki ryżowej jest bardzo prosty, dlatego do jego zrobienia nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty niezbędne do upieczenia tego przepysznego ciasta bez glutenu to marchew, mąka ryżowa, banan, orzechy włoskie, ksylitol, oliwa z oliwek oraz kilka przypraw (soda, cynamon oraz bezglutenowy proszek do pieczenia). Do posypania ciasta możesz użyć cukru pudru. Dodatkowo możesz przygotować wegański krem z orzechów (np. nerkowców) i przełożyć nim ciasto.

Ciasto marchewkowe jest daniem bogatym w wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Użycie banana wzbogaci ciasto o potas, który zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Obecność pektyn w bananach pomaga obniżać poziom cholesterolu LDL i przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Podsumowując placek marchewkowy to fit danie wegańskie i bezglutenowe. Jest idealną propozycją na przekąskę lub deser dla osób na diecie bez glutenu lub wegańskiej. To przepis na posiłek, który dostarczy do naszego organizmu wielu cennych składników ważnych dla zdrowia. Warto sięgać po ten przepis zwłaszcza w czasie sezonowości marchwi oraz okresie jesienno-zimowym, gdy nasza odporność jest osłabiona a organizm narażony na zachorowanie. Ciasto swoją słodkość zyskuje poprzez użycie bananów, dlatego możesz pominąć dodawanie ksylitolu. Pamiętaj jednak, że banany powinny być bardzo dojrzałe (wtedy są najsłodsze).

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
282.67 kcal
424.00 kcal

Węglowodany w cieście marchewkowym bezglutenowym

Na 100g
Na porcję (150g)
Węglowodany
34.36 g
51.54 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
32.26 g
48.39 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
17.64 g
26.46 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.98 g
4.47 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
14.66 g
21.98 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
11.24 g
16.86 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.42 g
5.13 g
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto marchewkowe bezglutenowe

Na 100g
Na porcję (150g)
Potas
204.93 mg
307.39 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
16.52 mg
24.78 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
0.40 mg
0.60 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego bezglutenowego 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście marchewkowym bezglutenowym

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. soda, cukier puder, cynamon, bezglutenowy proszek do pieczenia.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta marchewkowego bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
400 g
4 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Mąka ryżowa
250 g
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 250 g
Banan
300 g
3 średnie sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 3
2.00
Za 300 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
150 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Oliwa z oliwek
200 ml
około 1 szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Liczba porcji:
Razem
63.90
Łączny koszt
22.68
Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób