Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe krok po kroku

Składniki
  • Marchewka 650 g masa po obraniu
  • mąka orkiszowa 200 g około 1 szklanki
  • Orzechy włoskie 50 g
  • Rodzynki 50 g
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Syrop klonowy 30 g
  • Cukier 50 g
  • mielone siemię lniane 20 g
Przyprawy
kurkuma, soda, cynamon, proszek do pieczenia, ocet jabłkowy
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

Marchew obierz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki, przełóż do miski.

Orzechy drobno posiekaj.

Do miski z marchwią dodaj oliwę i syrop kolorowy, dokładnie wymieszaj.

Dodaj do miski mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz po jednej łyżeczce sody, cynamonu i kurkumy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową masę przełóż do keksówki, wyrównaj i piecz w nagrzanym piekarniku około 30 minut (ciasto będzie gotowe, gdy wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha).

Upieczone ciasto wyjmij z blachy i ostudź. Podziel na 5 równych kawałków.

Na drewnianej paterze leży wegańskie ciasto marchewkowe. Jeden kawałek ciasta jest już ukrojony. Całość posypana jest cukrem pudrem. Patera znajduje się na drewnianym blacie, na którym leży jeszcze sitko z cukrem pudrem, świeże marchewki oraz miseczka.
wegańskie ciasto marchewkowe
Koszt przygotowania dania
12.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
458 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
62

Wegańskie ciasto marchewkowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegańskim cieście marchewkowym

Wegańskie ciasto marchewkowe z siemieniem lnianym to przepyszna propozycja na przekąskę dla wegetarian i wegan. Ciasto marchewkowe jest szczególnie popularne w krajach anglosaskich. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Ciasto możesz podać z jabłkami z kremem kokosowym lub przygotować wegański krem na bazie orzechów lub owoców. Czas na przygotowanie ciasta wynosi około 20 minut, natomiast około godziny ciasto musi piec się w piekarniku. W celu zrobienia ciasta marchewkowego dla wegan potrzebujesz marchwi, mąki orkiszowej, orzechów włoskich, rodzynek, oliwy z oliwek, syropu klonowego, cukru, mielonego siemienia lnianego oraz przypraw (kurkumy, sody, cynamonu, proszku do pieczenia, octu jabłkowego).

Użycie marchwi do ciasta sprawia, że podczas pieczenia warzywo to mięknie i nadaje ciastu gęstą i wilgotną konsystencję. Ciasto na bazie marchwi najlepiej smakuje z dodatkiem przypraw korzennych (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej lub kardamonu), dlatego warto spróbować kilku propozycji i wybrać tą, która najbardziej nam odpowiada. Marchew ponadto jest doskonałym źródłem składników pokarmowych. Znajdziemy w niej przede wszystkim beta-karoten (prowitaminę witaminy A). Witamina ta pozytywnie wpływa na pracę oczu, obniża stężenie cholesterolu LDL (przez co zapobiega tworzeniu się złogów miażdżycowych) i pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie natomiast uważane są za bardzo cenne dla naszego mózgu. I słusznie, ponieważ zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy te stanowią materiał budulcowy komórek naszego ciała, przez co usprawniają wszystkie procesy życiowe. Korzystanie wpływają na pracę serca oraz poprawiają wzrok.

Podsumowując to proste wege ciasto marchewkowe jest idealną propozycją na fit przekąskę. Deser ten świetnie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej, wegetariańskiej, wegańskiej i redukcyjnej. Wegańskie ciasto marchewkowe jest bogate w wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Wartości odżywcze wegańskiego ciasta marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (220g)
Energia (kalorie)
208.24 kcal
458.12 kcal
Białko
4.76 g
10.47 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w wegańskim cieście marchewkowym

Na 100g
Na porcję (220g)
Węglowodany
30.24 g
66.52 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
25.01 g
55.03 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (220g)
Tłuszcz
8.76 g
19.27 g
Tłuszcze nasycone
1.34 g
2.94 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegańskie ciasto marchewkowe

Na 100g
Na porcję (220g)
Sód
42.60 mg
93.72 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Potas
267.34 mg
588.14 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
38.74 mg
85.22 mg
Żelazo
1.17 mg
2.57 mg
Cynk
0.41 mg
0.90 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego ciasta marchewkowego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskim cieście marchewkowym

Lista alergenów dla wegańskiego ciasta marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. kurkuma, soda, cynamon, proszek do pieczenia, ocet jabłkowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania wegańskiego ciasta marchewkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
650 g
masa po obraniu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 650 g
mąka orkiszowa
200 g
około 1 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Syrop klonowy
30 g
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.76
Za 30 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
mielone siemię lniane
20 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
74.00
Łączny koszt
12.84
Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto marchewkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób