Wegańskie ciasto marchewkowe

Opublikowano: 01.04.2021 r., 17:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na drewnianej paterze leży wegańskie ciasto marchewkowe. Jeden kawałek ciasta jest już ukrojony. Całość posypana jest cukrem pudrem. Patera znajduje się na drewnianym blacie, na którym leży jeszcze sitko z cukrem pudrem, świeże marchewki oraz miseczka.
Wegańskie ciasto marchewkowe
Jesteś na diecie wegańskiej i masz ochotę na coś słodkiego? Dopiero zaczynasz przygodę z dietą wege? Koniecznie wypróbuj przepisu na przepyszne wege ciasto marchewkowe.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
458 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Marchewka masa po obraniu (650 g)
  • Mąka orkiszowa około 1 szklanki (200 g)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Oliwa z oliwek (50 ml)
  • Syrop klonowy (30 g)
  • Cukier (50 g)
  • Mielone siemię lniane (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
kurkuma, soda, cynamon, proszek do pieczenia, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, foremka keksówka, papier do pieczenia, miska

Przepis na wegańskie ciasto marchewkowe krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.

Marchew obierz, zetrzyj na drobnych oczkach tarki, przełóż do miski.

Orzechy drobno posiekaj.

Do miski z marchwią dodaj oliwę i syrop kolorowy, ocet jabłkowy i dokładnie wymieszaj.

Dodaj do miski mąkę, mielone siemię lniane, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz po jednej łyżeczce sody, cynamonu i kurkumy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową masę przełóż do keksówki, wyrównaj i piecz w nagrzanym piekarniku około 30 minut (ciasto będzie gotowe, gdy wbita w ciasto wykałaczka będzie sucha).

Upieczone ciasto wyjmij z blachy i ostudź. Podziel na 5 równych kawałków.

Jak oceniasz przepis na wegańskie ciasto marchewkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,9% osób

Więcej informacji na temat wegańskiego ciasta marchewkowego

Wegańskie ciasto marchewkowe z siemieniem lnianym to przepyszna propozycja na przekąskę dla wegetarian i wegan. Ciasto marchewkowe jest szczególnie popularne w krajach anglosaskich. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. Ciasto możesz podać z jabłkami z kremem kokosowym lub przygotować wegański krem na bazie orzechów lub owoców. Czas na przygotowanie ciasta wynosi około 20 minut, natomiast około godziny ciasto musi piec się w piekarniku. W celu zrobienia ciasta marchewkowego dla wegan potrzebujesz marchwi, mąki orkiszowej, orzechów włoskich, rodzynek, oliwy z oliwek, syropu klonowego, cukru, mielonego siemienia lnianego oraz przypraw (kurkumy, sody, cynamonu, proszku do pieczenia, octu jabłkowego).

Użycie marchwi do ciasta sprawia, że podczas pieczenia warzywo to mięknie i nadaje ciastu gęstą i wilgotną konsystencję. Ciasto na bazie marchwi najlepiej smakuje z dodatkiem przypraw korzennych (cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej lub kardamonu), dlatego warto spróbować kilku propozycji i wybrać tą, która najbardziej nam odpowiada. Marchew ponadto jest doskonałym źródłem składników pokarmowych. Znajdziemy w niej przede wszystkim beta-karoten (prowitaminę witaminy A). Witamina ta pozytywnie wpływa na pracę oczu, obniża stężenie cholesterolu LDL (przez co zapobiega tworzeniu się złogów miażdżycowych) i pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie natomiast uważane są za bardzo cenne dla naszego mózgu. I słusznie, ponieważ zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Kwasy te stanowią materiał budulcowy komórek naszego ciała, przez co usprawniają wszystkie procesy życiowe. Korzystanie wpływają na pracę serca oraz poprawiają wzrok.

Podsumowując to proste wege ciasto marchewkowe jest idealną propozycją na fit przekąskę. Deser ten świetnie sprawdzi się na diecie lekkostrawnej, wegetariańskiej, wegańskiej i redukcyjnej. Wegańskie ciasto marchewkowe jest bogate w wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do swojego jadłospisu.

Alergeny w wegańskim cieście marchewkowym

Lista alergenów dla wegańskiego ciasta marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze wegańskiego ciasta marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
208.24
458.12
Białko (g)
4.76
10.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
30.24
66.52
Węglowodany przyswajalne (g)
25.01
55.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.22
11.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
8.76
19.27
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
5.14
Tłuszcze nienasycone (g)
6.42
14.13
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, syrop klonowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
493.45
1085.60
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.26
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.79
8.34
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.83
1.82
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.40
38.28
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4896.23
10771.70
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
42.60
93.72
Potas (mg)
267.34
588.14
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń (mg)
38.74
85.22
Fosfor (mg)
51.55
113.40
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.34
51.34
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
2.57
Cynk (mg)
0.41
0.90
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.26
Brak danych dla: mąka orkiszowa, mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskiego ciasta marchewkowego 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskiego ciasta marchewkowego

Koszt składników
74.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
650 g
masa po obraniu
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 650 g
Mąka orkiszowa
200 g
około 1 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Syrop klonowy
30 g
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.76
Za 30 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Mielone siemię lniane
20 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 20 g
Koszt składników
74.00