Przepis na polewę do ciasta marchewkowego krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, miska

Masło o temperaturze pokojowej przełóż do miski.

Dodaj cukier puder (ilość możesz dowolnie modyfikować wedle upodobania) i utrzyj na puszystą masę. .

Następnie dodaj serek kremowy (śmietankowy) i ucieraj jeszcze 2-3 minuty

Polewa do ciasta marchewkowego wylewana na okrągłe ciasto marchewkowe
Polewa do ciasta marchewkowego
Koszt przygotowania dania
3.97 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1116 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
69

Polewa do ciasta marchewkowego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polewie do ciasta marchewkowego

Polewa do ciasta marchewkowego ma za zadanie zrównoważyć słodycz ciasta oraz połączyć w harmonijną całość smak ciasta. Możesz wykonać wiele różnych jej wersji, dzięki czemu ciasto za każdym razem będzie smakowało odrobinę inaczej. Różne polewy wykorzystasz też do różnych ciast marchewkowych.

Jaka polewa do ciasta marchewkowego? Polewa z serka śmietankowego, kremowego będzie doskonale pasowała do słodszych wersji, na przykład z ananasem i wiórkami kokosowymi lub z jabłkiem. Warto wykorzystać serową polewę, ponieważ doda ona odrobinę kwaśnego smaku i zrównoważy słodycz ciasta. Biała polewa z mascarpone, sprawdzi się do lekkich wersji ciasta, na przykład tych z wykorzystaniem jedynie orzechów. Jest równie łatwa i szybka w przygotowaniu jak polewa z serka śmietankowego. Wystarczy ubić mascarpone z cukrem pudrem i gotowe. Ciasto marchewkowe możesz przygotować również z polewą czekoladową. Ten rodzaj polewy również polecam do ciast marchewkowych z małą ilością dodatków. Możesz ją przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to w zagotowanej śmietance 30% rozpuścić czekoladę i polać nią ciasto, po zastygnięciu, na cieście powstanie glazura. Drugim sposobem jest przygotowanie kremu, śmietankę należy ubić i porcjami dodawać roztopioną czekoladę. Do polewy czekoladowej najlepiej pasuje biała czekolada, będzie ona się idealnie komponować z ciastem. Kolejne polewy są raczej niespotykane, ale również idealnie będą pasowały do ciasta marchewkowego, a przy okazji zaskoczą wszystkich. Jedną z nich jest polewa śmietanowa. Jej wykonanie polega na tym, że należy zagotować śmietankę 30% z masłem i na ostatnie 10 minut pieczenia, wylać na ciasto. Polewą, która na pewno zaskoczy wszystkich, jest ta z serka topionego śmietankowego. Serek topiony należy rozpuścić z masłem, dodać cukier puder polać ciasto i pozostawić do ostygnięcia i stężenia. Z ciastem marchewkowym kojarzy się głównie biała polewa, a gdyby tak przygotować ciasto marchewkowe z polewą marchewkową? Wymaga ona nieznacznie więcej pracy niż pozostałe polewy, ale naprawdę warto ją wykonać. Aby ją przygotować należy zrobić budyń na soku marchewkowym, a następnie dodać galaretkę, żelatynę lub agar. Dokładnie wymieszać aby się rozpuściła, wylać na ciasto i chłodzić do zastygnięcia.

Z polewami można eksperymentować tak jak z dodatkami do ciasta marchewkowego. Dzięki temu otrzymasz wiele różnych kombinacji, którymi zaskoczysz wszystkich.

Wartości odżywcze polewy do ciasta marchewkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
405.91 kcal
1116.25 kcal
Białko
3.38 g
9.30 g

Węglowodany w polewie do ciasta marchewkowego

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
37.88 g
104.17 g
Węglowodany przyswajalne
37.88 g
104.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
27.75 g
76.30 g
Tłuszcze nasycone
18.81 g
51.72 g
Tłuszcze nienasycone
8.94 g
24.58 g
Tłuszcze jednonasycone
7.92 g
21.79 g
Tłuszcze wielonasycone
1.02 g
2.79 g
Cholesterol
80.00 mg
220.00 mg

Witaminy w przepisie na polewę do ciasta marchewkowego

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
261.64 µg (mcg)
719.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.58 µg (mcg)
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Witamina D
0.23 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
1.16 mg
Retinol
258.36 µg (mcg)
710.50 µg (mcg)
Tiamina
0.01 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.28 mg
Niacyna
0.44 mg
1.21 mg
Foliany
6.00 µg (mcg)
16.50 µg (mcg)
Beta karoten
37.36 µg (mcg)
102.75 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na polewę do ciasta marchewkowego

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
200.91 mg
552.50 mg
Potas
56.00 mg
154.00 mg
Wapń
37.00 mg
101.75 mg
Fosfor
45.73 mg
125.75 mg
Magnez
3.09 mg
8.50 mg
Żelazo
0.54 mg
1.48 mg
Cynk
0.25 mg
0.69 mg
Miedź
0.02 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny polewy do ciasta marchewkowego 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polewie do ciasta marchewkowego

Lista alergenów dla polewy do ciasta marchewkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • serek śmietankowy

Cena przygotowania polewy do ciasta marchewkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Serek śmietankowy
125 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 125 g
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
9.40
Jak oceniasz przepis na polewę do ciasta marchewkowego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób