Przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, foremka keksówka, miska

Marchewki i jabłka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce.

Do miski przesiej mąkę, wsyp sodę i proszek, cynamon.

Białka jaj ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier i żółtka.

Do masy wsyp mąkę, dodaj marchew i jabłka oraz posiekane orzechy/ bakalie.

Wlej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

ciasto marchewkowe z jabłkami
Ciasto marchewkowe z jabłkami
Koszt przygotowania dania
15.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
326 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Ciasto marchewkowe z jabłkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście marchewkowym z jabłkami

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na ciasto marchewkowe z jabłkami. Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi. Ciasto to zyskało popularność stosunkowo niedawno w naszym kraju. Kto z nas pomyślałby aby połączyć warzywa ze słodkim ciastem, a jednak. Nic nie stoi na przeszkodzie, a ciasto wychodzi przepyszne. Starta marchewka w delikatnym spodzie sprawia, że robi się ona wilgotne i miękkie.

Pyszne ciasto przygotujesz w ekspresowym tempie.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami, które jest niezwykle proste i pyszne.

Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli marchew, jabłka, mąka, olej, jajka, cukier, rodzynki, orzechy włoskie, proszek do pieczenia, cynamon.

Ważne jest aby startą na tarce marchew odcisnąć z soku, który wypłynie z warzywa.

Zatem, jak zrobić ciasto marchewkowe z jabłkami?

W pierwszej kolejności marchewki i jabłka obierz ze skóry i zetrzyj na tarce. Do miski przesiej mąkę, wsyp sodę i proszek, cynamon. Następnie białka jaj ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier i żółtka. Do masy wsyp mąkę, dodaj marchew i jabłka oraz posiekane orzechy/ bakalie. Wlej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C. Nasze pyszne i szybkie ciasto jest dobre do spożycia. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Ciasto świetnie sprawdzi się na spotkanie ze znajomymi, ale także z rodziną. Ciasto jest bardzo zjawiskowe, dlatego może służyć nawet jako tort na przyjęcie. Z całą pewnością pokochają go nie tylko dorośli, ale także dzieci.

Skoro już wiesz, jak zrobić ciasto marchewkowe z kremem orzechowym to wypróbuj mój prosty przepis, który nigdy nie zawodzi i upiecz ciasto dla swojej rodziny.

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
272.38 kcal
326.85 kcal
Białko
3.78 g
4.54 g

Węglowodany w cieście marchewkowym z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
36.38 g
43.65 g
Węglowodany przyswajalne
34.33 g
41.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.04 g
2.45 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
12.81 g
15.37 g
Tłuszcze nasycone
1.57 g
1.88 g
Tłuszcze nienasycone
11.25 g
13.49 g
Cholesterol
40.92 mg
49.10 mg

Witaminy w przepisie na ciasto marchewkowe z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
143.70 µg (mcg)
172.45 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko, jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
0.36 mg
Brak danych dla: rodzynki, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
17.60 µg (mcg)
21.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.61 mg
1.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
49.60 µg (mcg)
59.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1249.92 µg (mcg)
1499.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto marchewkowe z jabłkami

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
28.39 mg
34.07 mg
Potas
200.06 mg
240.08 mg
Wapń
45.98 mg
55.17 mg
Fosfor
93.82 mg
112.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.66 mg
16.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.99 mg
2.39 mg
Cynk
0.42 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego z jabłkami 90
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście marchewkowym z jabłkami

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta marchewkowego z jabłkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Marchewka
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Orzechy włoskie
60 g
1/2 szklanki
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Rodzynki
60 g
1/4 szklanki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Olej rzepakowy
190 ml
3/4 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.33
Za 190 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jabłko
300 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Jabłko
200 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Koszt składników
39.20
Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób