Przepis na ciasto marchewkowe wilgotne krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, imbir mielony, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, papier do pieczenia, tortownica 20 cm

Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do miski.

Do miski dodaj 50 g cukru, wymieszaj i odstaw na około godzinę, aby marchewka puściła sok.

Do innego naczynia wbij jajka i dodaj pozostały cukier, a następnie zmiksuj na wysokich obrotach.

Do jajek dodaj olej i cukier wanilinowy i ponownie zmiksuj.

Do kolejnej miski wsyp mąki, proszek do pieczenia, sól (1/2 łyżeczki), imbir (2 łyżeczki) i cynamon (2 łyżeczki). Wymieszaj i połącz z masą z jajek. Zmiksuj.

Marchewkę odsącz i połącz ze zmiksowaną masą. Wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni (grzanie góra-dół).

Formę do pieczenia o średnicy około 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wylej do niej otrzymaną masę.

Ciasto piecz 50 minut, kontrolując pod koniec tego czasu za pomocą wykałaczki. Wbij wykałaczkę w ciasto, jeżeli po wyjęciu będzie sucha oznacza to, że ciasto jest już gotowe. Jeśli jeszcze nie - poczekaj kilka minut i sprawdź ponownie.

pokrojone ciasto marchewkowe wilgotne podane na białym talerzu z zieloną ściereczką
ciasto marchewkowe wilgotne
Koszt przygotowania dania
8.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
brak danych

Ciasto marchewkowe wilgotne - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście marchewkowym wilgotnym

Jesteś fanem ciasta marchewkowego? A może nigdy wcześniej go nie jadłaś/eś i chcesz spróbować? W każdym razie to bardzo dobrze się składa, ponieważ mamy świetny przepis na marchewkowca.

Przedstawione ciasto marchewkowe wilgotne jest pyszne i proste do przygotowania. Dużą zaletą jest również to, że w środku jest mokre, a zarazem puszyste, a na zewnątrz ma chrupką skórkę. Innymi słowy jest to najlepsze ciasto z marchewką, co zostało już wielokrotnie sprawdzone i potwierdzone.

Składniki podane w przepisie wystarczą do przygotowania masy na dużą blachę – najlepiej około 20 cm. Tortownica nie powinna być w innym rozmiarze, ponieważ może to zmienić czas potrzebny do upieczenia ciasta i w efekcie otrzymamy albo surowy albo przypalony wypiek. Jeżeli masz już odpowiednią blachę to pojawia się pytanie – ile piec ciasto? Średni zalecany czas to około 50 minut, natomiast bardzo ważne jest by pod koniec pieczenia co chwilę sprawdzać za pomocą wykałaczki czy patyczka czy jest już ono gotowe. W ten sposób również możemy zapobiec przygotowaniu zarówno surowego, jak i za bardzo przypalonego ciasta.

Dlaczego to ciasto jest tak dobre? To że ten placek z marchewką zaskakuje smakiem i tym, że nie jest wewnątrz suchy uzyskujemy dzięki temu, że przygotowujemy go z olejem. Proponujemy wykorzystanie oleju rzepakowego. Dla zachowania pysznego smaku ważny jest także odpowiedni dobór przypraw – w tym przepisie postawiliśmy na cynamon i imbir, ponieważ uważamy że idealnie komponują się z marchewkowym smakiem ciasta. Dobrze jest dodać także odrobinę soli (około pół łyżeczki), która pomimo słonego smaku, paradoksalnie zwiększy słodycz ciasta. Wiadomo, że każdy z nas ma inne preferencje co do smaku słodkiego – jedni z nas wolą bardziej, a inni mniej słodkie dania. Zaproponowaną w przepisie ilość cukru możesz zmieniać zgodnie ze swoimi preferencjami.

Ciasto marchewkowe możesz przygotować na deser czy przekąskę. Również, jeżeli zależy Ci na tym, żeby ciasto na 100% wyszło to śmiało wykorzystaj ten sprawdzony przepis. Naprawdę trudno jest coś w nim zepsuć.

Wartości odżywcze ciasta marchewkowego wilgotnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
298.57 kcal
298.57 kcal
Białko
5.54 g
5.54 g

Węglowodany w cieście marchewkowym wilgotnym

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
30.70 g
30.70 g
Węglowodany przyswajalne
29.17 g
29.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.54 g
1.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
17.24 g
17.24 g
Tłuszcze nasycone
2.35 g
2.35 g
Tłuszcze nienasycone
14.89 g
14.89 g
Tłuszcze jednonasycone
10.31 g
10.31 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.58 g
4.58 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
94.11 mg
94.11 mg

Witaminy w przepisie na ciasto marchewkowe wilgotne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
270.93 µg (mcg)
270.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.65 mg
1.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.51 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.45 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
40.48 µg (mcg)
40.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.05 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
37.61 µg (mcg)
37.61 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2286.57 µg (mcg)
2286.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto marchewkowe wilgotne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
57.37 mg
57.37 mg
Potas
204.46 mg
204.46 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
45.70 mg
45.70 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
134.43 mg
134.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
21.17 mg
21.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.60 mg
1.60 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.75 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowego wilgotnego brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście marchewkowym wilgotnym

Lista alergenów dla ciasta marchewkowego wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania ciasta marchewkowego wilgotnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Cukier wanilinowy
8 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 8 g
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
100 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 100 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
100 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
30.50
Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowe wilgotne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób