Przepis na ciasto marchewkowo bananowe krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cynamon, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tarka, blaszka do pieczenia 25x35 cm, miska

Jajka wbij do miski, zmiksuj z olejem.

Dodaj mąkę, najlepiej przesianą przez sitko, całość wymieszaj.

Następnie dodaj cukier, banany rozgniecione widelcem oraz marchewkę startą na tarce.

Wszystkie składniki dokładnie połącz.

Przełóż masę do foremki i upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach C.

ciasto marchewkowo bananowe
Ciasto marchewkowo bananowe
Koszt przygotowania dania
4.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
181 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Ciasto marchewkowo bananowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście marchewkowo bananowemu

Pyszne połączenie tartej marchewki z bananami i ciastem to świetny pomysł na fit przekąskę w ciągu dnia lub zdrowy deser dla Ciebie i Twojej rodziny.

Poznaj mój przepis na ciasto marchewkowo-bananowe i przekonaj się, jak pyszne są dietetyczne desery.

Ciasto będzie szybkie i proste w przygotowaniu dlatego poradzi sobie z nim każdy, nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego.

Ciasto marchewkowo-bananowe powstaje z kilku podstawowych składników. Będziesz potrzebować banany, marchew, mąkę, cukier, olej i jajka. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Ciasto będzie zdrowszą wersją tradycyjnych słodkich wypieków. Jednak zostały użyte banany, które charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Dieta tych osób powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym.

Jeśli mamy wszystkie składniki wystarczy, że wbijesz jajka do miski i zmiksujesz z olejem. Następnie dodaj mąkę, najlepiej przesianą przez sitko. Dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste i wilgotne. Całość wymieszaj, a na końcu dodaj cukier, banany rozgniecione widelcem i marchewkę. Najlepiej, jeśli będzie to tarta marchewka. Całość wymieszaj i przełóż masę do foremki. Upiecz ciasto w piekarniku, za 40 minut nasze pyszne ciasto będzie gotowe.

Sam widzisz, jaki to prosty przepis, koniecznie go wypróbuj i przygotuj to dobre ciasto.

Wartości odżywcze ciasta marchewkowo bananowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
259.74 kcal
181.82 kcal
Białko
4.40 g
3.08 g

Węglowodany w cieście marchewkowo bananowemu

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
44.15 g
30.90 g
Węglowodany przyswajalne
42.65 g
29.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.50 g
1.05 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
7.48 g
5.24 g
Tłuszcze nasycone
1.15 g
0.81 g
Tłuszcze nienasycone
6.33 g
4.43 g
Tłuszcze jednonasycone
4.36 g
3.05 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.97 g
1.38 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
47.86 mg
33.50 mg

Witaminy w przepisie na ciasto marchewkowo bananowe

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
138.48 µg (mcg)
96.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.86 mg
2.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Witamina E
0.26 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
20.58 µg (mcg)
14.41 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.28 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.35 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.21 mg
1.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
67.78 µg (mcg)
47.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1168.89 µg (mcg)
818.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto marchewkowo bananowe

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
28.92 mg
20.24 mg
Potas
177.40 mg
124.18 mg
Wapń
17.25 mg
12.07 mg
Fosfor
60.39 mg
42.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.22 mg
9.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.48 mg
1.73 mg
Cynk
0.42 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta marchewkowo bananowego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście marchewkowo bananowemu

Lista alergenów dla ciasta marchewkowo bananowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na ciasto marchewkowo bananowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania ciasta marchewkowo bananowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Banan
200 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Koszt składników
21.90
Jak oceniasz przepis na ciasto marchewkowo bananowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób