Przepis na ciasto wegańskie bezglutenowe krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, soda, cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Siemię lniane zalej ciepłą wodą (3/4 szklanki) i odstaw do napęcznienia.

Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach na tarce.,

W misce mikserem utrzyj spęczniałe siemię lniane z cukrem i olejem na puszystą masę.

Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj, następnie wsyp odciśniętą marchew, rozdrobnione orzechy, cynamon, sodę i szczyptę soli. Wymieszaj.

Gotowe ciasto wlej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wegańskie ciasto bezglutenowe na talerzu
Wegańskie ciasto bezglutenowe
Koszt przygotowania dania
10.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
414 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
49

Ciasto wegańskie bezglutenowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście wegańskim bezglutenowym

Smaczne ciasto wegańskie bezglutenowe to dobry pomysł na domowe, a co ważne szybkie w wykonaniu ciasto, które idealnie sprawdzi się jako deser lub przekąska. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Ciasto nie zawiera w swoim składzie jajek, a pomimo to jest wilgotne i puszyste. Smak ciasta został wzbogacony o przyprawy zawarte w przepisie, ale oczywiście możesz użyć innych wedle uznania.

Jak zrobić wegańskie ciasto bezglutenowe? Na początek należy zmielone siemię lniane należy zalać ciepłą wodą i odstawić do napęcznienia. Siemię lniane jest doskonałym spoidłem, które w pełni może zastąpić jajka. Następnie marchew należy zetrzeć na małych oczkach. W osobnej misce ucieramy na gładką masę napęczniałe siemię lniane z cukrem i olejem. Do puszystej masy dodajemy mąkę z proszkiem, wymieszaj. Następnie dodaj odciśniętą marchew, rozdrobnione orzechy, cynamon, sodę i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis ciasto wegańskie bezglutenowe to doskonały pomysł na dobre i słodkie dodatki w ciągu dnia. Przepis składa się między innymi z mąki owsianej, który jest doskonałym zamiennikiem mąki pszennej, ponieważ ma właściwości spajające oraz w porównaniu z pszenicą mąka owsiana nie zawiera glutenu. Ponadto zawiera duże ilości białka oraz błonnika pokarmowego. Jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz K,D,E i kwasu foliowego, a także minerałów, czyli wapnia, magnezu, żelaza i cynku. Mąka ma również niski indeks glikemiczny dlatego jest idealna dla osób chorujących na cukrzycę. Dzięki błonnikowi oraz beta – glukanowi mąki chroni nas przed podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi.

Pomysł na ciasto wegańskie bezglutenowe idealnie sprawdzi się jako dodatkowa słodka przekąska w ciągu dnia. Ten sprawdzony prosty przepis na wegański deser na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie. Ciasto jest bardzo dobre w smaku, oraz bez glutenu, dzięki czemu jest bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu lub chorujących na celiakię.

Wartości odżywcze ciasta wegańskiego bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
376.52 kcal
414.17 kcal
Białko
6.72 g
7.39 g

Węglowodany w cieście wegańskim bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
48.00 g
52.80 g
Węglowodany przyswajalne
43.73 g
48.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.27 g
4.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
18.63 g
20.49 g
Tłuszcze nasycone
2.43 g
2.67 g
Tłuszcze nienasycone
14.90 g
16.39 g
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na ciasto wegańskie bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
213.24 µg (mcg)
234.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.57 mg
1.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mielone siemię lniane.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.08 mg
1.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.71 µg (mcg)
26.08 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
2115.93 µg (mcg)
2327.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto wegańskie bezglutenowe

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
24.40 mg
26.84 mg
Potas
258.62 mg
284.48 mg
Wapń
41.05 mg
45.15 mg
Fosfor
202.33 mg
222.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
73.50 mg
80.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.79 mg
1.97 mg
Cynk
1.46 mg
1.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta wegańskiego bezglutenowego 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście wegańskim bezglutenowym

Lista alergenów dla ciasta wegańskiego bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta wegańskiego bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa
400 g
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 400 g
Marchewka
300 g
6 średnich marchewek
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mielone siemię lniane
40 g
4 łyżki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Orzechy włoskie
60 g
2 garście
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na ciasto wegańskie bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób