Przepis na keks bananowy krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
piekarnik, foremka keksówka

Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z pozostałymi suchymi produktami.

Dodaj jajko i masło.

Ucieraj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie dodaj rozgniecione widelcem banany.

Na samym końcu dodaj posiekane orzechy włoskie.

Przełóż ciasto do foremki i upiecz w piecu przez 40 minut w 180 stopniach.

keks bananowy z czekoladą
Keks bananowy
Koszt przygotowania dania
8.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
167 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
70

Keks bananowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o keksie bananowy

Keks to forma słodkiego ciasta, które było bardzo popularne w czasach naszych babć. Ciasto to jest także kojarzone z czasami PRL-u jest bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze dla tamtych czasów tanie, zamiera ogólnodostępne składniki. Jednak od kilku lat tradycyjny keks powraca do łask, a coraz więcej młodych osób go polubiło. Doczekał się on także wielu odmian. Dzisiaj przedstawię Wam jedną z nich, a mianowicie keks bananowy.

Tradycyjny, dobry keks zawsze był z bakaliami, w moim przepisie wykorzystam jednak tylko orzechy włoskie, moim zdaniem idealnie pasują do bananów. Co najważniejsze, zwróćcie uwagę na konsystencję ciasta, będzie ona niezwykle delikatna, puszysta i wilgotna. Dobrze zatem jak zrobić keks bananowy w piekarniku?

To szybki i prosty przepis, który wykonasz w kilka minut, a ciasto będzie niesamowicie pyszne.

Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, jajo i nasz główny składnik banany. Możesz wykorzystać te, które już zaczynają robić się czarne. Nie wyrzucaj ich, tylko wykorzystaj właśnie do tego przepisu. Przyda się jeszcze odrobina masła i dodatki.

Tak jak pisałam ja zdecydowałam się na orzechy włoskie, które dokładnie posiekam jednak nie za mocno, aby były wyczuwalne w cieście.

Wystarczy, że połączysz dokładnie wszystkie składniki i wyrobisz ciasto.

Banany wcześniej rozgnieć widelcem, wtedy z łatwością wymieszasz je z pozostałymi składnikami. Możesz także dodać cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy.

Przygotowane ciasto przełóż do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj tzw. keksówka. Która jest podłużna i wąska, keks idealnie wyrośnie. Sama nazwa chyba wskazuję na jej przeznaczenie. Formę najpierw wysmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie przypiecze się. Sam widzisz jak łatwy i prosty jest mój przepis na keks bananowy. Jeśli więc chcesz przygotować pyszny keks, wykorzystaj mój prosty przepis na dobry deser. Będzie to świetny pomysł na deser lub na święta, które zbliżają się wielkimi krokami. Keks będzie także pyszny z czekoladą

Wartości odżywcze keksu bananowemu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
278.73 kcal
167.24 kcal
Białko
6.01 g
3.61 g

Węglowodany w keksie bananowy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
32.52 g
19.51 g
Węglowodany przyswajalne
31.14 g
18.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.38 g
0.83 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
14.72 g
8.83 g
Tłuszcze nasycone
9.10 g
5.46 g
Tłuszcze nienasycone
5.61 g
3.37 g
Tłuszcze jednonasycone
3.90 g
2.34 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.71 g
1.03 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
55.69 mg
33.41 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na keks bananowy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
112.38 µg (mcg)
67.43 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.22 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
4.12 mg
2.47 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.08 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.47 mg
0.28 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
109.03 µg (mcg)
65.42 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.48 mg
0.29 mg
Niacyna
2.12 mg
1.27 mg
Foliany
57.85 µg (mcg)
34.71 µg (mcg)
Beta karoten
35.75 µg (mcg)
21.45 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na keks bananowy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
12.21 mg
7.32 mg
Potas
228.66 mg
137.20 mg
Wapń
17.40 mg
10.44 mg
Fosfor
71.31 mg
42.78 mg
Magnez
28.05 mg
16.83 mg
Żelazo
1.94 mg
1.16 mg
Cynk
0.55 mg
0.33 mg
Miedź
0.14 mg
0.08 mg
Mangan
0.43 mg
0.26 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keksu bananowemu 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w keksie bananowy

Lista alergenów dla keksu bananowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania keksu bananowemu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Orzechy włoskie
20 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Banan
400 g
4 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 4
2.67
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
27.20
Jak oceniasz przepis na keks bananowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób