Keks bananowy
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Orzechy włoskie - 1 garść (20 g)
- Banan - 4 sztuki (400 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na keks bananowy krok po kroku
Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z pozostałymi suchymi produktami.
Dodaj jajko i masło.
Ucieraj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie dodaj rozgniecione widelcem banany.
Na samym końcu dodaj posiekane orzechy włoskie.
Przełóż ciasto do foremki i upiecz w piecu przez 40 minut w 180 stopniach.
Więcej informacji na temat keksu bananowemu
Keks to forma słodkiego ciasta, które było bardzo popularne w czasach naszych babć. Ciasto to jest także kojarzone z czasami PRL-u jest bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze dla tamtych czasów tanie, zamiera ogólnodostępne składniki. Jednak od kilku lat tradycyjny keks powraca do łask, a coraz więcej młodych osób go polubiło. Doczekał się on także wielu odmian. Dzisiaj przedstawię Wam jedną z nich, a mianowicie keks bananowy.
Tradycyjny, dobry keks zawsze był z bakaliami, w moim przepisie wykorzystam jednak tylko orzechy włoskie, moim zdaniem idealnie pasują do bananów. Co najważniejsze, zwróćcie uwagę na konsystencję ciasta, będzie ona niezwykle delikatna, puszysta i wilgotna. Dobrze zatem jak zrobić keks bananowy w piekarniku?
To szybki i prosty przepis, który wykonasz w kilka minut, a ciasto będzie niesamowicie pyszne.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, jajo i nasz główny składnik banany. Możesz wykorzystać te, które już zaczynają robić się czarne. Nie wyrzucaj ich, tylko wykorzystaj właśnie do tego przepisu. Przyda się jeszcze odrobina masła i dodatki.
Tak jak pisałam ja zdecydowałam się na orzechy włoskie, które dokładnie posiekam jednak nie za mocno, aby były wyczuwalne w cieście.
Wystarczy, że połączysz dokładnie wszystkie składniki i wyrobisz ciasto.
Banany wcześniej rozgnieć widelcem, wtedy z łatwością wymieszasz je z pozostałymi składnikami. Możesz także dodać cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy.
Przygotowane ciasto przełóż do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj tzw. keksówka. Która jest podłużna i wąska, keks idealnie wyrośnie. Sama nazwa chyba wskazuję na jej przeznaczenie. Formę najpierw wysmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie przypiecze się. Sam widzisz jak łatwy i prosty jest mój przepis na keks bananowy. Jeśli więc chcesz przygotować pyszny keks, wykorzystaj mój prosty przepis na dobry deser. Będzie to świetny pomysł na deser lub na święta, które zbliżają się wielkimi krokami. Keks będzie także pyszny z czekoladą
Alergeny w keksie bananowy
Lista alergenów dla keksu bananowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze keksu bananowemu
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, postaw na domowe wypieki i przygotuj keks bananowy.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.