Keks z białek
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Białko jajka (6 szt.)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Rodzynki - 1 garść (40 g)
- Orzechy włoskie - 1 garść (40 g)
Przepis na keks z białek krok po kroku
Masło rozpuść w garnku i ostudź.
Białka jaj ubij na sztywną pianę.
Mąkę przesiej przez sitko dodaj białka jaj, proszek do pieczenia i ostudzone masło.
Do całej masy dodaj posiekane orzechy i rodzynki.
Przełóż masę do keksówki i upiecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Więcej informacji na temat keksu z białek
Keks to forma słodkiego ciasta, które było bardzo popularne w czasach naszych babć. Ciasto to jest także kojarzone z czasami PRL-u jest bardzo proste w przygotowaniu i co najważniejsze dla tamtych czasów tanie, zamiera ogólnodostępne składniki. Jednak od kilku lat tradycyjny keks powraca do łask, a coraz więcej młodych osób go polubiło. Doczekał się on także wielu odmian. Dzisiaj przedstawię Wam jedną z nich, a mianowicie keks z białek.
Tradycyjny, dobry keks zawsze był z bakaliami, w moim przepisie wykorzystam jednak tylko rodzynki i orzechy. Co najważniejsze, zwróćcie uwagę na konsystencję ciasta, będzie ona niezwykle delikatna, puszysta i wilgotna. Dobrze zatem jak zrobić keks z białek?
To prosty przepis, który wykonasz w kilka minut, a ciasto będzie niesamowicie pyszne.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, białka jajek, ponieważ keks będzie z samych białek, ziółka nie będą nam tutaj potrzebne. Przyda się jeszcze odrobina masła i dodatki. Tak jak pisałam jak zdecydowałam się na rodzynki i orzechy włoskie, które dokładnie posiekam jednak nie za mocno, aby były wyczuwalne w cieście. Rodzynki wcześniej namoczyłam, wydaje mi się, że stają się wtedy delikatniejsze i jeszcze lepiej komponują się z wilgotnym ciastem.
W pierwszej kolejności rozpuszczam masło w rondelku i zostawiam aby ostygło.
W tym momencie ubijam białka na sztywną pianę, warto dodać szczyptę soli, wtedy piana będzie ubijać się łatwiej.
Mąkę przesiej przez sito i połącz z proszkiem do pieczenia, który użyjemy zamiast drożdży.
Teraz wystarczy tylko połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
Przygotowane ciasto przełóż do foremki, najlepiej sprawdzi się tutaj tzw. keksówka. Która jest podłużna i wąska, keks idealnie wyrośnie. Sama nazwa chyba wskazuję na jej przeznaczenie. Formę najpierw wysmaruj odrobiną masła i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie przypiecze się. Sam widzisz jak łatwy i prosty jest mój przepis na keks z białek. Jeśli więc chcesz przygotować pyszny keks, wykorzystaj mój sprawdzony przepis.
Alergeny w keksie z białek
Lista alergenów dla keksu z białek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- proszek do pieczenia
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze keksu z białek
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, postaw na domowe wypieki.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.