Keks z bakaliami

Opublikowano: 15.01.2022 r., 18:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Keks z bakaliami podany na drewnianej desce.
Keks z bakaliami
Keks z bakaliami to pyszne deser dla wszystkich miłośników tradycyjnych słodkości. Z dodatkiem suszonych owoców i orzechów smakuje po prostu wyśmienicie.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie i Miksowanie 50 min
464 kcal
Kcal w porcji
108 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (300 g)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (100 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Śmietana 18% (75 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Suszona żurawina (100 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko

Przepis na keks z bakaliami krok po kroku

W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na małych obrotach.

Do ciasta wbij jajka, cały czas ubijając.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, całość przemieszaj mikserem.

Bakalie pokrój na małe kawałki i dodaj do miski z ciastem. Wymieszaj łyżką.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na keks z bakaliami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat keksa z bakaliami

Keks z bakaliami jest ciastem, który nieodłącznie kojarzy się z tradycyjną kuchnią polską. Niezwykle często gości na stołach, zarówno podczas Wielkanocy, jak i Bożego Narodzenia. To wypiek bardzo charakterystyczny, ze względu na swój prostokątny kształt, ale również mnóstwo kolorów wynikających z dużej zawartości bakalii. W zależności od przepisu różni się nieco ich dobór. Warto dostosować go do własnych preferencji. Podobno znany był już nawet w starożytnym Rzymie.

Przepis na keks z bakaliami pozwala na stworzenie tego klasycznego wypieku w bardzo prosty sposób. Całość jest smaczna, a przy okazji nieskomplikowana. Jego bazą jest pyszny biszkopt, który ze względu na sporą ilość różnorodnych bakalii staje się aromatyczny i wilgotny. Ciasto jest mokre i zbite, przypomina konsystencją babkę piaskową, jednak jest nawet cięższe. Dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków. Sprawdzi się zarówno na uroczystości, jak i do zwykłej popołudniowej kawy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić keks z bakaliami, by był smaczny i nieskomplikowany, ten przepis przypadnie ci do gustu. Niewątpliwie głównym składnikiem są bakalie do keksa. Jeśli zastanawiasz się, które sprawdzą się najlepiej, warto skorzystać z podpowiedzi w tej recepturze. Jednak można dodać do niego również swoich ulubionych albo kupić gotową mieszankę z owocami suszonymi. To naprawdę świetny pomysł na wypiek, który sprawdzi się również na co dzień. Zachwyca mnogością barw, które pochodzą od różnorodnych bakalii. Bakalie to świetny dodatek, który nie tylko dodaje całości wspaniałego smaku, ale również dostarcza sporo składników mineralnych i błonnika. W zależności od wybranych owoców mogą być dobrym źródłem wapnia, żelaza, magnezu czy potasu.

Keks zrobiony w taki sposób jest naprawdę pyszny. Ten prosty przepis jest dobry nawet dla początkujących cukierników, gdyż pozwala stworzyć deser szybki, niezbyt pracochłonny i bardzo smaczny, w zaledwie kilka chwil. To ciasto z bakaliami idealnie sprawdzi się na święta.

Alergeny w keksie z bakaliami

Lista alergenów dla keksa z bakaliami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy

Wartości odżywcze keksa z bakaliami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, tak jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(108g)
Energia (kcal)
429.69
464.07
Białko (g)
5.96
6.44
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(108g)
Węglowodany (g)
53.26
57.52
Węglowodany przyswajalne (g)
51.51
55.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
1.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(108g)
Tłuszcz (g)
23.03
24.87
Tłuszcze nasycone (g)
12.50
13.50
Tłuszcze nienasycone (g)
10.53
11.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.51
5.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.02
5.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.95
47.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(108g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.33
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.19
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.10
2.26
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.07
55.15
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(108g)
Sód (mg)
32.15
34.72
Potas (mg)
207.95
224.58
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.42
49.05
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
109.43
118.19
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.95
31.26
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.13
2.30
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.65
0.70
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.26
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keksa z bakaliami 95
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania keksa z bakaliami

Koszt składników
38.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier puder
100 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietana 18%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Suszona żurawina
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
38.80