Przepis na keks wilgotny krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, foremka keksówka, papier do pieczenia, sitko

W misce utrzyj masło z cukrem pudrem na małych obrotach.

Do ciasta wbij jajka, cały czas ubijając.

Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, całość przemieszaj mikserem.

Orzechy pokrój na małe kawałki i dodaj do miski z ciastem. Wymieszaj łyżką.

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.

Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 50 minut.

Gotowe ciasto obsyp cukrem pudrem.

Keks wilgotny ułożony na drewnianej desce.
keks wilgotny
Koszt przygotowania dania
23.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
462 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Keks wilgotny - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o keksie wilgotnym

Keks wilgotny jest pysznym ciastem, który pojawia się na stołach zwykle w okolicach świąt. Charakterystyczny ze względu na swój prostokątny kształt, ale również dużą ilość bakalii. W zależności od przepisu różni się nieco ich dobór. Warto dostosować go do własnych preferencji. To ciasto wywodzi się ze starożytnego Rzymu, jednak w kuchni niemieckiej i polskiej jest znane najbardziej. Sprawdzi się zarówno na Wigilię, ale również jako wielkanocny deser.

Przepis na keks wilgotny pozwala przygotować to ciasto w sposób naprawdę łatwy i prosty. Jego bazą jest pyszny biszkopt, który ze względu na sporą ilość bakalii, w tym wypadku orzechów włoskich, staje się aromatyczny. Ciasto jest wilgotne i zbite, przypomina konsystencją babkę piaskową, jednak jest nawet cięższe. Dlatego na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych wypieków. Sprawdzi się zarówno na uroczystości, jak i do zwykłej popołudniowej kawy. W przepisie został użyty tylko jeden rodzaj bakalii, jednak można dodać kilka różnych, by dopasować je do swojej preferencji. Wystarczy zamienić część orzechów na rodzynki, czy suszoną żurawinę, by ciasto nabrało zupełnie nowego smaku i charakteru. Orzechy włoskie, które dodaje się do ciasta, powinny gościć w menu jak najczęściej. Nie tylko dostarczają naprawdę sporo cennych składników mineralnych, ale również zdrowych tłuszczy, które pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego. Orzechy regulują również gospodarkę cukrową, więc są polecane osobom z insulinoopornością. To ciasto, choć dosładzane, wcale nie ma aż tak wysokiego indeksu glikemicznego, jak inne keksy, ze względu na brak udziału suszonych owoców, a dodatek zdrowych tłuszczów w postaci orzechów.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić keks wilgotny, a przy tym naprawdę pyszny, to ten sprawdzony przepis świetnie się sprawdzi. Dowiesz się z niego jak upiec wilgotny keks w piekarniku, by był naprawdę dobry, a także niezbyt skomplikowany. To ciasto z bakaliami idealnie sprawdzi się na święta, zarówno te zimowe, jak i wiosenne. Jest pyszny, a przy tym wyjątkowy.

Wartości odżywcze keksa wilgotnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
514.37 kcal
462.93 kcal
Białko
9.27 g
8.35 g

Węglowodany w keksie wilgotnym

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
39.46 g
35.52 g
Węglowodany przyswajalne
37.60 g
33.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
37.59 g
33.83 g
Tłuszcze nasycone
15.93 g
14.34 g
Tłuszcze nienasycone
21.66 g
19.50 g

Witaminy w przepisie na keks wilgotny

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6
0.18 mg
0.16 mg
Tiamina
0.41 mg
0.37 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.19 mg
Niacyna
2.50 mg
2.25 mg
Foliany
76.72 µg (mcg)
69.05 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na keks wilgotny

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
6.32 mg
5.68 mg
Potas
221.24 mg
199.12 mg
Wapń
63.58 mg
57.22 mg
Fosfor
176.74 mg
159.07 mg
Magnez
56.73 mg
51.06 mg
Żelazo
2.70 mg
2.43 mg
Cynk
1.25 mg
1.12 mg
Miedź
0.51 mg
0.46 mg
Mangan
1.19 mg
1.07 mg
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny keksa wilgotnego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w keksie wilgotnym

Lista alergenów dla keksa wilgotnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania keksa wilgotnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier puder
100 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Śmietana 18%
50 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Orzechy włoskie
250 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Koszt składników
32.80
Jak oceniasz przepis na keks wilgotny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób