Desery z kaszy jaglanej

desery z kaszy jaglanej

Kasza jaglana w ostatnich czasach staje się coraz bardziej popularna i rośnie zainteresowanie tematem możliwości jej zastosowań kulinarnych. Choć pierwotnie wykorzystywana była wyłącznie do dań obiadowych i posiłków wytrawnych obecnie coraz częściej wykorzystuje się ją do przygotowywania deserów, słodkich przekąsek i posiłków. Ma to wiele zalet i w wielu przypadkach przygotowanie słodkości na bazie gryczanej sprawia, że cechują się one większą wartością odżywczą niż ich alternatywy. Na bazie kaszy jaglanej przygotujesz zarówno słodkie śniadania, na przykład owsianki, jak również ciasta, batony oraz szybkie desery. Jeśli zastanawiasz się czy warto włączyć kaszę jaglaną do swojej diety, czy jest zdrowa oraz jak przygotować z niej smaczne, proste, szybkie desery koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca a znajdziesz odpowiedź na wszystkie swoje pytania.

Desery z kaszy jaglanej - polecane przepisy

Desery z kaszy jaglanej - pozostałe przepisy

Desery z kaszy jaglanej - pomysły i przepisy na wyjątkowe desery na bazie kaszy

Kasza jaglana to jedna z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych kasz. Mimo, że przez długi czas wykorzystywana była wyłącznie do dań słonych i wytrawnych coraz częściej można natknąć się na przepisy, które traktują ją jako bazę do słodkich przekąsek i deserów. Kasza jaglana rzeczywiście świetnie sprawdza się w tej roli, można z niej przygotować budynie, kisiele oraz kleiki, a także owsianki, ciasta, ciasteczka i batony. Można dodawać ją na sypko oraz po zblendowaniu w zależności na jakiej konsystencji Ci zależy. Co więcej, możesz gotować ją w wodzie, na mleku lub napoju roślinnym i w zależności od ilości i rodzaju dodanego płynu oraz czasu gotowania uzyskać różne, preferowane konsystencje. Koniecznie przeczytaj tej artykuł do końca, aby dowiedzieć się wszystkiego co musisz wiedzieć, aby przygotowywać smaczne, proste i szybkie desery z kaszy jaglanej.

Kasza jaglana – historia, wartości odżywcze, zastosowanie

Kasza jaglana – krótka charakterystyka

Kasza jaglana powstaje z łuskanych ziaren prosa zwyczajnego, a jej nazwa pochodzi od dawnego, słowiańskiego słowa „jagły”. Proso uprawiane jest od wielu wielu lat, początki upraw miały miejsce w krajach azjatyckich i afrykańskich, jednak wraz z rozwojem odkryć geograficznych i migracji szybko dostarło do Europy i do Polski.

Uprawa prosa nie wymaga specjalistycznych warunków, zboże to może rosnąć na jałowej i suchej glebie dlatego jest mało wymagające. Jednak miejsce i sposób uprawiania mają ogromny wpływ na wartość odżywczą powstałej z niego kaszy jaglanej.

Kaszę jaglaną można kupić w specjalnych woreczkach sprzedawanych w opakowaniach po 100 g lub na wagę. Warto wiedzieć, że kasza ta nie nadaje się do bardzo długiego przechowywania, ponieważ zawarte w niej tłuszcze jełczeją, przez co nabiera gorzkiego smaku, który przy przygotowaniu deserów i dań na słodko nie jest pożądany.

Czy kasza jaglana jest zdrowa? Wartość odżywcza i walory zdrowotne kaszy gryczane

Kasza jaglana jest źródłem głównie węglowodanów, dostarcza też niewielkiej ilości tłuszczu oraz białek. Charakteryzuje się stosunkowo wysokim indeksem glikemicznym, o czym warto pamiętać przy przygotowywaniu deserów.  Najlepiej łączyć ją z produktami dostarczającymi białek i tłuszczów, które obniżą całkowity ładunek glikemiczny deseru.  

Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B, cynku oraz żelaza. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że żelazo z kaszy jaglanej, mimo jego sporej zawartości, jest jednak słabo przyswajalne przez organizm. Dlatego kaszę jaglaną zawsze warto łączyć z owocami, które zawierają witaminę C, na przykład owocami jagodowymi, kiwi lub cytrusami. Witamina ta powoduje zwiększenie przyswajalności żelaza nawet pięciokrotnie.

Kasza jaglana jest kaszą lekkostrawną. Dzięki temu może znaleźć się w diecie osób, które wymagają ograniczenia błonnika i produktów ciężkostrawnych, doświadczają problemów żołądkowo-jelitowych lub są w okresie rekonwalescencji po niedawno przebytych operacjach/zabiegach w obrębie przewodu pokarmowego. Jeszcze lepiej strawna jest kasza po rozdrobnieniu lub zblendowaniu na przykład w postaci budyniu lub puddingu jaglanego z owocami.

Kolejna ważna kwestia to to,że kasza jaglana jest kaszą bezglutenową, dzięki czemu bez obaw mogą spożywać ją osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu. Warto jednak przechowywać ją w osobnych szafkach lub szufladach niż produkty glutenowe, na przykład mąki, aby uniknąć przypadkowych zanieczyszczeń.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

Gotowanie kaszy jaglanej jest banalnie proste, szybkie i nie ma w tym nic skomplikowanego. Pamiętaj jednak o kilku wskazówkach. Przede wszystkim, przed gotowaniem warto jest dokładnie przepłukać kaszę na małym sitku, pod bieżącą, zimną wodą. Pozwoli to na wypłukanie i pozbycie się charakterystycznej dla kaszy jaglanej goryczy, która przy deserach i słodkich przekąskach nie jest pożądana. Po wypłukaniu i ugotowaniu kasza będzie zdecydowanie delikatniejsza i przyjemniejsza w smaku.

Po przepłukaniu pod bieżącą wodą kaszę wystarczy zalać czystą, zimną wodą i gotować na małym lub średnim ogniu około 15-20 minut od momentu zagotowania wody. Kaszę jaglaną możesz ugotować również w wodzie z dodatkiem mleka w proporcji pół na pół. Dzięki temu po ugotowaniu będzie miała delikatniejszy, kremowy smak i w takiej postaci sprawdzi się w szczególności do dań na słodko. Kaszę możesz też ugotować wyłącznie na mleku lub napoju roślinnym.

Pyszne, proste, szybkie i zdrowe przepisy na desery z kaszy jaglanej. Pomysły na kaszę jaglaną na słodko

Jaglanka z owocami

Jeśli znudziły Ci się owsianki i szukasz pomysłu na równie szybki, prosty i smaczny przepis na śniadanie naprzeciw Twoim oczekiwanym wychodzi jaglanka na słodko z owocami. Przygotują ją w ten sam sposób co dotychczasowe owsianki, możesz też dowolnie eksperymentować z dodatkami i przygotować ją w wielu wersjach smakowych.

Do gotującej jaglanki możesz dodać cynamon, naturalne ciemne kakao lub pokruszoną czekoladę, przyprawy korzenne, ziarenka wanilii dzięki czemu otrzymasz różne smaki. Pozwoli Ci to na uniknięcie monotonii i dzięki temu tak szybko się nią nie znudzisz.

To jakie dodatki dodasz do swojej jaglanki to kwestia wyłącznie Twoich preferencji i nie ma tu żadnych ograniczeń. Możesz podawać ją z ulubionymi owocami w całości lub w postaci musów, dowolnymi orzechami lub masłem orzechowym, migdałami lub płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi, dżemem niskosłodzonym.

Do jaglanki możesz śmiało dodać też nasiona lnu lub mielone siemię lniane, mak niebieski, odżywkę białkową, nasiona chia, które dodatkowo podbiją wartość odżywczą Twojego posiłku. Zamiast kaszy jaglanej możesz wykorzystać też pełnoziarniste płatki jaglane.

Budyń jaglany

Budyń jaglany to pomysł na szybki, przepyszny, słodki lekkostrawny deser na bazie kaszy jaglanej, mleka i owoców. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. To również bardzo fajna, zdrowa przekąska dla najmłodszych i dla dzieci.

Przygotowanie budyniu jaglanego jest niezwykle proste. Ugotowaną na mleku lub napoju roślinnym kaszę jaglaną wystarczy zblednować z ulubionymi dodatkami. Mogą to być na przykład cynamon lub inne przyprawy korzenne, kakao, gorzka czekolada, ziarenka wanilii.

Do kaszy możesz dodać też ulubione owoce, świetnie sprawdzi się na przykład banan, truskawki, maliny, morele lub brzoskwinie. Budyń jaglany możesz podawać na ciepło i na zimno, w obu wersjach smakuje wyśmienicie.

Pamiętaj jednak, że budyń jaglany ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, dlatego najlepiej podawać go z produktami będącymi źródłem białka i tłuszczu, na przykład orzechami, masłem orzechowym, migdałami, odżywką białkową.

Pyszne fit desery z kaszy jaglanej jako alternatywa dla tradycyjnych słodyczy

Kasza jaglana świetnie sprawdzi się również jako baza do przygotowania fit, zdrowych, niskokalorycznych alternatyw dla popularnych sklepowych słodyczy oraz najpopularniejszych deserów spotykanych w restauracjach. Słodycze te zastępione przez zdrowe desery z kaszy jaglanej to rozwiązanie polecane każdemu komu zależy na zdrowiu, utrzymaniu prawidłowej masy ciała bez konieczności rezygnowania ze słodkości.

Pierwszym przykładem takiego słodycza jest jaglane rafaello. Do ich przygotowania potrzebujesz jedynie ugotowanej kaszy jaglanej, daktyli, migdałów oraz wiórków kokosowych. To bardzo ekspresowy deser, który sprawdzi się jeśli spodziewasz się gości lub słodka przekąska do popołudniowej kasy, czy herbaty.

Kolejną propozycją jest deser bounty na bazie kaszy jaglanej. Przygotujesz go z trzech warstw. Śmietankowej, czekoladowej oraz owocowej. To fantastyczny pomysł na śniadanie, kolację lub deser, również dla dzieci.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto