Jak ugotować kaszę jaglaną?

Kasza jaglana znana jest ze swojej goryczki. Jak ugotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Niezwykle ważna jest jej wstępna obróbka:

1. Kaszę jaglaną wysyp na sitko i wypłucz ją pod ciepłą, a nawet wrzącą wodą. Rób to przez 1 - 2 minuty lub do momentu, aż woda przestanie być mętna.

2. Kaszę wsyp do garnka.

3. Zalej kaszę wodą — w proporcjach 2:1, czyli dwie szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Możesz dodać szczyptę soli.

4. Gotuj kaszę, aż wchłonie całą wodę. Zajmie to około 20 minut.

Zobacz pytania podobne do jak ugotować kaszę jaglaną?

To może wydać Ci się interesujące

Jak ugotować kaszę jaglaną? Co jeszcze warto wiedzieć?

Kasza jaglana jest coraz popularniejszym wyborem, jeśli chodzi o dodatki. Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Najstarsze ślady używania prosa pochodzą nawet sprzed 11 000 lat. Analizy ceramicznych naczyń i kamiennych narzędzi z północnej części Państwa Środka dowiodły, że używano tam prosa w tak odległych czasach. Jednak dla wielu osób jej gotowanie jest dość skomplikowane i zastanawiają się jak gotować kaszę na sypko. Kaszę można gotować równie na wodzie, ale również na mleku. Kasza jaglana doskonale nadaje się także na śniadanie, ponieważ szybko nas nasyci i sprawi, że nasz poziom energii nie spadnie przez wiele godzin.

Kasza jaglana znana jest ze swojej goryczki. Jak ugotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Niezwykle ważna jest jej wstępna obróbka:

1. Kaszę jaglaną wysyp na sitko i wypłucz ją pod ciepłą, a nawet wrzącą wodą. Rób to przez 1 - 2 minuty lub do momentu, aż woda przestanie być mętna.

2. Kaszę wsyp do garnka.

3. Zalej kaszę wodą — w proporcjach 2:1, czyli dwie szklanki wody na 1 szklankę kaszy. Możesz dodać szczyptę soli.

4. Gotuj kaszę, aż wchłonie całą wodę. Zajmie to około 20 minut.

Teraz gdy wiesz już, ile czasu wynosi gotowanie kaszy w garnku, możesz już wykorzystać ją w swoich codziennych daniach. Czas gotowania może się oczywiście różnić. To ile minut musi spędzić kasza w garnku, zależy od grubości garnka, czy ilości wody. Najłatwiej zapamiętać, że kasza powinna wchłonąć całą wodę, wtedy będzie gotowa.

Niezwykle ważne są proporcje kaszy i wody. Zwykle przyjmuje się, że do gotowania kaszy używa się 2 szklanek wody na 1 szklankę kaszy. Jedna szklanka kaszy to około 180 g. Można więc przyjąć, że 180 - 200 g kaszy należy gotować w 500 ml wody lub innego napoju. Kaszę można bowiem ugotować w mleku lub napojach roślinnych, zwłaszcza jeśli chce się wykorzystać ją do stworzenia owsianek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyszną kaszę jaglaną, to poniżej znajdziesz ciekawe propozycje, które na pewno przypadną Ci do gustu. Z tych przepisów możesz korzystać, gdy brakuje Ci inspiracji na pyszne dania.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto