Przepis na kotlety jaglane krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, papryka wędzona, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, tarka

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj o porządnym jej przepłukaniu przed gotowaniem, by pozbawić ją goryczki.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju.

Marchewkę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj na patelnię i lekko podsmaż.

Kaszę wymieszaj z warzywami. Całość ostudź i zblenduj na gładką masę.

Do masy wbij jajko i dodaj mąkę. Wrzuć posiekaną natkę oraz przyprawy.

Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim kotlety, z obu stron, by były rumiane.

Kotlety jaglane podane na patelni.
kotlety jaglane
Koszt przygotowania dania
5.29 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
374 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Kotlety jaglane - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach jaglanych

Kotlety jaglane to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Ich głównym składnikiem jest kasza jaglana, który jest nie tylko smaczna, ale też odżywcza.

Przepis na kotlety jaglane to doskonały pomysł na obiad. Robi się je bez mięsa, więc są w pełni wegetariańskie. Całość można przygotować bez panierki, w takiej wersji są jeszcze zdrowsze. Jednak miłośnicy panierowanych kotletów, spokojnie mogą każdy kotlet obtoczyć w bułce lub bułce i jajku. Najlepiej podawać je z dużą ilością świeżych warzyw. Kasza jaglana doskonale nadaje się do domowych krupników i warzywnych zup, jako dodatek do dań mięsnych oraz składnik farszów. Można zrobić z niej zapiekanki i sałatki, a nawet smakowite desery, bo świetnie komponuje się z owocami, miodem i orzechami. Ale najlepiej sprawdza się właśnie w kotletach. Te są proste, szybkie, a przy okazji smaczne. Kasza jaglana jest otrzymywana z prosa. To zboże uprawiano już w czasach neolitu. W Polce kasza jaglana była bardzo popularna w minionych wiekach – nazywano ją wtedy jagłami lub krupem. Współcześnie coraz częściej gości na naszych stołach ze względu na znakomity smak i wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Pomimo tego, że kasza jaglana ma jeden z najwyższych indeksów glikemicznych wśród kasz, badania naukowe potwierdzają, że może znacząco wpłynąć na obniżenie poziomu insuliny. Zawiera niedużo tłuszczu, a mimo to ma wysoką wartość odżywczą. Białko prosa jest bogate także w cenne aminokwasy: metioninę, leucynę i izoleucynę. Kasza jaglana uważana jest za jeden z najzdrowszych produktów zbożowych. Zaleca się ją osobom z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Idealnie sprawdzi się również jako składnik diety lekkostrawnej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety jaglane, by były pyszne, szybkie i łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To danie dobre nawet dla początkujących kucharzy, gdyż całość przygotowuje się bardzo prosto. Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. To najlepsze rozwiązanie dla osób kochających smaczne dania. Świetnie smakują z warzywami, gęstym sosem, gulaszem lub po prostu aromatyczną oliwą.

Wartości odżywcze kotletów jaglane

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kalorie)
325.92 kcal
374.81 kcal
Białko
5.22 g
6.00 g

Węglowodany w kotletach jaglanych

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany
24.54 g
28.22 g
Węglowodany przyswajalne
22.84 g
26.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.71 g
1.96 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz
23.48 g
27.00 g
Tłuszcze nasycone
2.13 g
2.45 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
20.70 g
23.81 g
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
14.64 g
16.84 g
Brak danych dla: kasza jaglana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
6.06 g
6.97 g
Brak danych dla: kasza jaglana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
44.00 mg
50.60 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kotlety jaglane

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A
117.84 µg (mcg)
135.51 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.89 mg
10.22 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.24 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Brak danych dla: kasza jaglana, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
18.92 µg (mcg)
21.76 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1019.35 µg (mcg)
1172.26 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety jaglane

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód
27.48 mg
31.61 mg
Potas
123.65 mg
142.19 mg
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń
27.76 mg
31.93 mg
Żelazo
2.12 mg
2.44 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów jaglane 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach jaglanych

Lista alergenów dla kotletów jaglane przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kotletów jaglane

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
100 g
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na kotlety jaglane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób