Kotlety jaglane
Opublikowano: 15.08.2022 r.
Kotlety jaglane to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Ich głównym składnikiem jest kasza jaglana, który jest nie tylko smaczna, ale też odżywcza.
Składniki dla 4 porcji:
- Kasza jaglana - 100 g
- Cebula - 100 g
- Marchewka - 45 g
- Czosnek - 15 g
- Natka pietruszki - 20 g
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, kminek mielony, papryka wędzona, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek, blender, tarka
Przepis krok po kroku
- Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj o porządnym jej przepłukaniu przed gotowaniem, by pozbawić ją goryczki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż ją na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju.
- Marchewkę i czosnek obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj na patelnię i lekko podsmaż.
- Kaszę wymieszaj z warzywami. Całość ostudź i zblenduj na gładką masę.
- Do masy wbij jajko i dodaj mąkę. Wrzuć posiekaną natkę oraz przyprawy.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż na nim kotlety, z obu stron, by były rumiane.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, pełna białka i witamin.