Pasztet wegański

Opublikowano: 09.06.2021 r., 13:14 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krojony pasztet wegański na desce
Pasztet wegański
Pasztet wegański jest prosty do przygotowania, ale jest dość czasochłonny. Ten bezmięsny pasztet można zrobić m.in. z soczewicy. Sprawdź, jak wygląda przepis!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Pieczenie 90 min
471 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Soczewica czerwona - 1 szklanka (180 g)
  • Kasza jaglana - 3/4 szklanki (135 g)
  • Marchewka - 2 średnie marchewki (140 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (80 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Orzechy włoskie - 2 garście (60 g)
  • Fasola czerwona - 1/4 puszki (60 g)
  • Bułka tarta - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała, tarka, sitko, miska, blaszka keksowa, malakser

Przepis na pasztet wegański krok po kroku

Na małej patelni upraż orzechy. Po ostudzeniu je posiekaj.

Marchewki i pietruszkę obierz, opłucz i zetrzyj na tarce.

Na sitku odcedź fasolę.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzej 90 ml oleju. Następnie wrzuć tam cebulę i przysmażają ją do przyrumienienia. Dodaj marchewkę i pietruszkę. Duś pod przykryciem ok. 10 min (warzywa muszą być miękkie). Dodaj 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżeczkę papryki słodkiej oraz sól i pieprz do smaku według własnego uznania. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia.

Soczewicę dobrze przepłucz na sitko pod bieżącą wodą i umieść ją w garnku. Soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 15 min). Gdy soczewica będzie miękka, odcedź ją i odstaw do wystudzenia.

Kaszę jaglaną przełóż na sitko i sparz wrzątkiem, a potem jeszcze dobrze ją przepłucz. Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem i gotuj ok. 20 min w lekko osolonej wodzie. Gdy kasza jaglana będzie miękka, odcedź ją, przełóż do miski i odstaw do wystudzenia.

W misie miksera umieść soczewicę, kaszę, przyprawioną cebulę z marchewką i pietruszką, orzechy, fasolę. Wszystko zmiksuj, ale pozostaw malutkie kawałki.

Keksówkę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Następnie umieść w keksówkę całą masę.

Pasztet piecz ok. 45 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyjęciu odczekaj, aż przestygnie i umieść go w lodówce. Podawaj schłodzony.

Jak oceniasz przepis na pasztet wegański
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat pasztetu wegańskiego

Na ten pyszny pasztet wegański jest prosty przepis, ale jego zrobienie zajmuje trochę czasu. Warto jednak wypróbować przepis na bezmięsny pasztet, ponieważ jest nie tylko zdrowy, ale też bardzo dobrze smakuje. Warzywny pasztet można przygotować na święta.

Jak zrobić domowy wege pasztet? Warto zacząć od przygotowania sobie wszystkich składników. Zarówno soczewicę, jak i kaszę jaglaną trzeba ugotować i odstawić do wystudzenia. Na patelni trzeba przygotować cebulę, marchewkę i pietruszkę. Orzechy warto uprażyć, a fasolę dobrze odcedzić. Następnie wszystkie składniki trzeba ze sobą zmiksować.

Pasztet z samych ugotowanych warzyw nie trzeba piec. Można go przełożyć do słoika i smarować nim kanapki. Z kolei pasztet pieczona można pokroić, gdy będzie dobrze schłodzony. Najlepiej przestudzony pasztet schować do lodówki na całą noc.

Ten przepis na pasztet wegański możesz dowolnie zmodyfikować, aby stworzyć pasztet składający się z twoich ulubionych składników. Zamiast oleju rzepakowego możesz zdecydować się np. na masło migdałowe. Odpowiednimi dodatkami będą także sos sojowy oraz czosnek. Możesz dodać inne przyprawy i zioła, m.in. mieloną paprykę ostrą, tymianek, starty imbir, chili, oregano, lubczyk, majeranek. Zamiast soczewicy możesz zdecydować się na ciecierzycę.

Jeżeli zrezygnujesz z bułki tartej, ten wegański (jednocześnie wegetariański) pasztet będzie też bezglutenowy. Zamiast bułki tartej wnętrze formy możesz obtoczyć dobrze zmiażdżonymi orzechami.

Soczewicę możesz przepłukać pod bieżącą wodą, ale możesz też kilka razy (ok. 5-6) zalewać ją wodą i całość wylewać, aż woda nie będzie już mętna. Najkrócej gotuje się soczewica czerwona i żółta. Nieco pikantniejsza jest soczewica zielona, więc jeśli chcesz, możesz zdecydować się na nią.

Nie tylko soczewica musi być wcześniej dobrze przygotowana. Jeżeli kaszę jaglaną po prostu się ugotuje, to będzie miała wyczuwalną goryczkę. Kaszę trzeba koniecznie zalać wrzątkiem, a potem przepłukać i znowu zalać wrzątkiem. Zazwyczaj wystarczy ją gotować ok. 15-20 min. Przez pierwszym zalaniem wrzątkiem kaszy, możesz pokusić się na jej uprażenie na suchej patelni.

Alergeny w pasztecie wegańskim

Lista alergenów dla pasztetu wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze pasztetu wegańskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
294.81
471.70
Białko (g)
8.85
14.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
32.48
51.97
Węglowodany przyswajalne (g)
27.34
43.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.14
8.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
15.34
24.54
Tłuszcze nasycone (g)
1.90
3.05
Tłuszcze nienasycone (g)
13.43
21.50
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.45
11.92
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.99
9.58
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza jaglana, bułka tarta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
120.51
192.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.30
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.43
7.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.32
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.83
1.34
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
82.26
131.61
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1197.05
1915.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
28.72
45.95
Potas (mg)
344.84
551.75
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
36.16
57.86
Fosfor (mg)
120.74
193.18
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.14
57.83
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.94
4.70
Cynk (mg)
1.17
1.88
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.41
0.66
Brak danych dla: kasza jaglana, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztetu wegańskiego 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztetu wegańskiego

Koszt składników
40.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica czerwona
180 g
1 szklanka
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.57
Za 180 g
Kasza jaglana
135 g
3/4 szklanki
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.16
Za 135 g
Marchewka
140 g
2 średnie marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Pietruszka
80 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 80 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Orzechy włoskie
60 g
2 garście
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Fasola czerwona
60 g
1/4 puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 60 g
Bułka tarta
20 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
40.30