Przepis na sernik z kaszy jaglanej krok po kroku
- Kasza jaglana 200 g
- Orzechy nerkowca 180 g
- Napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone 1200 ml
- Ksylitol (cukier brzozowy) 180 g 1,5 szklanki
- Olej kokosowy 50 ml
- Budyń (proszek) 60 g 1 opakowanie
- Rodzynki 100 g
Nerkowce włóż do garnka i zalej je wrzątkiem. Odstaw orzechy na 3 godziny.
Kaszę jaglaną zalej 1 litrem mleka migdałowego, dodaj ekstrakt waniliowy i gotuj, aż do miękkości, przez około 25 minut.
Orzechy wraz z kaszą, napojem migdałowym, słodzikiem i budyniem zblenduj na gładką masę.
Do masy dodaj rodzynki i wymieszaj.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią masę z kaszy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 60 minut.
Często zadawane pytania
-
Ciasto wegańskie
-
Tort marchewkowy
-
Tofurnik
-
Tort wegański
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegański chlebek bananowy
-
Wegańskie brownie
-
Wegańskie ciastka
-
Wegańskie gofry
-
Piernik z pomidorów
-
Wegańskie ciasto czekoladowe
-
Wegańska czekolada
-
Sernik wegański
-
Wegańskie pączki
-
Piernik wegański
-
Pierniki wegańskie
-
Wegańskie ciastka owsiane
-
Sernik z tofu
-
Wegańskie ciasta

(liczba kalorii)
Sernik z kaszy jaglanej - cechy przepisu
Więcej o serniku z kaszy jaglanej
Sernik z kaszy jaglanej to świetna alternatywa dla osób, które kochają ten tradycyjny wypiek, ale z różnych powodów rezygnują z nabiału. Te sernik, choć bez sera, wciąż smakuje naprawdę wyjątkowo i jest niezwykle słodki. Dodatkowo pełno w nich rodzynek. Jednak spokojnie, można go zrobić również bez nich, w przypadku, gdy nie pała się do tych suszonych owoców pozytywnym uczuciem.
Przepis na sernik z kaszy jaglanej pozwala stworzyć wypiek w 100% wegański i bezglutenowy. Dlatego sprawdzi się dla osób na różnych dietach, czy tych z alergiami. Pomimo tego jest wciąż naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. To dobry wybór dla wszystkich osób, które szukają nieco zdrowszej opcji dla swojego ulubionego deseru. W tym wypadku nie trzeba się również martwić o cukier, gdyż został on zastąpiony słodzikiem. Przez to ciasto ma dużo mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny. Głównym składnikiem tego wypieku jest kasza jaglana. Choć przez długi czas nie była zbyt popularna, teraz powraca do łask. To świetnie, gdyż jest niezwykle cennym składnikiem. Charakteryzuje się sporą zawartością białka, przez co będzie dobrym dodatkiem w daniach wegetariańskich i wegańskich. Obfituje również w żelazo - pierwiastek, bez którego nie ma mowy o zdrowym organizmie. Jest on odpowiedzialny za wiele reakcji, dlatego jego niedobór skutkuje upośledzoną odpornością. Brak odpowiedniej ilości żelaza prowadzi również do niedokrwistości. To wspaniałe źródło witamin z grupy B, zwłaszcza B1 i B6. Dostarcza również sporo magnezu, który wpływa pozytywnie na układ mięśniowy, ale również nerwowy. Ponadto to dobre źródło miedzi. Jest też niezwykle lekkostrawna, więc sprawdzi się w diecie osób z chorobami układu pokarmowego.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z kaszy jaglanej, by był w pełni wegański, ale przypominał tradycyjną wersję, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Podobnie jak klasyczna wersja jest on pieczony w piekarniku, przez co na jego powierzchni tworzy się chrupiąca skorupka. Ten prosty przepis, pozwala stworzyć szybki, ale również pyszny wypiek z kilku składników. To dobry wybór dla osób kochających zdrowe opcje.
Wartości odżywcze sernika z kaszy jaglanej
Energia i białka
(259g)
Węglowodany w serniku z kaszy jaglanej
(259g)
Tłuszcze
(259g)
Witaminy w przepisie na sernik z kaszy jaglanej
(259g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik z kaszy jaglanej
(259g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla sernika z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy nerkowca
- napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone