Z cynamonem

z cynamonem

Cynamon jest przyprawą kuchenną, którą pozyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca. Można otrzymać przyprawę w dwóch różnych postaciach. Pierwszą są małe kawałki cynamonu pozwijane w ruloniki, natomiast drugą cynamon starty na drobny proszek. Warto wiedzieć, że specyficzny jest zarówno kolor, jak i smak tej przyprawy. Cynamon ma rdzawą barwę (zwykle cynamon kasja, powszechny w sklepowej sprzedaży), natomiast olejek cynamonowy, który znajduje się w przyprawie, ma bardzo silny zapach i delikatnie piekący smak. To również jedno z najlepszych na świecie źródeł tanin, a także wspaniały dodatek do dań i ciast.

Z cynamonem - polecane przepisy

Z cynamonem - pozostałe przepisy

Dania z cynamonem – zbiór przepisów na dania i ciasta z cynamonem

Cynamon jest popularną przyprawą kuchenną, której często używamy w kuchni. Najpopularniejsze dania z cynamonem w Polsce to oczywiście różnego rodzaju placki i ciasta. Wspaniale smakuje również drożdżówka z cynamonem, a także… mięso! Jeśli wiemy, jak odpowiednio przyprawić cynamonem potrawy, zawsze uda się bowiem wydobyć ich niepowtarzalny smak. Jakie są najlepsze przepisy na cynamonowe ciasto? Które wytrawne dania z tą przyprawą warto przygotować w domu? Sprawdź ważne informacje na temat cynamonu, poznaj jego rodzaje i dowiedz się, które cynamonowe potrawy najłatwiej zrobić we własnym mieszkaniu.

Przepisy na dania z cynamonem – sprawdź popularne cynamonowe potrawy

Co to jest cynamon? Poznaj najciekawsze rodzaje cynamonu!

Cynamon jest słynną przyprawą korzenną, której używa się w zasadzie na całym świecie. Można korzystać z cynamonu w dwóch wersjach – sproszkowanej albo w formie kawałków cynamonu pozwijanych w niewielkie ruloniki. Cynamon jest popularnym dodatkiem do wielu słodkich przysmaków, takich jak drożdżówka i ciasta. Co ciekawe, często staje się także dodatkiem do wytrawnych posiłków, w których króluje mięso. Przyprawić cynamonem można tak naprawdę mnóstwo potraw – pod warunkiem, że zna się odpowiednie proporcje. Ciekawostką jest jeszcze, że nie ma jednego rodzaju cynamonu. Cynamonowiec, z którego pozyskiwana jest przyprawa, dzieli się bowiem na aż 250 gatunków drzew i krzewów! Roślinę znaleźć można w klimacie subtropikalnym.

Wśród popularnych cynamonowców na szczególne wyróżnienie zasługuje cynamonowiec cejloński  wonny. Przyprawa, która popularna jest w większości zakątków świata, pozyskiwana jest z cynamonowca cejlońskiego. Jeśli chodzi natomiast o cynamon wonny, bardzo rzadko importuje się go na kontynent europejski. Cynamon wonny jest więc wykorzystywany głównie w kuchni regionalnej, skąd pozyskuje się przyprawę. Warto zwrócić jednak uwagę na to, że cynamonem czasem nazywane bywają produkty pochodzące od roślin zupełnie innego rodzaju – tak bywa w przypadku cynamonu kasja, który wcale nie jest cejloński. W jaki sposób odróżnić więc oryginalny cejloński cynamon od rodzaju kasja? Istnieje kilka zasadniczych różnic, po których łatwo odróżnić oryginalny cynamon od tego, który go jedynie naśladuje.

  1. Cynamon kasja ma skręcone osobno, gładkie laski. Z kolei cejloński zwija się po obu częściach kory i z wyglądu mocno przypomina cygaro.
  2. Cejloński cynamon ma jasną barwę, natomiast kasja sprzedawana w sklepach barwiona jest na rdzawo.
  3. Cynamon cejloński ma słodko-korzenny smak, który lekko piecze w usta. Cynamon kasja ma natomiast smak bardzo nieprzyjemny i gorzki.
  4. Cynamon kasja ciężko jest zmielić, z kolei cejloński mieli się błyskawicznie. Wszystko przez grubość laski – w cynamonie kasja laski są twarde i grube, a w cynamonie cejlońskim niesamowicie kruche.

Czy cynamon jest zdrowy? Dowiedz się, dlaczego warto przyprawiać nim potrawy!

Cynamon pochodzi z cynamonowców, które uważa się za jedne z najważniejszych na świecie roślin leczniczych. Ich cenne właściwości wykorzystuje się w medycynie naturalnej już od wieków. Dawne chińskie czy też egipskie księgi sprzed wielu tysięcy lat przed naszą erą zawierają mnóstwo wzmianek na temat pozytywnego oddziaływania cynamonu na ludzkie zdrowie. W starożytności korzystano z cynamonu, aby pobudzić krążenie, utrzymywać prawidłową higienę jamy ustnej, zmniejszyć dolegliwości trawienne, minimalizować bóle związane z menstruacją czy leczyć przeziębienie. Jakie właściwości przypisuje się cynamonowi dziś? Lista jest długa i naprawdę zaskakująca!

  1. Ma działanie antybakteryjne, więc używany bywa jako środek do dezynfekcji. Potrafi on zatrzymać wzrost zarówno drożdżaków, jak i chorobotwórczych pleśni.
  2. Dzięki przeciwbakteryjnym właściwościom cynamonu używa się go również jako środka konserwującego żywność, a więc chroniącego ją przed szybkim psuciem się.
  3. Cynamon to silny afrodyzjak, zatem pozytywnie wpływa on na ludzi – zwłaszcza na płeć żeńską.
  4. Dzięki cynamonowi możliwe jest obniżenie poziomu cukru we krwi, a także poziomu cholesterolu.
  5. Cynamon obniża ryzyko chorób serca, odpręża, zapobiega nowotworom, zmniejsza ból stawów, poprawia apetyt i dopływ krwi do mózgu, a także wspomaga krzepnięcie krwi.
  6. Dzięki tej przyprawie można zwalczyć uporczywy ból głowy i mdłości.
  7. Przyprawa pomaga w walce z trądzikiem, przyspiesza przemianę materii i wspomaga trawienie, a także fantastycznie rozgrzewa (zwłaszcza jesienią i zimą).

Kto nie powinien jeść cynamonu? Przeciwwskazania, o których powinieneś pamiętać

Cynamon może być remedium na wiele problemów, jednak nie każdy może go spożywać. Niektórym doprawianie potraw cynamonem jest wręcz… niewskazane. Wszystko przez benzopiron, czyli kumarynę, która w badaniach na zwierzętach wykazała działanie toksyczne. Nie jest oczywiście tak, że substancja ta jedyne szkodzi i każdy powinien jej unikać. Udowodniono bowiem naukowo, że na niektórych ludzi działa ona relaksująco i uspokajająco, a także pomaga w walce z bezsennością i zaparciami. Cynamon spożywany w niewielkich ilościach może też skutecznie zapobiegać… nowotworom!

Kumaryna może jednak źle wpływać na osoby, które są podatne na jej szkodliwe działanie. Mimo że naukowo nie zostało to jednoznacznie potwierdzone, jedząc cynamon, trzeba zachować dużą ostrożność. Zbyt duża ilość przyprawy może bowiem uszkodzić nasze nerki albo wątrobę. Warto pamiętać również o tym, że cynamon będzie miał różne stężenie kumaryny – w zależności od jej rodzaju. Kasja ma go ok. 5%, natomiast cejloński maksymalnie do 0,04%. Jak widzisz, warto więc kupować cynamon ze sprawdzonych źródeł. Należy pamiętać o jeszcze jednej ważnej rzeczy. Cynamonu raczej nie powinny jeść osoby, które są narażone na choroby wrzodowe lub inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Aby uniknąć ryzyka przedwczesnego porodu, spożycie cynamonu powinny ograniczyć również kobiety ciężarne.

Dobre ciasto cynamonowe? Sprawdź pomysły na placki z cynamonem!

Ciasto drożdżowe z cynamonem – dowiedz się, jak je zrobić

Ciasto cynamonowe w postaci rollsów to pomysł na doskonały deser dla całej rodziny. Można również zrobić ciasto drożdżowe z cynamonem wówczas, gdy z wizytą zawitają niespodziewani goście. To wspaniały deser na każdą okazję – zarówno na niedzielne popołudnie z rodziną, jak i kawę z przyjaciółmi. Do przygotowania ciasta z cynamonem potrzebujesz następujących składników: mąka pszenna typ 450, cukier, mleko 2%, świeże drożdże, masło, jajko i oczywiście cynamon. Wlej mleko do rondelka i zacznij delikatnie podgrzewać. Dodaj cukier, mąkę i drożdże. Wymieszaj i odstaw na kwadrans, żeby ciasto wyrosło. Dodaj resztę składników (poza jednym jajkiem), a także masło i cynamon. Zagnieć ciasto, zrób z niego kulę i włóż do miski do wyrośnięcia (koniecznie pod przykryciem) na około pół godziny. Do rondelka wrzuć masło i rozpuść je. Posyp cynamonem i zostaw, aż wystygnie. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto, posmaruj je masłem z cynamonem i zwiń w rulon. Pokrój go na dość grube plastry, po czym ułóż na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, a na koniec posyp cynamonem do smaku. Piecz w temperaturze 180 st. C przez około 45 minut. Danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. W jednej i drugiej wersji smakować będzie wybornie!

Cynamonowe rollsy to wspaniały wypiek, który przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto w postaci zwijanych rollsów może stanowić nie tylko pyszny deser po obiedzie, ale i pełnowartościowe, pożywne śniadanie lub przekąskę do szkoły i do pracy. Przepis na cynamonowe ciasto jest prosty, więc spokojnie poradzi z nim sobie nawet osoba, która nigdy wcześniej nie miała styczności z pieczeniem deserów tego typu. Mini bułeczki na bazie drożdżowego ciasta z cynamonem polać można również lukrem, żeby jeszcze lepiej smakowały. W tym celu wystarczy wymieszać cukier puder z odrobiną wody (ewentualnie sokiem z cytryny). Gdy wypiek będzie już gotowy, można polać go w taki właśnie sposób przyrządzonym lukrem. Cynamonowe słodkości przygotowane w większej ilości można zabrać ze sobą również w każdą podróż. Będą świetnie smakować zarówno bezpośrednio po przyrządzeniu, jak i na następny dzień.

Sernik cynamonowy, krok po kroku – przepis na deser dla całej rodziny

Chcesz wypróbować naprawdę dobrego ciasta z cynamonem? A może pragniesz zaskoczyć gości nieoczywistym deserem? Spróbuj przygotować sernik cynamonowy! Nie dość, że przepis na deser jest bardzo prosty, to sernik naprawdę wybornie smakuje. Do przygotowania deseru potrzebujesz następujących składników: śmietanka kremowa 30%, herbatniki, ser twarogowy półtłusty, mascarpone, miód sztuczny, masło, cukier puder, cynamon i cukier waniliowy.

W rondelku należy rozpuścić masło. Przelej je do osobnego naczynia i dodaj pokruszone na drobno herbatniki. Zblenduj całość na konsystencję „mokrego piasku”. Wyłóż masę na formę do tarty i wyklej krawędzie. Włóż w ten sposób przyrządzoną masę do lodówki na ok. 20-30 minut. Ubij w międzyczasie śmietanę na sztywno. Dodaj do miski serek mascarpone, twaróg, miód i cukier waniliowy, po czym zmiksuj wszystko, aby składniki się połączyły. Wlej ubitą śmietanę do gotowej masy. Dodaj cynamon i zmieszaj wszystko łyżką. Przełóż masę na wierzch warstwy z masy ciasteczkowej. Na koniec włóż całość do lodówki i poczekaj, aż sernik się ochłodzi – powinno to zająć minimum 2 godziny.

Sernik cynamonowy to przepyszny deser, który na pewno posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Robi się go bardzo szybko i łatwo, więc z jego przygotowaniem nie będą mieć problemu osoby, które mają małe doświadczenie w kuchni. Sernik nie wymaga pieczenia, zatem ludzie nieumiejący piec również będą mieć kłopot „z głowy”. Także wszyscy nieposiadający piekarnika będą mieć ułatwione zadanie, jeśli chodzi o przygotowanie ciasta. Na szczególne wyróżnienie w serniku zasługuje krem, który ma miodowo-cynamonowy posmak. Jeśli lubisz pierniczki i korzenne ciasteczka, sernik cynamonowy na pewno skradnie twoje serce. Chcesz, aby ciasto było bardziej fit? Zrób je z ricottą zamiast z mascarpone – wówczas wypiek będzie mniej tłusty, jednak wciąż podobny w smaku do oryginalnego przepis. To doskonały pomysł na wykwintny deser dla gości, który zachwyci ich smakiem i formą. Słodka masa wspaniale komponuje się z chrupkim spodem, zatem nawet najwięksi krytycy kulinarni będą nim zauroczeni.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto