Sok jabłkowy - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w soku jabłkowym oraz jakie alergie mogą powodować.
Sok jabłkowy - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
sok jabłkowy 39 4
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego soku jabłkowego

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak sok jabłkowy indeks glikemiczny wynosi 39, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z sokiem jabłkowym
Jabłko, Sok pomidorowy, Sok z marchwi, Sok z pomarańczy, Sok z granatu, Sok grejpfrutowy, Sok ananasowy, Cydr, Coca cola zero

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla soku jabłkowego

Sok jabłkowy
Kategoria produktu Napoje
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 39
(niski)

Przepisy z sokiem jabłkowym

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto