Faszerowane pomidorki

Opublikowano: 22.08.2023 r., 14:58 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Faszerowane pomidorki na białym półmisku
Faszerowane pomidorki
Jeśli potrzebna Ci pyszna przystawka na imprezę, to idealnie sprawdzi się nasz przepis na faszerowane pomidorki. Takie nadziewane warzywa są nie tylko dobre w smaku, ale i zdrowe.
Przygotowanie 10 min
12 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 20 porcji
  • Pomidory koktajlowe - 20 sztuk (400 g)
  • Ser twarogowy półtłusty (100 g)
  • Makrela wędzona (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (10 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Jogurt naturalny 2% (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, koper
Sprzęt kuchenny
miseczka

Przepis na faszerowane pomidorki krok po kroku

Pomidorki umyj i ostrożnie odkrój górną część. Łyżeczką delikatnie wydrąż środek.

Dodatkowo możesz cienko odkroić spód pomidorków, by równiej stały na talerzu.

Szczypiorek i koperek posiekaj.

W misce wymieszaj makrelę z twarogiem i jogurtem. Dodaj posiekane zioła i dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotową pastę nakładaj do przygotowanych pomidorków, tak by lekko farsz wystawał poza pomidorka.

Przykryj górną częścią pomidorka.

Ustaw na talerzu i podawaj.

Jak oceniasz przepis na faszerowane pomidorki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat faszerowanych pomidorków

Jeśli potrzebna Ci pyszna przystawka na imprezę, to idealnie sprawdzi się nasz przepis na faszerowane pomidorki. Takie nadziewane warzywa są nie tylko dobre w smaku, ale i zdrowe.

Na początku pomidorki umyj i ostrożnie odkrój górną część. Łyżeczką delikatnie wydrąż środek. Dodatkowo możesz cienko odkroić spód pomidorków, by równiej stały na talerzu. Szczypiorek i koperek posiekaj. W misce wymieszaj makrelę z twarogiem i jogurtem. Dodaj posiekane zioła i dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową pastę nakładaj do przygotowanych pomidorków, tak by lekko farsz wystawał poza pomidorka. Przykryj górną częścią pomidorka. Ustaw na talerzu i podawaj.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić faszerowane pomidorki. Taka przekąska to również świetny pomysł na drugie śniadanie lub pyszną kolację. Tym bardziej że składniki na to pyszne danie są nie tylko smaczne, ale mają również duże znaczenia dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia.

Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie. Warto wspomnieć tu o zawartości witaminy D w makreli. Jest to jedna z bogatszych w tę witaminę ryb. Już 100 g tej ryby dostarczy jej w ilości 8,4 µg, gdy zapotrzebowanie dla osób dorosłych wynosi 10 µg. Do tej pory uważano, że witamina D odpowiada głównie za układ kostny. Okazuje się jednak, że jej niedobór ma wpływ na rozwój cukrzycy czy nowotworów. Odpowiednia podaż witaminy D może również spowolnić neurodegeneracje powodowaną wiekiem.

Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.

Sami widzicie, że te faszerowane pomidorki są najlepsze pod każdym względem.

Alergeny w faszerowanych pomidorkach

Lista alergenów dla faszerowanych pomidorków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona

Wartości odżywcze faszerowanych pomidorków

na 100g gotowej potrawy

Połączenie świeżych warzyw oraz ryb to świetny pomysł na zdrowy posiłek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
60.98
12.20
Białko (g)
6.54
1.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
3.32
0.66
Węglowodany przyswajalne (g)
2.49
0.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
2.47
0.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.32
0.26
Tłuszcze nienasycone (g)
1.15
0.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.69
0.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.46
0.09
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
12.39
2.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
45.42
9.08
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.02
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.73
0.15
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.21
2.24
Witamina D (µg (mcg))
1.80
0.36
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.29
1.86
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.01
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.03
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.09
0.42
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.67
3.13
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
119.31
23.86
Potas (mg)
263.37
52.67
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.82
6.56
Fosfor (mg)
67.15
13.43
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.39
3.08
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
0.11
Cynk (mg)
0.32
0.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.01
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny faszerowanych pomidorków 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania faszerowanych pomidorków

Koszt składników
27.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidory koktajlowe
400 g
20 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Ser twarogowy półtłusty
100 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Makrela wędzona
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
10 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 10 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Jogurt naturalny 2%
15 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 15 g
Koszt składników
27.30