Śniadanie z twarogiem

śniadanie z twarogiem

Śniadanie z twarogiem to jeden z najciekawszych pomysłów na pożywny i smaczny początek dnia. Warto jeść twarożek na śniadanie, zwłaszcza jest w stanie dostarczyć do organizmu wiele cennych składników odżywczych i minerałów. W dodatku pozwoli lepiej i aktywniej zacząć dzień. Wybór odpowiednich składników na śniadanie ma ogromne znaczenie dla naszej kondycji fizycznej i lepszego samopoczucia. Choćby dlatego warto wybrać twaróg spośród wielu innych produktów spożywczych.

Śniadanie z twarogiem – pomysły na pyszne śniadania z białym serem

Śniadanie z twarogiem uważane jest za jedno z najsmaczniejszych i najpożywniejszych na świecie. Śniadania z białym serem są dobre i niezwykle pożywne. W dodatku można jeść je zarówno na słodko, jak i na słono. Oznacza to, że mogą być smaczne również dla dzieci. Przepisy na wysokobiałkowe śniadania z twarożkiem są smaczne i proste do odtworzenia. Jakie są najlepsze pomysły na śniadanko z twarogiem? Z czym podać twaróg swoim dzieciom? Przeczytaj.

Najlepsze pomysły na śniadanie z twarogiem – jak zrobić wysokobiałkowe śniadanie?

Dlaczego warto jeść śniadanie z białym serem?

Śniadanie z twarogiem może być smaczne, pożywne i stosunkowo tanie. Przepisy na dobre śniadanie z białym serem są proste do odtworzenia, więc może poradzić sobie z nimi nawet amator gotowania. Dlaczego jeszcze warto jeść śniadanie z twarożkiem? Otóż w twarogu znajduje się duża ilość wartościowego białka. To podstawowy budulec oraz składnik regenerujący tkanki w naszym organizmie. Wystarczy wprowadzić go na śniadanie, aby zaspokoić zapotrzebowanie na białko – jeden z kluczowych składników odżywczych naszego ciała. Białko w dużym stopniu wpływa na utrzymanie masy mięśniowej. Poza tym skutecznie wspomaga zachodzące w nim procesy metaboliczne i sprawia, że szybciej czujemy się nasyceni. W twarogu znajduje się też duża ilość wapnia niezbędnego dla zdrowia naszych zębów i kości. Jeśli będziemy regularnie spożywać twaróg, przyczyni się to do zapobiegania osteoporozie i innych problemów układu kostnego. Choćby z tego powodu warto wprowadzić twaróg do diety najmłodszych. Na śniadanie można przyrządzać im twarożek na słodko.

Śniadania z twarogiem na słono czy słodko to dobry pomysł również dlatego, że twaróg jest cennym źródłem błonnika. Wpływa on na lepsze funkcjonowanie układu pokarmowego. Jeśli wprowadzisz do diety twarożek, wspomożesz w ten sposób procesy trawienia, a także zapobiegniesz zaparciom. Może być to bardzo ważne dla osób, które chcą zredukować masę ciała lub lepiej zatroszczyć się o swoją linię, utrzymując ją na prawidłowym poziomie. W twarogu znajduje się też mnóstwo cennych składników odżywczych i witamin. Wśród nich warto wymienić m.in. A, D, magnez, potas i fosfor. Jeśli wprowadzisz je do diety, z pewnością wspomożesz funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego. Pomożesz też organizmowi utrzymać lepszą równowagę elektrolitową. Warto zaznaczyć, że możliwości wykorzystania twarogu na śniadanie są niemal nieograniczone. Zajadać można go m.in. z miodem czy owocami na słodko, a także z warzywami lub ziołami na słono. Twaróg może stać się kluczową częścią śniadania, np. naleśników czy placuszków. Dodając do niego ulubione potrawy, można dostosować smak śniadania do własnych upodobań.

Rogaliki z twarożkiem – doskonałe na śniadanie i deser

Zastanawiasz się nad tym, jak się robi pyszne śniadanie z twarogiem? Wśród najciekawszych propozycji warto wymienić znakomite rogaliki z twarożkiem. Można zjeść je zarówno na pierwsze lub drugie śniadanie, jak i przekąsić do kawy czy herbaty. Rogaliki można też spakować dosłownie w każdą podróż. Aby je przygotować, wystarczy zaopatrzyć się w następujące produkty: mąka pszenna typ 750, mleko 2%, jajka, drożdże świeże, masło roślinne, ser twarogowy chudy, cukier puder, sól i cukier biały. Przepis jest prosty do odtworzenia, więc znakomicie poradzi z nim sobie nawet amator gotowania.

Najpierw wymieszaj łyżkę cukru z drożdżami w jednej misce. Wlej pół szklanki ciepłego mleka i dodaj łyżkę mąki. Wymieszaj składniki i odstaw do ciepłego miejsca na ok. 15 minut. Przesiej mąkę do osobnej miski i dodaj rozczyn z drożdży, masło, jajka, mleko, sól oraz cukier. Wyrabiaj składniki, aż uzyskasz gładkie ciasto. Wyrobione w ten sposób ciasto możesz włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i poczekać aż wyrośnie – czas rośnięcia z reguły to ok. 90 minut.

Zabierz się za nadzienie serowe. W celu jego przygotowania należy włożyć twaróg do czystej miski, po czym dodać żółtko z jaj i cukier puder. Wymieszaj składniki blenderem na gładką masę. Białko należy odłożyć, aby później posmarować nim ciasto. Połóż wyrośnięte ciasto na stolnicy posypanej mąką. Podziel je na cztery kawałki i rozwałkuj na prostokąty grubości 0,5 cm każdy. Pokrój placki na trójkąty i posmaruj masą serową – zwiń od podstawy do wierzchołka. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Wyłóż ją zwiniętymi rogalikami, pilnując odstępów. Wymieszaj jajko z białkiem i przesmaruj taką masą rogaliki z wierzchu. Wstaw rogaliki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. – powinny się w nim piec przez maksymalnie 30 minut. Na koniec wyciągnij rogaliki i odłóż do wystudzenia.

Jak się robi pyszne śniadanie z twarogiem? Sprawdź, z czym podać twaróg

Pasta jajeczna z twarogiem – idealna na kanapkę

Jeśli masz ochotę na kanapkę z rana, warto zrobić ją ze smacznym twarożkiem. Możesz przyrządzić go w formie pasty, która zapewni energię na resztę dnia i da niesamowite uczucie sytości. Aby przygotować pyszną pastę twarogową, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: jajka, ser twarogowy półtłusty, musztarda, szczypior, majonez, pieprz i sól. Przepis jest bardzo prosty, więc każdy powinien świetnie sobie z nim poradzić.

Aby przygotować pyszną pastę jajeczną, najpierw ugotuj jajka na twardo w osolonej wodzie. Następnie ostudź je i obierz ze skorupki. Pokrój jajka w niewielką kostkę, z kolei twaróg rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj go do jajek. Dopraw twaróg do smaku, po czym dodaj musztardę z majonezem i wymieszaj. W ten sposób przygotujesz znakomitą pastę do kanapek na śniadanie. Jeśli zrobisz jej więcej, możesz skonsumować ją również na kolację. Posmaruj pastą pieczywo i koniecznie posyp do smaku szczypiorkiem posiekanym na drobne kawałki.

Pączki twarogowe – jak zrobić na śniadanie?

Chcesz zjeść coś naprawdę pysznego na śniadanie? Jednym z najciekawszych pomysłów na pożywne śniadanie są słodkie pączki smażone na oleju. Dodaje się do nich twaróg, co czyni je wyjątkowymi. Jeśli zostanie ci ich więcej, zawsze możesz zjeść pączki również na deser do ulubionej kawy czy herbaty. Aby przygotować pączki na śniadanie, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mleko 3,2%, mąka pszenna typ 500, ser twarogowy tłusty, cukier, olej rzepakowy, drożdże świeże, żółtka jaj, masło, skórka z cytryny, cukier waniliowy i cukier puder.

Najpierw rozpuść drożdże i cukier w ciepłym mleku. Przesiej mąkę pszenną do miski, a masło rozpuść w mikrofalówce. Wlej drożdże z mlekiem do miski z mąką. Dodaj masło i zmieszaj składniki. Odstaw ciasto do ciepłego miejsca na ok. 120 minut, aby podwoiło swoją objętość. Podziel ciasto na kilkanaście porcji i uformuj z każdego okrągłe pączki. Przykryj ściereczką i poczekaj, aż wyrosną przez ok. 20 minut. Rozgrzej olej rzepakowy w garnku, najlepiej do 180 st. C. Smaż pączki partiami po ok. 6 sztuk – może być ich więcej lub mniej, w zależności od wielkości naczynia. Każdy pączek powinien smażyć się przez ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładaj je na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie wymieszaj w jednej misce twaróg z żółtkiem, skórką cytrynową i cukrem. Masę przełóż do rękawa cukierniczego, po czym nafaszeruj nią wszystkie pączki. Na koniec udekoruj śniadanie cukrem pudrem.

Placuszki serowe z jabłkiem – twoje dzieci je pokochają

Nie wiesz, jak przekonać dzieci do jedzenia białego twarogu? Warto zachęcić je do konsumowania tego produktu, przyrządzając placuszki serowe. Są smaczne, szybkie w przygotowaniu i naprawdę proste. To słodkie śniadanie sprawi, że dzieci będą nim zachwycone. Aby przygotować placuszki, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: ser twarogowy półtłusty, mąka orkiszowa, jabłka, syrop z agawy, proszek do pieczenia, cynamon i jajko.

Najpierw nagrzej piekarnik do 180 st. C. Następnie ułóż papier do pieczenia na blaszce i posmaruj delikatnie olejem. Zblenduj na jednolitą, gładką masę mąkę, ser, syrop z agawy, jajko, cynamon i proszek do pieczenia. Obierz jabłko i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Wymieszaj jabłko z przygotowaną masą serową, po czym wykładaj po łyżce masy na blaszkę – powinno wyjść ok. 10 podobnej wielkości placuszków. Piecz je w piekarniku przez ok. 30 minut.

Śniadanie z twarogiem - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto