Faszerowane pomidorki
- Pomidory koktajlowe - 20 sztuk (400 g)
- Ser twarogowy półtłusty (100 g)
- Makrela wędzona (100 g)
- Koperek ogrodowy świeży (10 g)
- Szczypiorek (10 g)
- Jogurt naturalny 2% (15 g)
Przepis na faszerowane pomidorki krok po kroku
Pomidorki umyj i ostrożnie odkrój górną część. Łyżeczką delikatnie wydrąż środek.
Dodatkowo możesz cienko odkroić spód pomidorków, by równiej stały na talerzu.
Szczypiorek i koperek posiekaj.
W misce wymieszaj makrelę z twarogiem i jogurtem. Dodaj posiekane zioła i dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotową pastę nakładaj do przygotowanych pomidorków, tak by lekko farsz wystawał poza pomidorka.
Przykryj górną częścią pomidorka.
Ustaw na talerzu i podawaj.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat faszerowanych pomidorków
Jeśli potrzebna Ci pyszna przystawka na imprezę, to idealnie sprawdzi się nasz przepis na faszerowane pomidorki. Takie nadziewane warzywa są nie tylko dobre w smaku, ale i zdrowe.
Na początku pomidorki umyj i ostrożnie odkrój górną część. Łyżeczką delikatnie wydrąż środek. Dodatkowo możesz cienko odkroić spód pomidorków, by równiej stały na talerzu. Szczypiorek i koperek posiekaj. W misce wymieszaj makrelę z twarogiem i jogurtem. Dodaj posiekane zioła i dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową pastę nakładaj do przygotowanych pomidorków, tak by lekko farsz wystawał poza pomidorka. Przykryj górną częścią pomidorka. Ustaw na talerzu i podawaj.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić faszerowane pomidorki. Taka przekąska to również świetny pomysł na drugie śniadanie lub pyszną kolację. Tym bardziej że składniki na to pyszne danie są nie tylko smaczne, ale mają również duże znaczenia dla utrzymania prawidłowego stanu zdrowia.
Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie. Warto wspomnieć tu o zawartości witaminy D w makreli. Jest to jedna z bogatszych w tę witaminę ryb. Już 100 g tej ryby dostarczy jej w ilości 8,4 µg, gdy zapotrzebowanie dla osób dorosłych wynosi 10 µg. Do tej pory uważano, że witamina D odpowiada głównie za układ kostny. Okazuje się jednak, że jej niedobór ma wpływ na rozwój cukrzycy czy nowotworów. Odpowiednia podaż witaminy D może również spowolnić neurodegeneracje powodowaną wiekiem.
Pomidorów nie trzeba nikomu przedstawiać. Są to warzywa znane na całym świecie. Pomidory to świetne źródło potasu. Ten składnik pomaga m.in. utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Mają zaledwie 18 kcal na 100 g. Są źródłem likopenu, naturalnego czerwonego barwnika, o udowodnionym przeciwnowotworowym działaniu. Zawierają też bardzo dużo witaminy C. Już jedna sztuka (180 g) zapewnia 60% zapotrzebowania na tę witaminę. To świetne uzupełnienie posiłków podczas stosowania diety niskokalorycznej.
Sami widzicie, że te faszerowane pomidorki są najlepsze pod każdym względem.
Alergeny w faszerowanych pomidorkach
Lista alergenów dla faszerowanych pomidorków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy półtłusty
- Jogurt naturalny 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makrela wędzona
Wartości odżywcze faszerowanych pomidorków
Połączenie świeżych warzyw oraz ryb to świetny pomysł na zdrowy posiłek.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.