Ciasto z toffi
- Krakersy (180 g)
- Herbatniki (200 g)
- Masa krówkowa (400 g)
- Migdały - płatki (50 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (80 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
- Cukier wanilinowy (10 g)
- Śmietanka kremowa 30% - dobrze schłodzona (500 g)
- Cukier puder (10 g)
Przepis na ciasto z toffi krok po kroku
Jedną szklankę mleka zagotuj z dodatkiem masła. W drugiej szklance mleka rozmieszaj mąkę pszenną i skrobię, cukier waniliowy i żółtka.
Do gotującego się mleka wlej mieszaninę, ciągle mieszając. Gotuj przez około minutę, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.
W tym czasie ubij śmietankę na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż masę budyniową.
Na masę budyniową wyłóż krakersy. Krakersy przykryj masą krówkową.
Wierzch ponownie przykryj krakersami.
Na samą górę wyłóż bitą śmietanę i posyp płatkami migdałowymi.
Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.
Więcej informacji na temat ciasta z toffi
Ciasto z toffi to smaczne rozwiązanie na szybki deser bez pieczenia. Potrzebujesz tylko kilku składników, by wyczarować to łatwe i pyszne ciasto z herbatnikami.
Jeśli chcesz je przyrządzić od razu, to przygotuj paczkę krakersów, paczkę herbatników, puszkę masy krówkowej, 2 szklanki mleka, 2 żółtka, ½ kostki masła, 80 g mąki, 20 g skrobi, łyżkę cukru waniliowego, 0,5 l śmietany 30% i łyżkę cukru pudru.
Ten sprawdzony przepis na ciasto z toffi rozpocznij od przygotowania masy budyniowej. Jedną szklankę mleka zagotuj z dodatkiem masła. W drugiej szklance mleka rozmieszaj mąkę pszenną i skrobię, cukier waniliowy i żółtka. Do gotującego się mleka wlej mieszaninę, ciągle mieszając. Gotuj przez około minutę, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj bitą śmietanę: ubij śmietankę na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż masę budyniową. Na masę budyniową wyłóż krakersy. Krakersy przykryj masą krówkową. Wierzch ponownie przykryj krakersami. Na samą górę wyłóż bitą śmietanę i posyp płatkami migdałowymi. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc, bo dobrze stężało. Do przygotowania ciasta najlepiej użyć foremki kwadratowej, co ułatwi układanie herbatników i krakersów. Jeśli chcesz ułatwić wykładanie masy krówkowej na krakersy, to lekko ją podgrzej- zanurzając puszkę w ciepłej wodzie na kilka minut.
Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto z toffi i niezwłocznie spróbujesz je wykonać. Gwarantuje, że świetnie sprawdzi się na deser dla dzieci lub dla dorosłych, szczególnie do kawy. Taki pomysł na połączenie słodko-słonych smaków, na pewno Was zachwyci. Nie czekaj i wykonaj to dobre i szybkie ciasto już dziś.
Alergeny w cieście z toffi
Lista alergenów dla ciasta z toffi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- Herbatniki
- Mąka pszenna typ 500
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krakersy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Krakersy
- Herbatniki
- masa krówkowa
- Mleko 3,2%
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasta z toffi
Domowe ciasta spożywane w niedużych ilościach to świetny sposób na urozmaicenie diety.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.