Ciasto z toffi

Opublikowano: 09.03.2023 r., 13:27 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodkie ciasto toffi na talerzu
Ciasto z toffi
Ciasto z toffi to smaczne rozwiązanie na szybki deser. Potrzebujesz tylko kilku składników, by wyczarować to łatwe i pyszne ciasto.
Przygotowanie 30 min
525 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Krakersy (180 g)
  • Herbatniki (200 g)
  • Masa krówkowa (400 g)
  • Migdały - płatki (50 g)
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (80 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (20 g)
  • Cukier wanilinowy (10 g)
  • Śmietanka kremowa 30% - dobrze schłodzona (500 g)
  • Cukier puder (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cukier wanilinowy, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm, papier do pieczenia

Przepis na ciasto z toffi krok po kroku

Jedną szklankę mleka zagotuj z dodatkiem masła. W drugiej szklance mleka rozmieszaj mąkę pszenną i skrobię, cukier waniliowy i żółtka.

Do gotującego się mleka wlej mieszaninę, ciągle mieszając. Gotuj przez około minutę, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia.

W tym czasie ubij śmietankę na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż masę budyniową.

Na masę budyniową wyłóż krakersy. Krakersy przykryj masą krówkową.

Wierzch ponownie przykryj krakersami.

Na samą górę wyłóż bitą śmietanę i posyp płatkami migdałowymi.

Ciasto wstaw do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz przepis na ciasto z toffi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat ciasta z toffi

Ciasto z toffi to smaczne rozwiązanie na szybki deser bez pieczenia. Potrzebujesz tylko kilku składników, by wyczarować to łatwe i pyszne ciasto z herbatnikami.

Jeśli chcesz je przyrządzić od razu, to przygotuj paczkę krakersów, paczkę herbatników, puszkę masy krówkowej, 2 szklanki mleka, 2 żółtka, ½ kostki masła, 80 g mąki, 20 g skrobi, łyżkę cukru waniliowego, 0,5 l śmietany 30% i łyżkę cukru pudru.

Ten sprawdzony przepis na ciasto z toffi rozpocznij od przygotowania masy budyniowej. Jedną szklankę mleka zagotuj z dodatkiem masła. W drugiej szklance mleka rozmieszaj mąkę pszenną i skrobię, cukier waniliowy i żółtka. Do gotującego się mleka wlej mieszaninę, ciągle mieszając. Gotuj przez około minutę, aż zgęstnieje. Odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj bitą śmietanę: ubij śmietankę na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie blaszki ułóż warstwę herbatników. Na herbatniki wyłóż masę budyniową. Na masę budyniową wyłóż krakersy. Krakersy przykryj masą krówkową. Wierzch ponownie przykryj krakersami. Na samą górę wyłóż bitą śmietanę i posyp płatkami migdałowymi. Ciasto wstaw do lodówki na całą noc, bo dobrze stężało. Do przygotowania ciasta najlepiej użyć foremki kwadratowej, co ułatwi układanie herbatników i krakersów. Jeśli chcesz ułatwić wykładanie masy krówkowej na krakersy, to lekko ją podgrzej- zanurzając puszkę w ciepłej wodzie na kilka minut.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić ciasto z toffi i niezwłocznie spróbujesz je wykonać. Gwarantuje, że świetnie sprawdzi się na deser dla dzieci lub dla dorosłych, szczególnie do kawy. Taki pomysł na połączenie słodko-słonych smaków, na pewno Was zachwyci. Nie czekaj i wykonaj to dobre i szybkie ciasto już dziś.

Alergeny w cieście z toffi

Lista alergenów dla ciasta z toffi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • Herbatniki
    • Mąka pszenna typ 500
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Krakersy
    • Herbatniki
    • masa krówkowa
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały - płatki
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze ciasta z toffi

na 100g gotowej potrawy

Domowe ciasta spożywane w niedużych ilościach to świetny sposób na urozmaicenie diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
300.04
525.07
Białko (g)
5.48
9.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
29.79
52.14
Węglowodany przyswajalne (g)
28.64
50.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
2.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
17.88
31.30
Tłuszcze nasycone (g)
12.55
21.96
Tłuszcze nienasycone (g)
5.33
9.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.79
6.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.54
2.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.67
69.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
62.03
108.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.56
0.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.92
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
60.78
106.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.39
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.22
2.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.12
47.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
13.97
24.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
218.60
382.54
Potas (mg)
178.05
311.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
113.92
199.37
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
169.56
296.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.32
42.56
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.98
1.71
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.62
1.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z toffi 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta z toffi

Koszt składników
56.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krakersy
180 g
3.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.20
Za 180 g
Herbatniki
200 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masa krówkowa
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Migdały - płatki
50 g
7.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
4.69
Za 50 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Cukier wanilinowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Śmietanka kremowa 30%
500 g
dobrze schłodzona
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
7.50
Za 500 g
Cukier puder
10 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Koszt składników
56.60