Ciasto królewskie

Opublikowano: 20.06.2023 r., 10:07 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
polewa czekoladowa do ciasta
Ciasto królewskie
Poznaj przepis na pyszne ciasto królewskie z powidłami, kremową masą i czekoladą, idealne na każdą okazję.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 45 min
941 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Żółtko jajka (4 szt.)
  • Masło 2,5 kostki (500 g)
  • Miód 4 łyżki (80 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżka (10 g)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) (300 g)
  • Mleko 2% 3 szklanki (750 ml)
  • Kasza manna 8 łyżek (80 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 36% 4 łyżki (40 ml)
  • Powidła śliwkowe (600 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rondel

Przepis na ciasto królewskie krok po kroku

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj żółtka, rozdrobnioną kostkę masła, miód, szklankę ksylitolu i proszek do pieczenia. Z tych składników dokładnie zagnieć ciasto, podziel na 3 części, rozwałkuj i każdą wyłóż na blaszkę do pieczenia. Piecz każdy placek ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Do garnka wlej masło, niecałą szklankę ksylitolu i zagotuj. Dodaj kaszę mannę i gotuj, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.

Pozostałe masło utrzyj mikserem, aż będzie białe i puszyste. Stopniowo dodawaj kaszę, cały czas miksując, do połączenia składników.

Czekoladę rozpuść w łaźni wodnej z dodatkiem śmietanki.

Pierwszy placek ciasta posmaruj powidłami, masą i przełóż drugim plackiem. Ponownie nałóż powidła i masę i wierzch ułóż ostatni placek.

Wierzch polej polewą czekoladową i udekoruj orzechami lub owocami.

Jak oceniasz przepis na ciasto królewskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,9% osób

Więcej informacji na temat ciasta królewskiego

Ciasto królewskie z polewą czekoladą i orzechami to fantastyczny pomysł na pyszne, domowe ciasto, które świetnie sprawdzi się na deser lub jako słodki dodatek do kawy, czy herbaty. Możesz przygotować je na wiele okazji, ponieważ nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie prezentuje się na stole. Wystarczy odpowiednio udekorować je na przykład orzechami, bakaliami, czy świeżymi owocami. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasto królewskie, aby było naprawdę najlepsze i dobre na każdą okazję, jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz sprawdzony przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, jednak dość czasochłonne. Dlatego zaplanuj sobie jego pieczenie odpowiednio wcześnie, ponieważ ciężko Ci będzie przygotować ten placek na ostatnią chwilę. Nasz przepis na ciasto królewskie krok po kroku pokaże Ci jak je zrobić, aby wszystkim smakowało. Ciasto składa się z kilku warstwa – delikatnego ciasta, kremowej masy z masła, mleka i kaszy manny, powideł śliwkowych oraz polewy czekoladowej. Możesz też przygotować ciasto z masą budyniową, będzie równie smaczne. Składniki niezbędne do przygotowania ciasta królewskiego nie są wymyślne ani bardzo drogie i większość z nas na co dzień ma je w swojej kuchni. Potrzebne Ci będą mąka pszenna, masło lub dobrej jakości margaryna, cukier, a najlepiej ksylitol lub erytrytol, jajka, mleko, proszek do pieczenia, czekolada, kasza manna. Nie może zabraknąć również powideł śliwkowych, najlepiej naturalnych, bez dodatku cukru. Ciasto samo w sobie jest dość słodkie, więc powidła powinny przełamywać ten smak. Aby ciasto było nie tylko pyszne, ale również mniej kaloryczne, warto zamienić cukier na ksylitol lub erytrytol. Dzięki temu będzie charakteryzowało się niższym indeksem glikemicznym. Ciasto królewskie świetnie sprawdza się jako ciasto okolicznościowe, ale również słodki dodatek do popołudniowej kawy, czy herbaty, dlatego śmiało możesz przygotowywać je bez względu na okazję i sezon

Alergeny w cieście królewskim

Lista alergenów dla ciasta królewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze ciasta królewskiego

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu cukru zamiast ksylitolu ciasto ma niższą kaloryczność i indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
313.67
941.02
Białko (g)
4.31
12.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
42.98
128.93
Węglowodany przyswajalne (g)
42.60
127.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.38
1.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
16.54
49.62
Tłuszcze nasycone (g)
11.23
33.69
Tłuszcze nienasycone (g)
5.31
15.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.64
13.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
2.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.09
198.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina C (mg)
0.68
2.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, czekolada gorzka, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
13.94
41.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
58.45
175.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.27
3.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta królewskiego 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta królewskiego

Koszt składników
92.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Masło
500 g
2,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 500 g
Miód
80 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.43
Za 80 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Ksylitol (cukier brzozowy)
300 g
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
13.20
Za 300 g
Mleko 2%
750 ml
3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Kasza manna
80 g
8 łyżek
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 80 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 36%
40 ml
4 łyżki
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.64
Za 40 ml
Powidła śliwkowe
600 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 3
9.64
Za 600 g
Koszt składników
92.60