Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami krok po kroku
- Jajko 3 szt.
- Mąka pszenna typ 500 420 g
- Cukier 70 g
- Proszek do pieczenia 15 g
- Masło 50 g
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 1150 ml
- Śliwki 350 g
- Galaretka 111 g 1,5 opakowania
- Żelatyna 5 g
- Mleko 2% 125 ml
- Cukier puder 50 g
Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej
Jajka zmiksuj mikserem wraz z cukrem. Ma powstać puszysta piana.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Masło roztop (na malutkim ogniu, by nie przypalić lub w mikrofalówce).
Dodaj roztopione masło oraz jogurt (400 g) do jajek ubitych z cukrem. Wymieszaj delikatnie łyżką.
Do mokrych składników dodaj składniki suche. Śliwki wypestkuj i pokrój w kostkę niezbyt małą. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę do blaszki.
Piecz ciasto w 175 stopniach Celsjusza przez około 45 minut. Upieczone ciasto trzeba koniecznie całkowicie wystudzić. Nie może być choć trochę ciepłe.
Do przygotowania galaretek użyj 3 różne smaki po połowie opakowania każdego. Przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją, jednakże użyj o połowę mniej wody. Odstaw do całkowitego stężenia.
Zimne mleko wymieszaj z żelatyną. Zostaw na parę chwil aż wszystko napęcznieje. Po tym czasie (około 10 minut) podgrzej delikatnie (nie do wrzenia!) i mieszaj cały czas aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Zostaw do ostygnięcia.
Galaretki, które całkowicie stężały pokrój w kostkę.
750 g jogurtu naturalnego wymieszaj z cukrem pudrem, aromatem waniliowym oraz żelatyną. Zmiksuj.
Na całkowicie ostudzone, a najlepiej zimne ciasto jogurtowe, wyłóż połowę lekko tężejącej masy jogurtowej. Dodaj galaretki i następnie wylej resztę masy jogurtowej.
Odstaw całe ciasto do stężenia.
-
Placki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Ciasto jogurtowe
-
Babka jogurtowa
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Ciasto jogurtowe z jabłkami
-
Babeczki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Bułeczki jogurtowe
-
Ciasto jogurtowe z malinami
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Ciasto jogurtowe z owocami
-
Jogurtowiec z galaretkami
-
Ciasto jogurtowe z kruszonką
-
Ciasto jogurtowe kubeczkowe
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe
-
Jogurtowiec

(liczba kalorii)
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami - cechy przepisu
Więcej o cieście jogurtowym ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, jogurtową masą oraz galaretką to super pomysł na ciasto śliwowe. Jest ono połączone z masą jogurtową oraz pysznymi owocowymi galaretkami. Bardzo smaczne i efektowne. Wygląda przepięknie. Polecam to ciasto zrobić z jogurtem greckim, który ma przecudowną konsystencję. Robiąc to ciasto z galaretką przywołasz wspomnienia. Takie ciasto często robione było przez nasze babcie.
Wartości odżywcze ciasta jogurtowego ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w cieście jogurtowym ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na ciasto jogurtowe ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto jogurtowe ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami
(100g)
-
jajka,
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jogurt grecki,
śliwki,
galaretka,
żelatyna,
mleko,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście jogurtowym ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami
Lista alergenów dla ciasta jogurtowego ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Mleko 2%