Ciasto jogurtowe ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami

Opublikowano: 19.03.2021 r., 21:30 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto jogurtowe ze śliwkami z masą jogurtową i galaretkai
Ciasto jogurtowe ze śliwkami z masą jogurtową i galaretkai
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, jogurtową masą oraz galaretką to super pomysł na ciasto śliwkowe. Jest ono połączone z masą jogurtową oraz pysznymi owocowymi galaretkami.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 45 min
154 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 25 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (420 g)
  • Cukier (70 g)
  • Proszek do pieczenia (15 g)
  • Masło (50 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (1150 ml)
  • Śliwki (350 g)
  • Galaretka 1,5 opakowania (111 g)
  • Żelatyna (5 g)
  • Mleko 2% (125 ml)
  • Cukier puder (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm

Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami krok po kroku

Wszystkie składniki ogrzej do temperatury pokojowej

Jajka zmiksuj mikserem wraz z cukrem. Ma powstać puszysta piana.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

Masło roztop (na malutkim ogniu, by nie przypalić lub w mikrofalówce).

Dodaj roztopione masło oraz jogurt (400 g) do jajek ubitych z cukrem. Wymieszaj delikatnie łyżką.

Do mokrych składników dodaj składniki suche. Śliwki wypestkuj i pokrój w kostkę niezbyt małą. Dodaj do masy i delikatnie wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę do blaszki.

Piecz ciasto w 175 stopniach Celsjusza przez około 45 minut. Upieczone ciasto trzeba koniecznie całkowicie wystudzić. Nie może być choć trochę ciepłe.

Do przygotowania galaretek użyj 3 różne smaki po połowie opakowania każdego. Przygotuj galaretki zgodnie z instrukcją, jednakże użyj o połowę mniej wody. Odstaw do całkowitego stężenia.

Zimne mleko wymieszaj z żelatyną. Zostaw na parę chwil aż wszystko napęcznieje. Po tym czasie (około 10 minut) podgrzej delikatnie (nie do wrzenia!) i mieszaj cały czas aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Zostaw do ostygnięcia.

Galaretki, które całkowicie stężały pokrój w kostkę.

750 g jogurtu naturalnego wymieszaj z cukrem pudrem, aromatem waniliowym oraz żelatyną. Zmiksuj.

Na całkowicie ostudzone, a najlepiej zimne ciasto jogurtowe, wyłóż połowę lekko tężejącej masy jogurtowej. Dodaj galaretki i następnie wylej resztę masy jogurtowej.

Odstaw całe ciasto do stężenia.

Jak oceniasz przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat ciasta jogurtowego ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami

Ciasto jogurtowe ze śliwkami, jogurtową masą oraz galaretką to super pomysł na ciasto śliwowe. Jest ono połączone z masą jogurtową oraz pysznymi owocowymi galaretkami. Bardzo smaczne i efektowne. Wygląda przepięknie. Polecam to ciasto zrobić z jogurtem greckim, który ma przecudowną konsystencję. Robiąc to ciasto z galaretką przywołasz wspomnienia. Takie ciasto często robione było przez nasze babcie.

Alergeny w cieście jogurtowym ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami

Lista alergenów dla ciasta jogurtowego ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze ciasta jogurtowego ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
154.94
154.94
Białko (g)
8.58
8.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
24.33
24.33
Węglowodany przyswajalne (g)
24.02
24.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.32
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
2.77
2.77
Tłuszcze nasycone (g)
1.81
1.81
Tłuszcze nienasycone (g)
0.96
0.96
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.77
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.87
31.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
30.64
30.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.01
28.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.78
29.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
31.17
31.17
Wapń (mg)
91.77
91.77
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
1.13
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta jogurtowego ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta jogurtowego ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami

Koszt składników
48.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mąka pszenna typ 500
420 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 420 g
Cukier
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
1150 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 7
14.06
Za 1150 ml
Śliwki
350 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Galaretka
111 g
1,5 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
2.66
Za 111 g
Żelatyna
5 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 5 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
48.10