Ciasta ze śliwkami
-
Ciasto pijana śliwka
Ciasto pijana śliwka składa się z puszystego biszkoptu i kremu maślanego z nutellą oraz z suszonymi śliwkami moczonymi w alkoholu. …
50 + 30 min średni 12 426 kcal -
Kruchy placek ze śliwkami
Smaczny i szybki kruchy placek ze śliwkami kusi swoim aromatem. Śliwki kontrastują kwaskowatym smakiem ze słodkością ciasta. Jest to dobry …
30 + 45 min łatwy 14 338 kcal -
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką idealnie nadaje się na podwieczorek przy herbacie. To ciasto sprawdzi się także na śniadanie …
55 + 45 min średni 10 522 kcal
Ciasta ze śliwkami - przepisy
-
Ciasto ucierane ze śliwkami
Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami to doskonała propozycja na proste i szybkie ciasto. Ciasto ucierane ze śliwkami sprawdzi się …
30 + 45 min łatwy 10 575 kcal -
Pleśniak ze śliwkami
Kruche ciasto, śliwki i beza to trzy słowa opisujące pleśniak ze śliwkami. Placek prosty, szybki i przede wszystkim pyszny. Koniecznie …
30 + 50 min łatwy 12 474 kcal -
Ciasto śliwkowe z kruszonką
Planujesz uroczystość domową? Mam dla Ciebie dobre rozwiązanie na pyszne ciasto śliwkowe z kruszonką. Dodatek śliwek sprawia, że placek jest …
20 + 60 min łatwy 20 270 kcal -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, masą jogurtową oraz galaretkami
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, jogurtową masą oraz galaretką to super pomysł na ciasto śliwowe. Jest ono połączone z masą jogurtową …
20 + 45 min łatwy 25 154 kcal -
Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie prosty przepis na ciasto czekoladowe ze śliwkami. Wykonanie …
20 + 40 min łatwy 10 291 kcal -
Ciasto ze śliwkami
Pyszne, delikatne, puszyste ciasto z soczystymi, słodkawo-kwaśnymi śliwkami. Idealne dla osób rozpoczynających przygodę z gotowaniem, czy pieczeniem, ponieważ jest super …
40 + 50 min średni 10 320 kcal
-
Kruche ciasto ze śliwkami
Kruche ciasto ze śliwkami to wypiek, który koniecznie musisz wykonać w okresie jesiennym. Pyszny kruchy spód oraz szybka konfitura śliwkowa …
30 + 40 min łatwy 15 325 kcal -
Ciasto ze śliwkami i budyniem
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
30 + 60 min średni 12 313 kcal -
Ciasto ze śliwkami i bezą
Ciasto ze śliwkami i bezą to sprawdzony przepis na słodki deser. Jest to pyszne i proste ciasto, które jest bardzo …
30 + 50 min łatwy 14 418 kcal -
Ciasto francuskie ze śliwkami
Ciasto francuskie ze śliwkami to wspaniały deser, który nie wymaga zbyt dużego zaangażowania czy pracy. To świetna opcja na naprawdę …
20 + 30 min łatwy 10 179 kcal -
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową
Pyszne kruche ciasto ze śliwkami i bezą budyniową to bardzo dobry pomysł na deser dla całej rodziny. Ciasto będzie idealne …
20 + 60 min łatwy 10
-
Ciasto na maślance ze śliwkami
Ten placek śliwkowy z kruszonką jest genialny! Pyszne, wilgotne ciasto na maślance ze śliwkami z cytrynowym aromatem to świetny pomysł …
15 + 45 min łatwy 14 466 kcal -
Wegańskie ciasto ze śliwkami
Wegańskie ciasto ze śliwkami to pyszne i szybkie w przygotowaniu ciasto bez mleka i jajek, które będzie dobre nie tylko …
30 + 50 min średni 10 196 kcal -
Tarta rustykalna ze śliwkami
Tarta rustykalna ze śliwkami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Tarta świetnie sprawdzi się jako ciasto …
20 + 30 min łatwy 10 518 kcal -
Prosty placek ze śliwkami
Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie prosty przepis na prosty placek ze śliwkami. Wykonanie …
20 + 45 min łatwy 15 213 kcal -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami na dużą blachę
Klasyczny przepis na ciasto na jogurcie ze śliwkowym wnętrzem na dużą blachę. Bardzo łatwy i niezwykle szybki. Przepis sprawdzi się …
15 + 50 min łatwy 26 347 kcal -
Czekoladowo-kokosowe ciasto jogurtowe ze śliwkami
Przepyszne ciasto śliwkowe o smaku czekoladowo-kokosowym to istne niebo w gębie. Ciasto to jest szybkie. Wprost idealne dla fanów smaku …
20 + 45 min łatwy 14 259 kcal
-
Dietetyczne ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką z nutą piernika
Uwielbiasz ciasto, ale pragniesz dbać o swoje zdrowie dokonując lepszych wyborów przy gotowaniu i pieczeniu? Oto propozycja na dietetyczne ciasto …
30 + 50 min łatwy 16 254 kcal -
Szybkie ciasto ze śliwkami na oleju
Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto ze śliwkami na oleju, do którego wystarczy zaledwie kilka składników. Świetna propozycja na ekspresowy …
15 + 60 min łatwy 10 427 kcal -
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Pyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie …
90 + 60 min łatwy 15 334 kcal -
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który …
120 + 40 min łatwy 12 355 kcal -
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką to pyszny klasyk wśród ciast. Szybkie, smaczne i dobre nie tylko na weekend. Zobacz, …
20 + 50 min łatwy 10 475 kcal
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
Przepis na ciasto jogurtowe ze śliwkami komponuje się wspaniale z czekoladowymi kawałkami oraz przepyszną masą krówkową. Wykorzystanie kajmaku jest sprawą …
20 + 55 min łatwy 16 297 kcal -
Ciasto śliwkowe
Ciasto śliwkowe to wspaniała opcja na pyszny placek ze świeżymi owocami i odrobiną cynamonu. Ma wspaniały smak, a jego przygotowanie …
20 + 45 min łatwy 10 304 kcal -
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem
Ciasto kruche ze śliwkami i budyniem jest wspaniałą opcją na letni deser. Jest smaczne, proste i słodkie. Na pewno przypadnie …
20 + 35 min łatwy 10 304 kcal -
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi
Ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Ciasto podać można przełożone powidłami …
20 + 50 min łatwy 10 -
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem
Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem to wspaniały pomysł jak wykorzystać owoce. Jeśli lubisz ciasta z kremem budyniowym koniecznie przygotuj …
20 + 60 min łatwy 20 473 kcal -
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką
Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką to wspaniałe wilgotne ciasto, idealne do kawy i herbaty. Przepis na ciasto jogurtowe ze …
15 + 60 min łatwy 10 500 kcal
-
Racuchy ze śliwkami
Racuchy to tradycyjna polska potrawa, która towarzyszyła w dzieciństwie zapewne każdemu z nas. I nie ma się co dziwić te …
15 + 15 min łatwy 6 232 kcal -
Ciasto ze śliwkami Thermomix
Ciasto ze śliwkami Thermomix to pyszne rozwiązanie na wykorzystanie sezonowych, jesiennych owoców. Potrzebne składniki to olej, jajka, cukier, cukier waniliowy, …
15 + 40 min łatwy 12 -
Puszyste ciasto ucierane ze śliwkami
Wiesz, do czego najlepiej pasują śliwki węgierki? Puszyste ciasto ucierane ze śliwkami to jest odpowiedź. Idealne, pyszne, wilgotne i szybkie. …
20 + 60 min łatwy 14 263 kcal -
Ciasto z białej fasoli
Pyszne ciasto z białej fasoli to dobry pomysł na domowy, a co ważne prosty przepis na deser, który idealnie sprawdzi …
60 + 30 min łatwy 12 186 kcal -
Placek ze śliwkami i bezą
Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie prosty przepis na placek ze śliwkami i bezą. …
45 + 40 min łatwy 15 -
Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Jak upiec muffinki drożdżowe, które są idealne? Muffinki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką są miękkie, delikatne i puszyste. Sprawdź ten …
60 + 25 min łatwy 15 159 kcal -
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem
Ciasto z powidłami śliwkowymi i budyniem to najlepsza szybka opcja na deser do kawy czy drugiego śniadania. To smaczne ciasto …
15 + 60 min łatwy 5 255 kcal -
Strucla drożdżowa z powidłami
Strucla drożdżowa z powidłami to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla twojej rodziny. Strucla z dodatkiem domowych powideł jest …
20 + 45 min łatwy 10 398 kcal -
Rugelach
Rugelach to słodki deser pochodzący z kuchni żydowskiej. Przygotowuje się go na bazie ciasta z serka homogenizowanego. Rogaliki nadziewa się …
20 + 20 min łatwy 10 496 kcal
Ciasta ze śliwkami - co to jest?
Ciasta ze śliwkami to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Przepisy na szybkie ciasta ze śliwkami świetnie się sprawdzi się również jako ciasto, które możemy podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Będzie to doskonała propozycja na wykorzystanie śliwek w okresie jesiennym. Ciasta z dodatkiem śliwek możemy przygotować w wielu odsłonach, dlatego będą stanowiły one doskonałą bazę pod wiele ciekawych przepisów. Dodatkowo ciasto na bazie śliwek możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej a także bezglutenowej.
Ciasta ze śliwkami - przepisy na wyśmienite ciasta śliwkowe
Ciasto ze śliwkami to doskonała propozycja na smaczny deser, który możemy podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do przygotowania ciasta potrzebne będą nam na pewno śliwki, które są bogatym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin, których podaż na odpowiednim poziomie pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W okresie zimowym do przygotowania ciast świetnie sprawdzą się domowej roboty dżemy, konfitury lub śliwki mrożone. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy i herbaty, ale także świetnie sprawdzi się jako dobry deser podany na szybko dla dzieci z dodatkiem kakao na mleku. Przepisy na ciasta ze śliwkami są bardzo proste, dlatego bez problemu możemy włączyć je do swojego jadłospisu. W artykule tym dowiesz się jakie dobre ciasta możesz przygotować z wykorzystaniem śliwek węgierek.
Ciasto – opis potrawy
Ciasto jest to potrawa, którą przygotowuje się jako deser. Ciasto powstaje najczęściej z połączenia następujących produktów spożywczych: mąki, cukru, jajek, tłuszczu (np. masła lub oleju rzepakowego) oraz wody lub mleka. Po połączeniu tych produktów spożywczych uzyskamy doskonałą bazę pod smaczne wypieki. Możemy wyróżnić pięć podstawowych grup ciast, które w zależności od użytych produktów spożywczych będą różniły się miedzy sobą. Możemy zaliczyć do nich ciasto drożdżowe, ciasto kruche, ciasto biszkoptowe, ciasto parzone oraz ciasto francuskie. Jako inny rodzaj ciasta możemy wyróżnić ciasto ucierane, które jest bardzo proste w przygotowaniu. Produkty do jego wykonania są przystępne cenowo i dostępna w większości sklepów spożywczych.
Ciasta podawane są w formie deseru podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska podawana podczas wielu uroczystości (np. podczas ślubu, urodzin czy chrzcin). Stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty, gdy spodziewamy się gości. Dodatkowo ciasta często przygotowujemy podczas Świąt Bożonarodzeniowych lub Wielkanocnych.
Ciasto z śliwkami możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Wypieki z dodatkiem śliwek są szybkie do wykonania oraz przepisy na ciasta ze śliwkami są stosunkowo łatwe, dlatego nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Najchętniej wybieranym przepisem na ciasto ze śliwkami jest ciasto ucierane.
Właściwości śliwek węgierek w kuchni i dla zdrowia
Śliwki węgierki – krótki opis
Śliwki węgierki to odmiana śliwy domowej. Należą do grupy owoców o później porze dojrzewania. Prawdopodobne wywodzenie się tego owocu przypisuje się Azji Mniejszej, to właśnie stamtąd podczas wojen przedostała się do Europy. Do Polski trafiła z Węgier – stąd też wywodzi się jej nazwa.
Owoce śliwki są stosunkowo tanie i zawierają spore ilości składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć śliwki do swojej diety. Przeciętna śliwka o średniej wielkości osiąga masę około 25-30 gram. Śliwka jest owocem, którego barwa najczęściej jest granatowa. Wierzch skórki pokrywa woskowy nalot. Miąższ śliwki w zależności od rodzaju jest zielono-żółty, żółty lub pomarańczowy.
Zastosowanie śliwek w kuchni
Śliwki występują w wielu odmianach, dlatego ich kulinarne zastosowanie jest bardzo szerokie. Dojrzałe śliwki można spożywać bezpośrednio po zebraniu oddzielając od nich jedynie pestkę. Pokrojone śliwki z usuniętą pestka doskonale sprawdza się również jako dodatek do kompotów, słodkich sałatek owocowych, będą również doskonałym dodatkiem do potraw przyrządzonych na bazie mięsa, słodkich sosów oraz deserów. Jeśli chodzi o mięso śliwki będą doskonałym dodatkiem do dziczyzny oraz wołowiny. Możemy nimi również nafaszerować kurczaka lub przygotować schab ze śliwką. Śliwki świetnie sprawdzą się także jako dodatek do koktajlów, które możemy przygotować z różnymi owocami oraz dodatkiem produktów mlecznych (np. jogurtem naturalnym). Będą stanowiły również doskonały dodatek do omletów podawanych na słodko z dodatkiem jogurtu naturalnego. Śliwki świetnie sprawdzą się do przygotowania pysznych knedli.
Aby przechować aromatyczne śliwki w ciągu zimy możemy wykonać z nich przepyszne konfitury. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Możemy z nich również przygotować powidła śliwkowe. Doskonałym pomysłem będzie również przygotowanie domowej nutelli na bazie śliwek. Możemy je również wysuszyć – wystarczy że ze śliwek usuniemy pestki, następnie tak przygotowane śliwki wysuszymy przy pomocy suszarki do owoców. Śliwki stanowią również doskonałą bazę pod przygotowanie pysznych alkoholi.
W artykule tym skupimy się na tym, jak można wykorzystać śliwki to przygotowania pysznych ciast. Ciasta z dodatkiem śliwek stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć je od czasu do czasu do swojej diety. Ciasta z dodatkiem śliwek są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo wybór rodzaju śliwek będzie zależał od indywidualnych preferencji – tzn. że możemy wybrać śliwki słodkie lub bardziej kwaśne do przygotowania różnych wypieków. Mnogość rodzajów śliwek sprawia, że przez większość roku są one dostępne – dlatego warto sięgać po to odmiany, które aktualnie owocują.
Śliwki węgierki - skład i właściwości prozdrowotne
Śliwki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Śliwki są owocami stosunkowo niskokalorycznymi, dlatego chętnie włączane są do diet redukcyjnych. Świeże śliwki węgierki posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 35, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Są one również źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektóre witaminy z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich sporo składników mineralnych do których możemy zaliczyć potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor. Śliwki posiadają również polifenole, którym zawdzięczają swój fioletowy kolor, związki te zaliczane są do antyoksydantów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.
Śliwki dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy (witaminy A, C, E oraz polifenoli) zmniejszają powstawanie wolnych rodników w komórkach organizmu. Przyczynia się to do zmniejszonego ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesu starzenia się skóry. Śliwki, dzięki obecności witaminy C, dodatkowo wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności - czyli okresie jesienno-zimowym. Witamina C bierze również udział w syntezie kolagenu, dlatego jej spożywanie może pozytywnie wpłynąć na opóźnienie procesu powstawania zmarszczek.
Śliwki są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga walkę z zaparciami oraz chorobami jelit. Prawidłowa podaż błonnika pokarmowego w diecie szacowana jest na około 25 gram na dzień. Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelita grubego. Ponadto błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i przyczynia się tym do zapobiegania rozwoju miażdżycy oraz chorób układu krążenia.
Przykładowe przepisy na ciasta ze śliwkami i krótki opis
Tarta ze śliwkami i bezą
Tarta składa się z ciasta kruchego z dodatkiem śliwek oraz bezy. Tarta jest stosunkowo trudna do wykonania, jednak odpowiedni przepis powinien ułatwić sprawę. Tarta z dodatkiem śliwek oraz bezy będzie stanowiła doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych oraz znajomymi. Ciasto jest bardzo eleganckie, dlatego świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska, którą możemy podać podczas imprez lub uroczystości rodzinnych. Tartę można wypełnić również kremem przygotowanym na bazie budyniu lub serka mascarpone, następnie wierzch tarty można udekorować kawałkami śliwek z dodatkiem innych owoców. To dobre ciasto możemy podać w wielu odsłonach, dlatego ten średnio trudny do wykonania przepis będzie stanowił doskonałą bazę pod wiele ciekawych propozycji ciast z wykorzystaniem śliwek. Tartę możemy także przygotować z kruszonką.
Ciasto ucierane ze śliwkami
Jest to klasyczne ciasto, które możemy przygotować w okresie dojrzewania smacznych śliwek. Ciasto ucierane jest bardzo proste i szybkie wykonaniu, dlatego nie wymaga od nas dużego nakładu pracy oraz doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze na smaczny placek ze śliwkami są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Ciasto ucierane będzie stanowi dobry pomył na dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ze względu na prostotę i szybkość przygotowania ciasto możemy przygotować również wtedy, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Do przygotowania bazy pod to pyszne ciasto niezbędne będą następujące produkty spożywcze: cukier, mąka pszenna, tłuszcz (np. masło roślinne lub olej rzepakowy), drożdże piekarskie oraz mleko. Wszystkie te składniki należy wymieszać w określonej kolejności. Aby ciasto drożdżowe mogło wyrosnąć pierwszym krokiem, który powinniśmy wykonać, jest wymieszanie drożdży piekarskich z odrobiną ciepłego mleka oraz cukru i odstawienie tej mieszanki na chwilę. Do gotowego ciasta drożdżowego możemy dodać śliwki pozbawione pestek lub ciasto drożdżowe możemy wylać do blaszki a na wierzch ułożyć owoce. Ciasto drożdżowe jest stosunkowo proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt dużo czasu. Dodatkowo stanowi doskonałe źródło niektórych składników odżywczy, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Drożdżówka ze śliwkami będzie stanowiła doskonały dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych.
Placek ze śliwkami
Placek ze śliwkami jest bardzo prosty do przygotowania. Aby go zrobić niezbędne będą następujące produkty spożywcze: masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia, sok z cytryny oraz śliwki. Dodatkowo ciasto możemy podać z kruszonką. Świeżo upieczony placek ze śliwkami będzie stanowił doskonały dodatek do kawy, herbaty oraz kakao. Bez obaw możemy podać go jako deser podczas niedzielnych spotkań z rodziną.