Ciasta ze śliwkami

ciasta ze śliwkami

Ciasta ze śliwkami to doskonała propozycja na dodatek do kawy i herbaty. Przepisy na szybkie ciasta ze śliwkami świetnie się sprawdzi się również jako ciasto, które możemy podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Będzie to doskonała propozycja na wykorzystanie śliwek w okresie jesiennym. Ciasta z dodatkiem śliwek możemy przygotować w wielu odsłonach, dlatego będą stanowiły one doskonałą bazę pod wiele ciekawych przepisów. Dodatkowo ciasto na bazie śliwek możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej a także bezglutenowej.

Najciekawsze przepisy w temacie ciasta ze śliwkami

Przepisy w temacie ciasta ze śliwkami

Ciasta ze śliwkami - przepisy na wyśmienite ciasta śliwkowe

Ciasto ze śliwkami to doskonała propozycja na smaczny deser, który możemy podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Do przygotowania ciasta potrzebne będą nam na pewno śliwki, które są bogatym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin, których podaż na odpowiednim poziomie pozytywnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. W okresie zimowym do przygotowania ciast świetnie sprawdzą się domowej roboty dżemy, konfitury lub śliwki mrożone. Ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy i herbaty, ale także świetnie sprawdzi się jako dobry deser podany na szybko dla dzieci z dodatkiem kakao na mleku. Przepisy na ciasta ze śliwkami są bardzo proste, dlatego bez problemu możemy włączyć je do swojego jadłospisu. W artykule tym dowiesz się jakie dobre ciasta możesz przygotować z wykorzystaniem śliwek węgierek.

Ciasto – opis potrawy

Ciasto jest to potrawa, którą przygotowuje się jako deser. Ciasto powstaje najczęściej z połączenia następujących produktów spożywczych: mąki, cukru, jajek, tłuszczu (np. masła lub oleju rzepakowego) oraz wody lub mleka. Po połączeniu tych produktów spożywczych uzyskamy doskonałą bazę pod smaczne wypieki. Możemy wyróżnić pięć podstawowych grup ciast, które w zależności od użytych produktów spożywczych będą różniły się miedzy sobą. Możemy zaliczyć do nich ciasto drożdżowe, ciasto kruche, ciasto biszkoptowe, ciasto parzone oraz ciasto francuskie. Jako inny rodzaj ciasta możemy wyróżnić ciasto ucierane, które jest bardzo proste w przygotowaniu. Produkty do jego wykonania są przystępne cenowo i dostępna w większości sklepów spożywczych.

Ciasta podawane są w formie deseru podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Świetnie sprawdzą się również jako słodka przekąska podawana podczas wielu uroczystości (np. podczas ślubu, urodzin czy chrzcin). Stanowią doskonały dodatek do kawy lub herbaty, gdy spodziewamy się gości. Dodatkowo ciasta często przygotowujemy podczas Świąt Bożonarodzeniowych lub Wielkanocnych.

Ciasto z śliwkami możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Wypieki  z dodatkiem śliwek są szybkie do wykonania oraz przepisy na ciasta ze śliwkami są stosunkowo łatwe, dlatego nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego. Najchętniej wybieranym przepisem na ciasto ze śliwkami jest ciasto ucierane.

Właściwości śliwek węgierek w kuchni i dla zdrowia

Śliwki węgierki – krótki opis

Śliwki węgierki to odmiana śliwy domowej. Należą do grupy owoców o później porze dojrzewania. Prawdopodobne wywodzenie się tego owocu przypisuje się Azji Mniejszej, to właśnie stamtąd podczas wojen przedostała się do Europy. Do Polski trafiła z Węgier – stąd też wywodzi się jej nazwa.

Owoce śliwki są stosunkowo tanie i zawierają spore ilości składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć śliwki do swojej diety. Przeciętna śliwka o średniej wielkości osiąga masę około 25-30 gram. Śliwka jest owocem, którego barwa najczęściej jest granatowa. Wierzch skórki pokrywa woskowy nalot. Miąższ śliwki w zależności od rodzaju jest zielono-żółty, żółty lub pomarańczowy.

Zastosowanie śliwek w kuchni

Śliwki występują w wielu odmianach, dlatego ich kulinarne zastosowanie jest bardzo szerokie. Dojrzałe śliwki można spożywać bezpośrednio po zebraniu oddzielając od nich jedynie pestkę. Pokrojone śliwki z usuniętą pestka doskonale sprawdza się również jako dodatek do kompotów, słodkich sałatek owocowych, będą również doskonałym dodatkiem do potraw przyrządzonych na bazie mięsa, słodkich sosów oraz deserów. Jeśli chodzi o mięso śliwki będą doskonałym dodatkiem do dziczyzny oraz wołowiny. Możemy nimi również nafaszerować kurczaka lub przygotować schab ze śliwką. Śliwki świetnie sprawdzą się także jako dodatek do koktajlów, które możemy przygotować z różnymi owocami oraz dodatkiem produktów mlecznych (np. jogurtem naturalnym). Będą stanowiły również doskonały dodatek do omletów podawanych na słodko z dodatkiem jogurtu naturalnego. Śliwki świetnie sprawdzą się do przygotowania pysznych knedli.

Aby przechować aromatyczne śliwki w ciągu zimy możemy wykonać z nich przepyszne konfitury. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Możemy z nich również przygotować powidła śliwkowe. Doskonałym pomysłem będzie również przygotowanie domowej nutelli na bazie śliwek. Możemy je również wysuszyć – wystarczy że ze śliwek usuniemy pestki, następnie tak przygotowane śliwki wysuszymy przy pomocy suszarki do owoców. Śliwki stanowią również doskonałą bazę pod przygotowanie pysznych alkoholi.

W artykule tym skupimy się na tym, jak można wykorzystać śliwki to przygotowania pysznych ciast. Ciasta z dodatkiem śliwek stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć je od czasu do czasu do swojej diety. Ciasta z dodatkiem śliwek są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego nie wymagają dużych umiejętności kulinarnych. Dodatkowo wybór rodzaju śliwek będzie zależał od indywidualnych preferencji – tzn. że możemy wybrać śliwki słodkie lub bardziej kwaśne do przygotowania różnych wypieków. Mnogość rodzajów śliwek sprawia, że przez większość roku są one dostępne – dlatego warto sięgać po to odmiany, które aktualnie owocują.

Śliwki węgierki - skład i właściwości prozdrowotne

Śliwki stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Śliwki są owocami stosunkowo niskokalorycznymi, dlatego chętnie włączane są do diet redukcyjnych. Świeże śliwki węgierki posiadają niski indeks glikemiczny, który wynosi 35, dlatego mogą być włączone do diety osób chorujących na cukrzycę. Są one również źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy E oraz niektóre witaminy z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nich sporo składników mineralnych do których możemy zaliczyć potas, żelazo, magnez, wapń oraz fosfor. Śliwki posiadają również polifenole, którym zawdzięczają swój fioletowy kolor, związki te zaliczane są do antyoksydantów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu.

Śliwki dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy (witaminy A, C, E oraz polifenoli) zmniejszają powstawanie wolnych rodników w komórkach organizmu. Przyczynia się to do zmniejszonego ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowolnienia procesu starzenia się skóry. Śliwki, dzięki obecności witaminy C, dodatkowo wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności - czyli okresie jesienno-zimowym. Witamina C bierze również udział w syntezie kolagenu, dlatego jej spożywanie może pozytywnie wpłynąć na opóźnienie procesu powstawania zmarszczek.

Śliwki są również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga walkę z zaparciami oraz chorobami jelit. Prawidłowa podaż błonnika pokarmowego w diecie szacowana jest na około 25 gram na dzień. Odpowiednia podaż błonnika pokarmowego zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelita grubego. Ponadto błonnik zmniejsza wchłanianie cholesterolu i przyczynia się tym do zapobiegania rozwoju miażdżycy oraz chorób układu krążenia.

Przykładowe przepisy na ciasta ze śliwkami i krótki opis

Tarta ze śliwkami i bezą

Tarta składa się z ciasta kruchego z dodatkiem śliwek oraz bezy. Tarta jest stosunkowo trudna do wykonania, jednak odpowiedni przepis powinien ułatwić sprawę. Tarta z dodatkiem śliwek oraz bezy będzie stanowiła doskonały dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych oraz znajomymi. Ciasto jest bardzo eleganckie, dlatego świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska, którą możemy podać podczas imprez lub uroczystości rodzinnych. Tartę można wypełnić również kremem przygotowanym na bazie budyniu lub serka mascarpone, następnie wierzch tarty można udekorować kawałkami śliwek z dodatkiem innych owoców. To dobre ciasto możemy podać w wielu odsłonach, dlatego ten średnio trudny do wykonania przepis będzie stanowił doskonałą bazę pod wiele ciekawych propozycji ciast z wykorzystaniem śliwek. Tartę możemy także przygotować z kruszonką.

Ciasto ucierane ze śliwkami

Jest to klasyczne ciasto, które możemy przygotować w okresie dojrzewania smacznych śliwek. Ciasto ucierane jest bardzo proste i szybkie wykonaniu, dlatego nie wymaga od nas dużego nakładu pracy oraz doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze na smaczny placek ze śliwkami są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Ciasto ucierane będzie stanowi dobry pomył na dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Ze względu na prostotę i szybkość przygotowania ciasto możemy przygotować również wtedy, gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Do przygotowania bazy pod to pyszne ciasto niezbędne będą następujące produkty spożywcze: cukier, mąka pszenna, tłuszcz (np. masło roślinne lub olej rzepakowy), drożdże piekarskie oraz mleko. Wszystkie te składniki należy wymieszać w określonej kolejności. Aby ciasto drożdżowe mogło wyrosnąć pierwszym krokiem, który powinniśmy wykonać, jest wymieszanie drożdży piekarskich z odrobiną ciepłego mleka oraz cukru i odstawienie tej mieszanki na chwilę. Do gotowego ciasta drożdżowego możemy dodać śliwki pozbawione pestek lub ciasto drożdżowe możemy wylać do blaszki a na wierzch ułożyć owoce. Ciasto drożdżowe jest stosunkowo proste w przygotowaniu i nie wymaga zbyt dużo czasu. Dodatkowo stanowi doskonałe źródło niektórych składników odżywczy, które spożywane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Drożdżówka ze śliwkami będzie stanowiła doskonały dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych.

Placek ze śliwkami

Placek ze śliwkami jest bardzo prosty do przygotowania. Aby go zrobić niezbędne będą następujące produkty spożywcze: masło, jajka, cukier, cukier wanilinowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia, sok z cytryny oraz śliwki. Dodatkowo ciasto możemy podać z kruszonką. Świeżo upieczony placek ze śliwkami będzie stanowił doskonały dodatek do kawy, herbaty oraz kakao. Bez obaw możemy podać go jako deser  podczas niedzielnych spotkań z rodziną.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto