Bułki drożdżowe z pieczarkami

Opublikowano: 21.04.2022 r., 8:37 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułki drożdżowe z pieczarkami
Bułki drożdżowe z pieczarkami
Bułki drożdżowe z pieczarkami, serem żółtym i sezamem to najlepsze drugie śniadanie z piekarnika. Weź je ze sobą do pracy albo daj dziecku do szkoły.
Przygotowanie 45 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
401 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Masło (130 g)
  • Mleko 2% (250 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (15 g)
  • Pieczarki (500 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ser gouda (150 g)
  • Sezam nasiona (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na bułki drożdżowe z pieczarkami krok po kroku

Jajko i mleko powinny być w temperaturze pokojowej.

100 g masła umieść w garnku i roztop.

Dolej do masła mleko.

Do miski przesiej mąkę i dodaj płaską łyżkę soli.

Wsyp cukier i drożdże, zamieszaj.

Dodaj roztopione masło z mlekiem oraz jedno jajko.

Ciasto wyrób mikserem (mieszadła do drożdżowego ciasta) przez około 5 minut.

Miskę z ciastem przykryj ścierką i pozostaw na 90 minut w ciepłym miejscu.

30 g masła rozgrzej na patelni i dodaj do niego drobno posiekaną cebulę.

Pokrój pieczarki w półplastry i dodaj do cebuli. Posól, popieprz oraz posyp oregano. Smaż do uzyskania złotego koloru. Ostudź.

Zetrzyj ser na grubych oczkach tarki.

Połowę sera wsyp do ostudzonych pieczarek i wymieszaj.

Nagrzej piekarnik na 200 st. C. Na blaszce połóż papier do pieczenia.

Ciasto, które urosło, podziel na 10 równych części.

Każdą część weź na dłoń, przygnieć drugą ręką (by powstał placek) i nałóż część nadzienia. Bułkę "zamknij" z każdej strony ciastem tak, by farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Bułki układaj w równych odstępach na blaszce.

Posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem.

Posyp je resztą startego sera oraz sezamem.

Piecz bułki przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na bułki drożdżowe z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,6% osób

Więcej informacji na temat bułek drożdżowych z pieczarkami

Bułki drożdżowe z pieczarkami, serem żółtym i sezamem to najlepsze drugie śniadanie z piekarnika. Weź je ze sobą do pracy albo daj dziecku do szkoły. Są pyszne i miękkie. Przepis na bułki drożdżowe z pieczarkami to świetny sposób na to, by samemu upiec w piekarniku słone bułeczki z pieczarkowym farszem. Podwójny ser dodatkowo sprawia, że przekąska jest bardzo smaczna. Zobacz, jak zrobić bułki drożdżowe z pieczarkami. To prosty przepis, który nie jest najszybszy. Bułka za to wychodzi pyszna, stworzona na drugie śniadanie.

Bułki drożdżowe z pieczarkami są to okrągłe drożdżowe bułki nadziane farszem z pieczarek, cebuli i sera. Posypane są sezamem i startym serem. Są one pieczone w piekarniku. Jak zrobisz bułki drożdżowe z pieczarkami, można jeść je na zimno i na ciepło. Do tego prostego przepisu fantastycznie pasuje sos czosnkowy.

Jeżeli brakuje Ci inspiracji na pyszne drugie śniadania, koniecznie musisz wypróbować bułki drożdżowe z pieczarkami. Miękkie ciasto, smaczny farsz, ser i sezam to połączenie wyśmienite. Jak zrobić bułki drożdżowe z pieczarkami? Koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki jajko i mleko, by osiągnęły temperaturę pokojową. Najpierw zrób ciasto drożdżowe – roztop masło w garnku i wymieszaj z mlekiem. Nie trzeba robić zaczynu, ponieważ do przepisu na bułki drożdżowe z pieczarkami wykorzystuje się drożdże suche. Wszystkie składniki ciasta wyrabiaj kilka minut i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem. Ciasto powinno urosnąć. W międzyczasie przygotuj farsz – podsmaż na reszcie masła cebulę i pieczarki na złoty kolor. Przypraw do smaku. Połącz z połową startego sera. Gdy ciasto urośnie, nagrzej piekarnik i przygotuj blaszkę. Część ciasta rozpłaszcz na ręce i nadziej farszem, po czym dobrze zabezpiecz bułkę z każdej strony, by farsz nie uciekł. Bułki powinny być okrągłe. Posmaruj jajkiem, posyp serem i sezamem – upiecz. To prosty przepis, ale czasochłonny. Jest jednak warty poświęconej pracy, ponieważ takie domowe wypieki są najlepsze.

*Przepis na bułki drożdżowe z pieczarkami można zrobić też za pomocą drożdży świeżych. W takim przypadku należy najpierw zrobić rozczyn: połącz letnie mleko (125 ml), cukier, 4 łyżki mąki oraz 25 g drożdży świeżych pokruszonych. Mleko, cukier i mąkę oczywiście odlicz od podanych w przepisie składników. Wymieszane składniki do rozczynu odstaw na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie dodaj do pozostałej części mąki, mleka, masła, jajka, soli i wyrób ciasto. Ciasto drożdżowe na świeżych drożdżach może wyrastać krócej (około 60 minut).

Alergeny w bułkach drożdżowych z pieczarkami

Lista alergenów dla bułek drożdżowych z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze bułek drożdżowych z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Ten przepis na bułki drożdżowe z pieczarkami i serem jest dobrym zamiennikiem wyrobów sklepowych z nieciekawym składem. Przepis jest źródłem głównie węglowodanów oraz tłuszczu, białka jest niewiele.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
223.26
401.86
Białko (g)
8.80
15.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
24.05
43.28
Węglowodany przyswajalne (g)
23.31
41.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
1.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
10.67
19.20
Tłuszcze nasycone (g)
6.70
12.05
Tłuszcze nienasycone (g)
3.97
7.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.05
5.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
1.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.82
87.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
84.36
151.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.02
1.84
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
83.34
150.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.65
Ryboflawina (mg)
0.33
0.60
Niacyna (mg)
3.11
5.60
Foliany (µg (mcg))
62.36
112.25
Beta karoten (µg (mcg))
12.81
23.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
85.94
154.69
Potas (mg)
187.98
338.36
Wapń (mg)
109.76
197.58
Fosfor (mg)
149.87
269.77
Magnez (mg)
25.97
46.75
Żelazo (mg)
2.15
3.87
Cynk (mg)
1.12
2.02
Miedź (mg)
0.25
0.44
Szacunkowy indeks glikemiczny bułek drożdżowych z pieczarkami 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułek drożdżowych z pieczarkami

Koszt składników
37.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Masło
130 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Mleko 2%
250 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
15 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Sezam nasiona
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
37.70