Biszkopt makowy

Opublikowano: 18.10.2021 r., 23:05 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt makowy, wazon ze świerkową gałązką i bombkami
Biszkopt makowy
Biszkopt makowy z masą budyniową i ananasem to pyszne ciasto idealnie pasujące na Święta Bożego Narodzenia. Będzie wspaniałym uzupełnieniem świątecznego obiadu.
Przygotowanie 70 min
Pieczenie i Czas ubijania 35 min
478 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
114
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (160 g)
  • Cukier waniliowy 1 łyżka (15 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (270 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Mak niebieski 1/2 szklanki (70 g)
  • Mleko 2% (900 ml)
  • Cukier puder (260 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie, waniliowy, bez cukru (35 g)
  • Mąka ziemniaczana 1 łyżka (25 g)
  • Żółtko jajka dodatkowe (2 szt.)
  • Masło (260 g)
  • Wiórki kokosowe (180 g)
  • Ananas w puszce 1 opakowanie (565 g)
  • Śmietanka kremowa 36% (330 ml)
  • Galaretka 1 opakowanie, cytrynowa (75 g)
  • Sok cytrynowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, proszek do pieczenia, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blender, garnek mały, papier do pieczenia, folia spożywcza, miska, szpatułka, okrągła forma do pieczenia 35 cm, pojemnik blendera, lodówka

Przepis na biszkopt makowy krok po kroku

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Dodając powoli 160g cukru i cukier waniliowy mieszaj mikserem do uzyskania lśniącej i gęstej masy.

Wmieszaj delikatnie pozostałe po oddzieleniu żółtka.

Przesiej do masy 190g mąki pszennej i proszek do pieczenia. Następnie dodaj mak i wymieszaj delikatnie szpatułką.

Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 35 minut. Zostaw do ostygnięcia.

Wiórki kokosowe zmiel za pomocą blendera.

Wlej 0,5l mleka do garnka, dodaj 200g cukru pudru i zagotuj.

Pozostałe mleko wymieszaj za pomocą miksera z budyniem, mąką ziemniaczaną, 80g mąki pszennej i żółtkami. Powoli dolewaj do gotującego się mleka, do uzyskania gęstej masy.

Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i zostaw przykryty folią spożywczą do ostygnięcia.

Osącz ananasa z zalewy zachowując syrop. Do syropu dodaj pół szklanki wody i sok z cytryny.

Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku. Zostaw do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.

Masło utrzyj mikserem, aż zrobi się puch. Następnie dodaj wystudzoną masę budyniową i znów miksuj do połączenia składników.

Wystudzony biszkopt wyłóż z formy i przekrój wzdłuż na dwie równe części. Dolną część włóż z powrotem do formy, następnie nasącz połową przygotowanego syropu ananasowego z sokiem cytrynowym.

Wlej śmietanę do miski i ubij na sztywno z dodatkiem pozostałego cukru pudru.

Na przygotowany spód biszkopta wyłóż połowę masy budyniowej i ułóż na niej kawałki ananasa. Następnie przykryj go pozostałą masą budyniową.

Na wierzch połóż pozostałą część biszkopta, delikatnie ściągnij z niego przypieczoną skórkę, po czym nasącz pozostałym syropem.

Ubitą śmietanę połącz z ostudzoną galaretką i wylej na wierzch ciasta.

Schłodź ciasto w lodówce przez 3-4 godziny, aż dobrze stężeje.

Jak oceniasz przepis na biszkopt makowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu makowego

Gdyby ktoś zapytał mnie z czym kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia, to na pewno odpowiedziałabym, że z makiem w różnych postaciach. Wiem, że nie jestem jedyna, bo w grudniu wielu z nas zaopatruje swoje spiżarnie w te niesamowite, małe nasionka. Biszkopt makowy to jedno z takich ciast, które idealnie wpasowuje się w świąteczną, polską tradycje. Mak jest bardzo niedoceniany i sięgamy po niego głównie w czasie około wigilijnym. Wiąże się to z symboliką maku jaką jest płodność, pomyślność i dostatek na cały następny rok. I nie jest to wcale zaskoczeniem, ponieważ mak sam w sobie jest bardzo bogaty w wartości odżywcze. Przede wszystkim w wapń, którego w maku jest dużo więcej niż np. w żółtym serze (na 100g produktu). Ma w sobie również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę E a także magnez, cynk, żelazo i fosfor. Jest to roślina oleista, więc jest też świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działają one prozdrowotnie na układ nerwowy, układ krwionośny, odporność, a także przeciwdziałają nowotworom. Mak można spotkać pod kilkoma rodzajami. W kuchni wykorzystywany jest głównie mak niebieski (najbardziej popularny) oraz delikatniejszy w smaku mak biały. Ten ostatni, jest używany głównie do wytwarzania rogali świętomarcińskich. Najbardziej rozpoznawalny jest mak polny, a wzbudzający największe emocje - lekarski. Mak choć sam w sobie jest zdrowym produktem to może wchodzić w interakcje z lekami. Zalecam więc zasięgnąć porady lekarskiej, jeśli przyjmujesz jakieś leki na stałe, a chcesz spożyć go w większej ilości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt makowy to na pewno nasz dobry przepis przypadnie Ci do gustu. Składniki są łatwo dostępne we wszystkich sklepach spożywczych. Przepis na biszkopt makowy jest o tyle zaskakujący, że sam biszkopt jest z makiem i bez mąki ziemniaczanej. Jedna z warstw jest z kremem na bazie kokosa z masą budyniową i ananasem. Takie połączenie smaków jest dość egzotyczne, ale świetnie komponuje się z pianką cytrynową, nadając ciastu świeżości. Biszkopt makowy to pyszny pomysł na świąteczny deser.

Alergeny w biszkopcie makowym

Lista alergenów dla biszkoptu makowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze biszkoptu makowego

na 100g gotowej potrawy

Mak to jedno z lepszych źródeł wapnia w naszej diecie. Zawiera więcej tego ważnego składnika niż żółty ser!

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
258.74
478.67
Białko (g)
4.03
7.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
27.90
51.61
Węglowodany przyswajalne (g)
26.34
48.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
2.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
15.27
28.26
Tłuszcze nasycone (g)
11.65
21.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.63
6.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.54
4.70
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
2.01
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.91
110.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
89.79
166.11
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.46
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.95
3.60
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
0.93
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
0.66
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
88.38
163.50
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.24
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.24
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
1.27
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.91
44.24
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.31
32.02
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
32.88
60.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
148.09
273.97
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
80.74
149.36
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
95.29
176.29
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.92
36.86
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.18
2.18
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.58
1.07
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.20
Brak danych dla: cukier waniliowy, śmietanka kremowa 36%, galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu makowego 114
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu makowego

Koszt składników
71.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
160 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Cukier waniliowy
15 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 15 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
270 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 270 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mak niebieski
70 g
1/2 szklanki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Mleko 2%
900 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 900 ml
Cukier puder
260 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.30
Za 260 g
Budyń (proszek)
35 g
1 opakowanie, waniliowy, bez cukru
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 35 g
Mąka ziemniaczana
25 g
1 łyżka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Żółtko jajka
2 szt.
dodatkowe
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
260 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.50
Za 260 g
Wiórki kokosowe
180 g
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 180 g
Ananas w puszce
565 g
1 opakowanie
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
9.97
Za 565 g
Śmietanka kremowa 36%
330 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
5.28
Za 330 ml
Galaretka
75 g
1 opakowanie, cytrynowa
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 75 g
Sok cytrynowy
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
71.30