Przepis na biszkopt makowy krok po kroku
- Jajko 5 szt.
- Cukier 160 g
- Cukier waniliowy 15 g 1 łyżka
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 270 g
- Proszek do pieczenia 5 g 1 łyżeczka
- Mak niebieski 70 g 1/2 szklanki
- Mleko 2% 900 ml
- Cukier puder 260 g
- Budyń (proszek) 35 g 1 opakowanie, waniliowy, bez cukru
- Mąka ziemniaczana 25 g 1 łyżka
- Żółtko jajka 2 szt. dodatkowe
- Masło 260 g
- Wiórki kokosowe 180 g
- Ananas w puszce 565 g 1 opakowanie
- Śmietanka kremowa 36% 330 ml
- Galaretka 75 g 1 opakowanie, cytrynowa
- Sok cytrynowy 20 ml 2 łyżki
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodając powoli 160g cukru i cukier waniliowy mieszaj mikserem do uzyskania lśniącej i gęstej masy.
Wmieszaj delikatnie pozostałe po oddzieleniu żółtka.
Przesiej do masy 190g mąki pszennej i proszek do pieczenia. Następnie dodaj mak i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 35 minut. Zostaw do ostygnięcia.
Wiórki kokosowe zmiel za pomocą blendera.
Wlej 0,5l mleka do garnka, dodaj 200g cukru pudru i zagotuj.
Pozostałe mleko wymieszaj za pomocą miksera z budyniem, mąką ziemniaczaną, 80g mąki pszennej i żółtkami. Powoli dolewaj do gotującego się mleka, do uzyskania gęstej masy.
Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i zostaw przykryty folią spożywczą do ostygnięcia.
Osącz ananasa z zalewy zachowując syrop. Do syropu dodaj pół szklanki wody i sok z cytryny.
Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki wrzątku. Zostaw do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.
Masło utrzyj mikserem, aż zrobi się puch. Następnie dodaj wystudzoną masę budyniową i znów miksuj do połączenia składników.
Wystudzony biszkopt wyłóż z formy i przekrój wzdłuż na dwie równe części. Dolną część włóż z powrotem do formy, następnie nasącz połową przygotowanego syropu ananasowego z sokiem cytrynowym.
Wlej śmietanę do miski i ubij na sztywno z dodatkiem pozostałego cukru pudru.
Na przygotowany spód biszkopta wyłóż połowę masy budyniowej i ułóż na niej kawałki ananasa. Następnie przykryj go pozostałą masą budyniową.
Na wierzch połóż pozostałą część biszkopta, delikatnie ściągnij z niego przypieczoną skórkę, po czym nasącz pozostałym syropem.
Ubitą śmietanę połącz z ostudzoną galaretką i wylej na wierzch ciasta.
Schłodź ciasto w lodówce przez 3-4 godziny, aż dobrze stężeje.
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Omlet biszkoptowy
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Biszkopt makowy - cechy przepisu
Więcej o biszkopcie makowym
Gdyby ktoś zapytał mnie z czym kojarzą mi się Święta Bożego Narodzenia, to na pewno odpowiedziałabym, że z makiem w różnych postaciach. Wiem, że nie jestem jedyna, bo w grudniu wielu z nas zaopatruje swoje spiżarnie w te niesamowite, małe nasionka. Biszkopt makowy to jedno z takich ciast, które idealnie wpasowuje się w świąteczną, polską tradycje. Mak jest bardzo niedoceniany i sięgamy po niego głównie w czasie około wigilijnym. Wiąże się to z symboliką maku jaką jest płodność, pomyślność i dostatek na cały następny rok. I nie jest to wcale zaskoczeniem, ponieważ mak sam w sobie jest bardzo bogaty w wartości odżywcze. Przede wszystkim w wapń, którego w maku jest dużo więcej niż np. w żółtym serze (na 100g produktu). Ma w sobie również witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę E a także magnez, cynk, żelazo i fosfor. Jest to roślina oleista, więc jest też świetnym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działają one prozdrowotnie na układ nerwowy, układ krwionośny, odporność, a także przeciwdziałają nowotworom. Mak można spotkać pod kilkoma rodzajami. W kuchni wykorzystywany jest głównie mak niebieski (najbardziej popularny) oraz delikatniejszy w smaku mak biały. Ten ostatni, jest używany głównie do wytwarzania rogali świętomarcińskich. Najbardziej rozpoznawalny jest mak polny, a wzbudzający największe emocje - lekarski. Mak choć sam w sobie jest zdrowym produktem to może wchodzić w interakcje z lekami. Zalecam więc zasięgnąć porady lekarskiej, jeśli przyjmujesz jakieś leki na stałe, a chcesz spożyć go w większej ilości.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt makowy to na pewno nasz dobry przepis przypadnie Ci do gustu. Składniki są łatwo dostępne we wszystkich sklepach spożywczych. Przepis na biszkopt makowy jest o tyle zaskakujący, że sam biszkopt jest z makiem i bez mąki ziemniaczanej. Jedna z warstw jest z kremem na bazie kokosa z masą budyniową i ananasem. Takie połączenie smaków jest dość egzotyczne, ale świetnie komponuje się z pianką cytrynową, nadając ciastu świeżości. Biszkopt makowy to pyszny pomysł na świąteczny deser.
Wartości odżywcze biszkoptu makowego
Energia i białka
(185g)
Węglowodany w biszkopcie makowym
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy w przepisie na biszkopt makowy
(185g)
Składniki mineralne w przepisie na biszkopt makowy
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w biszkopcie makowym
Lista alergenów dla biszkoptu makowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Śmietanka kremowa 36%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka