Jak upiec biszkopt?

Na początek przygotuj formę do pieczenia – wyłóż jej spód papierem do pieczenia. Piekarnik zacznij rozgrzewać do temperatury 170°C. Do upieczenia biszkoptu przygotuj 6 jajek, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Aby przygotować biszkopt przestrzegaj następujących kroków:

1. Białka oddziel od żółtek.

2. Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę.

3. Następnie do białek stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż do rozpuszczenia cukru.

4. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej na sicie do jednej miski.

5. Do ubitych białek dodaj mąki z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i delikatnie wymieszaj do powstania gładkiej, puszystej masy.

6. Masę przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy lub prostokątnej blaszki.

7. Biszkopt wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30 – 35 minut.

8. Upieczony biszkopt pozostaw przez około 30 minut w uchylonym piekarniku.

Zobacz pytania podobne do jak upiec biszkopt?

To może wydać Ci się interesujące

Jak upiec biszkopt? Co jeszcze warto wiedzieć?

Biszkopt to doskonały pomysł na podstawę do przygotowania pysznego ciasta, które świetnie sprawdzi się podane jako deser dla dzieci i dorosłych. Ciasto biszkoptowe doskonale smakuje z dodatkiem kawy, herbaty, a także kakaa na mleku. Biszkopt to ciasto przygotowywane na bazie jaj, mąki oraz cukru. Zamiana części mąki pszennej na mąkę ziemniaczaną sprawia, że biszkopt ma delikatniejszą strukturę. Biszkopt stanowi podstawę do przygotowania pysznych tortów, a także ciast z galaretką oraz owocami. Ciasto biszkoptowe możemy upiec w postaci muffinek. Ciasto biszkoptowe można przygotować na ciepło lub na zimno. Aby przygotować ciasto biszkoptowe na ciepło jaja z dodatkiem cukru ubija się ogrzewając masę na parze. Warto jednak wiedzieć, że temperatura masy nie może przekroczyć 40°C, ponieważ białko zacznie się ścinać. W dalszej części dowiesz się jak zrobić biszkopt na zimno oraz poznasz czas pieczenia tego pysznego wypieku. Przepis na biszkopt jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego – warto jednak przestrzegać kilku zasad.

A więc jak upiec biszkopt? Do upieczenia biszkoptu przygotuj 6 jajek, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Aby przygotować biszkopt przestrzegaj następujących kroków: Białka oddziel od żółtek. Białka ubij przy pomocy miksera na sztywną pianę. Następnie do białek stopniowo dodawaj cukier i miksuj, aż do rozpuszczenia cukru. Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej na sicie do jednej miski. Do ubitych białek dodaj mąki z proszkiem do pieczenia oraz żółtka i delikatnie wymieszaj do powstania gładkiej, puszystej masy. Masę przelej do wcześniej przygotowanej tortownicy lub prostokątnej blaszki. A w jakiej temperaturze oraz ile czasu piec biszkopt? Ciasto wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika i piecz przez około 30 – 35 minut. Upieczony biszkopt pozostaw przez około 30 minut w uchylonym piekarniku.

Jajka kurze to skarbnica składników odżywczych, których odpowiednia podaż korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego, które z łatwością przyswajalne jest przez nasz organizm. Białko jaja kurzego uznawane jest za białko wzorcowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy w odpowiednich ilościach. Jaja kurze bogate są także w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach oraz niektóre witaminy z grupy B. W jajach znajdziemy także składniki mineralne, do których możemy zaliczyć: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. Żółtko jaja zawiera beta-karoten oraz luteinę, które spożywane w odpowiednich ilościach wspomagają pracę narządu wzroku.

Podsumowując nasz już sprawdzony sposób na przygotowanie pysznego biszkoptu. Najlepszy biszkopt świetnie sprawdzi się do przygotowania tortu urodzinowego lub ciasta z kremem i galaretką na deser. Biszkopt jest dobry do składania po przestudzeniu, łatwiej go pokroić. Biszkopt warto nasączyć herbatą lub innym płynem przed położeniem na niego kremu.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto