Dania z ananasem

dania z ananasem

Ananasy rosną dziko w Brazylii i właśnie Ameryka jest ich ojczyzną. Zostały przywiezione do Europy przez Krzysztofa Kolumba i szybko stały się przysmakiem arystokracji. Ananas jest dużym, twardym i soczystym owocem o słodko-kwaśnym smaku. Smak ten sprawia, że owoc ananasa ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Kawałki ananasa wykorzystują zarówno przepisy na dania na słodko i desery, jak i przepisy na dania wytrawne. Na różne sposoby możemy zrobić ciasto z ananasem, zaś kawałki ananasa dodajemy do deserów i kremów. Kwaskowy ananas sprawdza się jako dodatek do sałatek i dań mięsnych, jak schab z ananasem. Ananasa zawiera słynna pizza hawajska.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z ananasem

Przepisy w temacie dania z ananasem

Potrawy i desery z ananasem - smaczne przepisy na dania z dodatkiem ananasa

Słodko-kwaśny, soczysty ananas stanowi uniwersalny dodatek do dań. Pijemy soki z ananasa, uwielbiamy desery z dodatkiem ananasa, czy ciasto z ananasem. Nie każdy wie, że ananas świetnie nadaje się jako dodatek do mięsa. Idealnie pasuje do sałatek z mięsem i słodko-kwaśnych sosów do makaronu. Ananasa zawiera także pizza hawajska. Przedstawiamy ciekawe przepisy z ananasem. Doradzamy jak upiec ciasto z ananasem i jak zrobić sos do sałatki z ananasa, czy też jak przyrządzić kotlet schabowy z ananasem.

Jakie dania można zrobić z ananasem

Dlaczego warto jeść ananasy

Ananas pochodzi z Ameryki, gdzie uprawiany był na długo przed Kolumbem. Do Europy ananasa przywiózł właśnie Krzysztof Kolumb. Roślina ta potrzebuje ciepłego klimatu, dlatego też w Europie długie lata uprawiano go w szklarniach, jako przysmak arystokracji. Obecnie uprawia się go głównie na Kostaryce, Filipinach, w Brazylii, Chinach, Indiach, czy też w Tajlandii.

Ananas charakteryzuje się soczystym, słodkim i kwaskowym miąższem. Owoc ten ma uniwersalne zastosowanie kulinarne. Z ananasem tworzy się przepisy zarówno na dania na słodko, jak i na słono. Słodki ananas stanowi idealny dodatek do deserów i ciast. Ale jego nieco kwaskowy smak sprawia, że ananas świetnie smakuje jako dodatek do sałatki z ananasem, jak również do sosu do makaronu czy pizzy.

Ananas dostępny jest głównie w postaci soku czy napojów do picia. Możemy również kupić świeże ananasy, jak również ananasy w puszce w postaci krążków lub kawałków.

Właściwości prozdrowotne ananasa

Dzięki dużej zawartości witamin i składników mineralnych ananas ma właściwości antyoksydacyjne i prozdrowotne. Wzmacnia odporność dzięki zawartości witaminy C. Łagodzi bóle i ma właściwości przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Dobrze działa na kości i jest korzystny przy osteoporozie. Jako owoc niskokaloryczny i lekkostrawny nadaje się do dań dietetycznych i odchudzających. Bromelina, zawarta w ananasach, wspomaga trawienie, a co za tym idzie, odchudzanie.

Ananas świetnie sprawdza się w diecie odchudzającej. Warto jednak pamiętać, aby wybierać ananasy świeże. Soki i napoje z ananasów zawierają niestety bardzo dużo cukru i konserwantów. Podobnie ananasy z puszki mogą zawierać konserwanty i chemiczne dodatki.

Warto wiedzieć, że ananas może oddziaływać na przyjmowane leki. Dlatego należy zachować przerwę między jedzeniem ananasa a przyjmowaniem leków.

Dania z ananasem na słodko

Kawałki ananasa świetnie smakują jako dodatek do sałatki owocowej lub kremu. Słodko-kwaśny smak ananasa świetnie ożywia smak nieco mdłych deserów śmietankowych, lodów, czy kremów. Dodatek ananasa wzbogaca smak zdrowych deserów z chia. Krążki ananasa możemy przyrządzić smażone w cieście naleśnikowym.

Wspaniałym deserem na co dzień, na święta i na imprezę jest ciasto z ananasem. Kawałki ananasa doskonale pasują do sernika na zimno. Natomiast krążki ananasa mogą stanowić ozdobę, jeśli ułożymy je na wierzchu sernika na zimno i zalejemy galaretką. Krążki ananasa sprawdzą się nie tylko na wierzchu sernika, lecz także ciasta biszkoptowego czy drożdżowego. Kawałki ananasa wykorzystujemy także jako składnik kremu do tortu.

Przepisy na wytrawne potrawy z ananasa

Kwaskowy i soczysty ananas doskonale wzbogaca smak sałatek i dań mięsnych. Słodko-kwaskowy smak idealnie ożywia smak mdłych sałatek makaronowych i mięsnych. Soczysty ananas wzbogaca nieco suchy schab i łososia, jak również dania z kurczaka.

Kawałki ananasa świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatki. Z ananasem szczególnie dobrze smakuje sałatka makaronowa. Jest ona raczej mdła, zaś kawałki ananasa nadają jej nieco kwaskowy smak i przyjemnie chrupiącą konsystencję. Sok z ananasa w połączeniu z majonezem tworzy świetny sos do sałatek. Doskonale smakuje sałatka z ananasem, selerem i z majonezem. Ananas ładnie wygląda w sałatce warstwowej tworząc atrakcyjną, żółtą warstwę.

Dodatek ananasa zawiera pizza hawajska, która jest najpopularniejszą pizzą na świecie. Co ciekawe, pizza hawajska nie powstała na Hawajach, lecz w Kanadzie. Grecki kucharz chciał urozmaicić smak pizzy jakimś egzotycznym smakiem. Dodatek ananasa okazał się strzałem w dziesiątkę i rozsławił jego przepis na całym świecie. Ananas w połączeniu z szynką i sosem pomidorowym daje ciekawe odczucia smakowe.

Co ciekawe, kwaskowy ananas doskonale pasuje do mięsa, szczególnie do schabu lub kurczaka. Kotlet schabowy z ananasem stanowi świetne danie na co dzień i na imprezę. Krążki ananasa układamy na kotletach, a całość zapiekamy. Kwaskowy smak ananasa dobrze komponuje się ze smakiem schabu. Schab jest często dość suchy, zaś dodatek soczystego ananasa nadaje daniu nieco wilgotności. Jeszcze lepszy efekt smakowy uzyskamy jeśli na kotlet schabowy z ananasem nałożymy plasterek sera żółtego. Do schabu z ananasem pasują żurawiny lub nektarynki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto