Bigos jarski

Opublikowano: 23.02.2022 r., 9:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos jarski podany w białym, głębokim talerzu.
Bigos jarski
Bigos jarski to bardzo dobra propozycja na pyszne danie bez dodatku mięsa. Bigos jarski jest świetną alternatywą tradycyjnego bigosu z dodatkiem kiełbasy i mięsa wieprzowego.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
97 kcal
Kcal w porcji
315 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta biała - pół małej główki (500 g)
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
  • Pomidory w puszce (800 g)
  • Śliwki suszone (100 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Pieczarki - 30 średnich sztuk (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na bigos jarski krok po kroku

Poszatkuj kapustę białą.

Posiekaj drobniej kapustę kiszoną.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

Pokrój pieczarki w połówki.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż przez chwilę.

Dodaj do garnka kapustę kiszoną i wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Duś całość pod przykryciem przez 30 minut.

Dodaj do garnka kapustę białą, śliwki suszone oraz krojone pomidory, dopraw solą i pieprzem.

Gotuj jeszcze 20 minut.

Posiekaj koper i dodaj do potrawy, wymieszaj.

Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

Jak oceniasz przepis na bigos jarski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat bigosu jarskiego

Bigos jarski to świetny pomysł na jarską wersję tradycyjnego bigosu. Bigos to staropolska potrawa przygotowywana w każdym domu na święta i w dni powszednie. Bigos jest obiadem na kilka dni, gdyż im więcej razy odgrzewany tym intensywniejszego smaku nabiera. Przepis na jarski bigos jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kapusta kiszona, cebula, śliwki suszone, pieczarki, pomidory krojone, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić bigos jarski? Poszatkuj kapustę białą. Posiekaj drobniej kapustę kiszoną. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Pokrój pieczarki w połówki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i podsmaż przez chwilę. Dodaj do garnka kapustę kiszoną i wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś całość pod przykryciem przez 30 minut. Dodaj do garnka kapustę białą, śliwki suszone oraz krojone pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 20 minut. Posiekaj koper i dodaj do potrawy, wymieszaj. Bigos podawaj ze świeżym pieczywem.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów i jest więc odpowiednia dla diabetyków. Dodatkowo kapusta kiszona zawiera dużą ilość bakterii probiotycznych, które mają korzystny wpływ na pracę naszych jelit.

Podsumowując pyszny bigos bez dodatku mięsa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Bigos jest dobry do spożycia od razu po przygotowaniu. Bigos z grzybami można zrobić także z grzybami suszonymi lub świeżymi leśnymi. Bigos można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wegetariański bigos świetnie sprawdzi się z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Alergeny w bigosie jarskim

Lista alergenów dla bigosu jarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos jarski

Wartości odżywcze bigosu jarskiego

na 100g gotowej potrawy

Bigos jarski to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Bigos jest niskokaloryczny i bardzo syty. Bigos jest bardzo dobrym pomysłem dla osób chorujących na cukrzycę oraz na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(315g)
Energia (kcal)
30.87
97.23
Białko (g)
1.61
5.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(315g)
Węglowodany (g)
6.93
21.84
Węglowodany przyswajalne (g)
4.80
15.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.14
6.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(315g)
Tłuszcz (g)
0.22
0.69
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.33
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.08
0.26
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(315g)
Witamina A (µg (mcg))
9.79
30.85
Witamina B6 (mg)
0.13
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.02
Witamina C (mg)
15.08
47.50
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.43
1.35
Brak danych dla: śliwki suszone, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.06
0.19
Ryboflawina (mg)
0.10
0.32
Niacyna (mg)
1.08
3.42
Foliany (µg (mcg))
23.32
73.46
Beta karoten (µg (mcg))
62.02
195.35
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(315g)
Sód (mg)
194.91
613.98
Potas (mg)
242.74
764.64
Wapń (mg)
30.01
94.54
Fosfor (mg)
37.19
117.14
Magnez (mg)
14.88
46.88
Żelazo (mg)
1.01
3.18
Cynk (mg)
0.27
0.86
Miedź (mg)
0.13
0.40
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu jarskiego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu jarskiego

Koszt składników
33.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół małej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Pieczarki
400 g
30 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Koszt składników
33.10