Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Przepis na bigos z kabaczka krok po kroku

Kabaczka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę.

Kapustę kiszoną posiekaj, dodaj do garnka i zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś przez 20 minut na małym ogniu.

Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do bigosu.

Dodaj kabaczka i gotuj przez 10 minut.

Wlej pomidory z puszki i dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem, gotuj całość jeszcze 10 minut.

Na koniec dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Gotowy bigos z kabaczka podawaj z ulubionymi dodatkami.

Bigos z kabaczka
Bigos z kabaczka - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - bigos z kabaczka

W skrócie
Kalorii w porcji
71 kcal
Wielkość
jednej porcji
340 g
Indeks glikemiczny
24

Wartości odżywcze bigosu z kabaczka

na 100g gotowej potrawy

Bigos z kabaczka to danie zawierające cenne składniki mineralne. Kabaczek zawiera także dużo błonnika pokarmowego. Bigos z kabaczka jest nisko kaloryczny dlatego dobrze sprawdza się u osób na dietach redukcyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
20.95
71.21
Białko (g)
1.07
3.65
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.09
Brak danych dla: cebula, bulion warzywny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
4.51
15.33
Węglowodany przyswajalne (g)
2.87
9.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.64
5.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.72
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.42
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.23
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
10.48
35.64
Witamina B6 (mg)
0.12
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.53
42.62
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.28
0.95
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.14
Ryboflawina (mg)
0.05
0.17
Niacyna (mg)
0.44
1.50
Foliany (µg (mcg))
19.12
65.02
Beta karoten (µg (mcg))
79.45
270.14
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
268.11
911.58
Potas (mg)
202.35
688.00
Wapń (mg)
23.55
80.06
Fosfor (mg)
26.26
89.28
Magnez (mg)
13.84
47.04
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.86
2.93
Cynk (mg)
0.23
0.77
Miedź (mg)
0.06
0.20
Mangan (mg)
0.14
0.47
Brak danych dla: cebula, bulion warzywny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z kabaczka 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z kabaczka

Lista alergenów dla bigosu z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Więcej informacji na temat bigosu z kabaczka

Bigos z kabaczka to doskonała propozycja na pyszny i szybki bigos. Bigos świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na bigos z kabaczka jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kabaczek, kapusta kiszona, cebula, koper, kiełbasa, pomidory z puszce, przecier pomidorowy, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, bulion drobiowy oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić bigos z kabaczka? Kabaczka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Kapustę kiszoną posiekaj, dodaj do garnka i zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś przez 20 minut na małym ogniu. Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do bigosu. Dodaj kabaczka i gotuj przez 10 minut. Wlej pomidory z puszki i dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem, gotuj całość jeszcze 10 minut. Na koniec dodaj posiekany koper i wymieszaj.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Kabaczek jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.

Podsumowując pomysł na wege bigos jest bardzo dobrym pomysłem na obiad. Smaczny bigos możesz przełożyć do słoików i zagotować. Dobry bigos możesz przechowywać wtedy dłużej. Wegetariański bigos możesz przygotować z pieczarkami czy marchewką.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z kabaczka

Koszt składników
45.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
1000 g
4 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
45.60
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na bigos z kabaczka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,9% osób