Przepis na bigos z kabaczka krok po kroku
- Kabaczek 1000 g 4 średnie sztuki
- Kapusta kiszona 1000 g
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Pomidory w puszce 600 g
- Przecier pomidorowy bez soli 50 g
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Bulion warzywny 500 ml 2 szklanki
Kabaczka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę.
Kapustę kiszoną posiekaj, dodaj do garnka i zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś przez 20 minut na małym ogniu.
Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do bigosu.
Dodaj kabaczka i gotuj przez 10 minut.
Wlej pomidory z puszki i dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem, gotuj całość jeszcze 10 minut.
Na koniec dodaj posiekany koper i wymieszaj.
Gotowy bigos z kabaczka podawaj z ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos wegański
-
Bigos Thermomix
-
Bigos

(liczba kalorii)
Bigos z kabaczka - cechy przepisu
Więcej o bigosie z kabaczka
Bigos z kabaczka to doskonała propozycja na pyszny i szybki bigos. Bigos świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na bigos z kabaczka jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kabaczek, kapusta kiszona, cebula, koper, kiełbasa, pomidory z puszce, przecier pomidorowy, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, bulion drobiowy oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić bigos z kabaczka? Kabaczka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Kapustę kiszoną posiekaj, dodaj do garnka i zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i duś przez 20 minut na małym ogniu. Kiełbasę pokrój w talarki i dodaj do bigosu. Dodaj kabaczka i gotuj przez 10 minut. Wlej pomidory z puszki i dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem, gotuj całość jeszcze 10 minut. Na koniec dodaj posiekany koper i wymieszaj.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Kabaczek jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.
Podsumowując pomysł na wege bigos jest bardzo dobrym pomysłem na obiad. Smaczny bigos możesz przełożyć do słoików i zagotować. Dobry bigos możesz przechowywać wtedy dłużej. Wegetariański bigos możesz przygotować z pieczarkami czy marchewką.
Wartości odżywcze bigosu z kabaczka
Energia i białka
(340g)
Węglowodany w bigosie z kabaczka
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy w przepisie na bigos z kabaczka
(340g)
Składniki mineralne w przepisie na bigos z kabaczka
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bigosie z kabaczka
Lista alergenów dla bigosu z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny