Bigos wigilijny

Opublikowano: 20.07.2021 r., 13:47 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos wigilijny podany w czarnej misce z uchwytami, na ciemnej serwetce, w tle dekoracje świąteczne.
Bigos wigilijny
Wypróbuj najlepszy przepis na bigos wigilijny. Pyszny bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów oraz suszonych śliwek jest idealnie zrównoważony w smaku.
Przygotowanie 25 min
Czas duszenia 210 min
101 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta kiszona (1500 g)
  • Suszone grzyby (40 g)
  • Śliwki suszone (300 g)
  • Koncentrat pomidorowy 2 łyżki (50 g)
  • Czosnek 2 ząbki (12 g)
  • Cebula 1 duża (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na bigos wigilijny krok po kroku

Grzyby namocz we wrzącej wodzie na godzinę.

Kapustę poszatkuj i przełóż do garnka.

Do kapusty dodaj posiekane grzyby oraz wodę z moczenia ich.

Dodaj 2 liście laurowe, 3 owoce jałowca oraz 4 ziela angielskie, sporą szczyptę kminku, 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę pieprzu.

Do kapusty dodaj drobno pokrojone śliwki, drobno poszatkowaną cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku.

Kapustę gotuj pod przykryciem przez 3 godziny na bardzo małym ogniu.

Bigos smakuje najlepiej na drugi dzień.

Jak oceniasz przepis na bigos wigilijny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat bigosu wigilijnego

Wigilijne potrawy obfitują w przepisy z kiszonej kapusty, suszonych grzybów, ryb czy maku. Mało kto wyobraża sobie Boże Narodzenie bez barszczu z uszkami lub zupy grzybowej, pierogów, śledzia, karpia czy makowca. Jedną z potraw, która króluje na świątecznym stole jest duszona kapusta kiszona. W różnych regionach podaje się ją na różne sposoby, może to być kapusta z grzybami, kapusta z grochem, kapusta z fasolą lub bigos wigilijny.

Świąteczny bigos wigilijny jest daniem jarskim. Składa się z kiszonej kapusty duszonej z dodatkiem grzybów suszonych, suszonych śliwek i aromatycznych przypraw. Przepis na dobry bigos wigilijny możesz wzbogacić o suszone morele, suszoną żurawinę czy przyprawę do piernika. Jak zrobić bigos wigilijny aby smakował wyśmienicie? Każdy bigos oraz kapusta przygotowywana na święta, najlepiej smakuje po paru dniach. Warto przygotować te potrawy dwa czy trzy tygodnie wcześniej, zamknąć w słoikach na gorąco i dzień przed Wigilią ponownie obgotować. A jak ugotować bigos wigilijny dowiesz się z dokładnego przepisu, w którym każdy etap przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Tradycyjny bigos wigilijny jest pyszną potrawą, która będzie pasowała również do innych dań podawanych w czasie świąt. Sprawdzi się idealnie jako dodatek do pieczonej kaczki na obiad, owocowo-kwaśny smak bigosu świetnie się skomponuje z klasyczną kaczką z majerankiem. Bigos wigilijny smakuje świetnie także z ziemniakami, na przykład gotowanymi w mundurkach lub z dodatkiem kawałka pysznego pieczywa.

Tradycyjny bigos, który znany jest wszystkim, składa się z dużej ilości mięsa. Wersja jarska, która podawana jest w czasie Wigilii, bez wątpienia dorównuje smakiem tradycyjnej

i powszechnie znanej wersji.

Bigos wigilijny jest pysznym i wyjątkowym daniem podawanym na Boże Narodzenie. Mimo iż jego aromat i smak jest niepowtarzalny i charakterystyczny, bigos wigilijny zasmakuje i zaskoczy każdego. Z chęcią będziesz przygotowywać go co roku na święta ponieważ jest wyśmienity i łatwy w przygotowaniu.

Alergeny w bigosie wigilijnym

Lista alergenów dla bigosu wigilijnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos wigilijny

Wartości odżywcze bigosu wigilijnego

na 100g gotowej potrawy

Bigos wigilijny jest tradycyjnym jarskim daniem świątecznym. Dodatek suszonych śliwek pomaga regulować pracę układu trawiennego. Bigos w tej wersji jest pysznym i zdrowym daniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
44.89
101.00
Białko (g)
1.62
3.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
10.42
23.43
Węglowodany przyswajalne (g)
6.90
15.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.51
7.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.06
0.14
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
0.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.07
0.15
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
4.75
10.68
Witamina B6 (mg)
0.15
0.33
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.52
28.17
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.05
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.29
0.66
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.25
43.31
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
71.28
160.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
497.33
1118.99
Potas (mg)
209.05
470.36
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
28.76
64.70
Fosfor (mg)
24.37
54.83
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.29
32.14
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
3.51
Cynk (mg)
0.21
0.46
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu wigilijnego 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu wigilijnego

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
1500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 1500 g
Suszone grzyby
40 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Śliwki suszone
300 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.25
Za 300 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Czosnek
12 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 12 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
42.50