Jak zrobić bigos?

Na początek przygotuj kapustę kiszoną oraz taką samą ilość mięsa. Do bigosu świetnie sprawdzi się boczek, żeberka, karkówka, schab, dziczyzna, a także różnego rodzaju wędliny. Do bigosu możesz dodać także suszone grzyby, suszone śliwki, cebulę, a także przyprawy. Bigos wymaga długiego czasu gotowania na wolnym ogniu — warto mieszać go co jakiś czas, aby się nie przypalił.

Przygotowanie:

1. Na początek przepłucz kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna.

2. Następnie poszatkuj ją, włóż do garnka i zalej wodą.

3. Mięso pokrój w kostkę, dodaj do kapusty i całość gotuj przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu.

4. Następnie do bigosu dodaj pokrojoną w piórka cebulę, namoczone wcześniej grzyby suszone oraz śliwki suszone i dopraw do smaku przyprawami.

5. Bigos gotuj przez kolejne 30 minut.

6. Gotowy bigos podawaj na ciepło.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić bigos?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić bigos? Co jeszcze warto wiedzieć?

Przepisy na przygotowanie bigosu są bardzo różne w zależności od regionu. Bigos to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Bigos można przygotować z kapusty słodkiej, kiszonej lub z połączenia obydwu rodzajów. W dalszej części dowiesz się jak ugotować pyszny bigos z kapusty kiszonej. Wyróżnia się bigosy wegetariańskie, a także z dodatkiem mięsa. Możemy dodać do niego suszone owoce lub konfiturę. Wykwintny bigos na święta gotuje się z dodatkiem czerwonego wina. Bigos wymaga długiego czasu gotowania na wolnym ogniu — warto mieszać go co jakiś czas, aby się nie przypalił. Sprawdzony przepis na bigos możemy wykorzystać, aby przygotować dobry obiad dla całej rodziny.

Jakie produkty potrzebne będą do przygotowania bigosu? Na początek przygotuj kapustę kiszoną oraz taką samą ilość mięsa. Do bigosu świetnie sprawdzi się boczek, żeberka, karkówka, schab, dziczyzna, a także różnego rodzaju wędliny. Do bigosu możesz dodać także suszone grzyby, suszone śliwki, cebulę, a także przyprawy.

A więc jak zrobić bigos? Na początek przepłucz kapustę kiszoną, jeśli jest zbyt kwaśna. Następnie poszatkuj ją, włóż do garnka i zalej wodą. Mięso pokrój w kostkę, dodaj do kapusty i całość gotuj przez około godzinę, mieszając od czasu do czasu. Następnie do bigosu dodaj pokrojoną w piórka cebulę, namoczone wcześniej grzyby suszone oraz śliwki suszone i dopraw do smaku przyprawami. Bigos gotuj przez kolejne 30 minut. Gotowy bigos podawaj na ciepło.

Kiszenie warzyw pozwala na przedłużenie ich trwałości. Kiszenie hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za gnicie warzyw dzięki zmianie pH produktów, które następuje podczas procesu fermentacji. Kiszone warzywa są zdrowe, gdyż są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Kiszona kapusta to nic innego jak poddana procesowi fermentacji mlekowej biała kapusta, często z dodatkiem marchwi.

Kapusta biała, z której produkowana jest kapusta kiszona, jest bardzo popularnym warzywem kapustnym. Kapusta, dzięki zawartości witaminy C, wspomaga naszą odporność oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Dodatkowo witamina C zaliczana jest do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników w organizmie i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy straszenia się skóry. Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem naturalnego probiotyku, jakim jest kwas mlekowy powstający podczas procesu fermentacji. Dobre bakterie odgrywają w naszym jelicie bardzo ważną funkcję. Pozwalają mu prawidłowo pracować i trawić pokarm oraz wzmacniają naszą odporność.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi tradycyjny, domowy bigos. Najlepszy bigos to doskonały pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Bigos można podać z dodatkiem pieczywa lub ugotowanych ziemniaków. Składniki niezbędne do jego przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych. Bigos można przygotować z kapusty kiszonej, kapusty słodkiej lub ich połączenia. Spożywanie kapusty kiszonej wzbogaca dietę w witaminę C, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto