Przepis na bigos wegański krok po kroku
- Marchewka 50 g 1 sztuka
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Kapusta kiszona 500 g
- Soczewica zielona 230 g
- Śliwki suszone 100 g 12-13 sztuk
- Suszone grzyby 50 g
- Oliwa z oliwek 40 ml 4 łyżki
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, marchew zetrzyj na tarce.
Na dnie garnka rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem. Gdy się zarumienią, dodaj marchew.
Kapustę odciśnij z nadmiaru soków i dodaj do garnka.
Następnie wsyp soczewicę, pokrojone suszone śliwki i suszone grzyby. Dopraw.
Całość zalej ok. 3 szklankami wody lub bulionu. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj ok. 45 minut pod przykryciem.
Często zadawane pytania
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos Thermomix
-
Bigos

(liczba kalorii)
Bigos wegański - cechy przepisu
Więcej o bigosie wegańskim
Bigos to zapewne wszystkim dobrze znana, tradycyjna, polska potrawa, podawana przede wszystkim na święta Bożego Narodzenia. Przygotowywany z kiszonej kapusty, z grzybami i sporą ilością mięsa jest daniem bardzo aromatycznym i sycącym, które po prostu musi znaleźć się na wigilijnym stole. Czy zastanawiałeś/zastanawiałaś się kiedyś jak zrobić wegański bigos bez mięsa? To dobry pomysł na świąteczną potrawę, jeśli sam/sama stosujesz dietę wege lub wiesz, że wśród Twoich najbliższych znajdą się osoby, które nie jedzą mięsa. Przygotowując bigos wegański, sprostasz oczekiwaniom wszystkich członków rodziny, a jednocześnie ten pyszny, tradycyjny posiłek wciąż będzie mógł zagościć na waszym stole. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie różni się znacząco od przepisu na tradycyjny bigos. Główną zmianą jest zastąpienie mięsa innym składnikiem – w tym celu możesz wykorzystać soczewicę, na przykład zieloną lub czerwoną, ciecierzycę, białą fasolę lub naturalne, czy wędzone tofu. Dzięki temu bigos będzie w pełni wegański, a wciąż pełny białka i bardzo sycący. Pozostałe składniki się nie różnią – wciąż potrzebne Ci będą kapusta kiszona, świeże lub suszone grzyby, suszone śliwki oraz spora ilość przypraw. Koniecznie czytaj dalej aby poznać najlepszy przepis na bigos wegański.
Wartości odżywcze bigosu wegańskiego
Energia i białka
(270g)
Węglowodany w bigosie wegańskim
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy w przepisie na bigos wegański
(270g)
Składniki mineralne w przepisie na bigos wegański
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bigosie wegańskim
Lista alergenów dla bigosu wegańskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos wegański