Jakie mięso do bigosu?

Jakie mięso do bigosu
Jakie mięso do bigosu
ikona podziel się
Opublikowano: 10.03.2023 r., 1:47 | Autor: Patrycja Czerwiak

Bigos to wyjątkowe danie, którego częścią jest zwykle kapusta i mięso. Do bigosu pasuje wiele różnych gatunków mięs. A więc jakie mięso do bigosu wybrać?

  1. Raczej zrezygnuj z drobiu. Dlatego, że bigos poddaje się długiej obróbce termicznej, a drób nie jest bogaty w tłuszcz, dlatego w bigosie staje się suche i niezwykle twarde, czego chce się uniknąć.
  2. Możesz dodać do bigosu boczek - tłuszcz z niego i tak się wytopi, a nada całości doskonałego smaku.
  3. Najlepszy i najczęstszy wybór to oczywiście mięso wieprzowe - zwłaszcza łopatka i karkówka.
  4. Jeśli chcesz dorzucić do gulaszu wołowinę, sięgnij po podgardle, jednak nie stawiaj tylko na ten rodzaj mięsa.
  5. Do bigosu sprawdzi się też dziczyzna.

Jakie mięso do bigosu? Co jeszcze warto wiedzieć?

Bigos to wyjątkowe danie, którego częścią jest zwykle kapusta i mięso. Do bigosu pasuje wiele różnych gatunków mięs. A więc jakie mięso do bigosu wybrać?

  1. Raczej zrezygnuj z drobiu. Dlatego, że bigos poddaje się długiej obróbce termicznej, a drób nie jest bogaty w tłuszcz, dlatego w bigosie staje się suche i niezwykle twarde, czego chce się uniknąć.
  2. Możesz dodać do bigosu boczek - tłuszcz z niego i tak się wytopi, a nada całości doskonałego smaku.
  3. Najlepszy i najczęstszy wybór to oczywiście mięso wieprzowe - idealnie pasuje zwłaszcza łopatka i karkówka.
  4. Jeśli chcesz dorzucić do gulaszu wołowinę, najlepsze będzie podgardle, jednak nie stawiaj tylko na ten rodzaj mięsa.
  5. Do bigosu sprawdzi się też dziczyzna.
  6. Do tradycyjnego bigosu często dodaje się również słoniny, jednak nie jest to koniecznie. To kawałek niezwykle tłusty, więc całe danie nie będzie zbyt zdrowe.
  7. Bigos można też zrobić z gotowanym mięsem. Dobre jest szczególnie to z rosołu, które często ląduje w koszu na śmieci, z braku pomysłu na jego wykorzystanie.

Choć zwykle mięsem pierwszego wyboru jest drób, ze względu na małą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, czy dużą zawartość minerałów, to jednak w tym wypadku, jest to raczej jego wada. Brak tłuszczu nie sprzyja długiemu gotowaniu, gdyż sprawia, że mięso jest niezwykle suche i nie da się go jeść. W tym wypadku najlepiej więc postawić na wieprzowinę. To rodzaj mięsa, który i tak króluje na polskich stołach. Wieprzowina nie jest najzdrowszym rodzajem mięsa, jednak wciąż może od czasu do czasu gościć w menu. Wieprzowina jest mięsem o dużej wartości energetycznej. Jest źródłem pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Dostarcza również witaminy: B6, B12, PP, A i D oraz łatwo przyswajalne przez nasz organizm żelazo. To oznacza, że jego umiarkowane spożycie wiąże się z pewnymi korzyściami zdrowotnymi. Jeśli jednak chcesz dodać do swojego dania drób, postaraj się przygotować mięso osobno i dodaj do gotowego bigosu.

Warto pamiętać, że w bigosie nie tylko mięso jest ważne. Tworzą go również inne dodatki. Wspaniale łączą się w nim kiszona kapusta, która poddana długiemu gotowaniu nabiera nieco słodkiego smaku, a także suszone owoce i grzyby. Do bigosu można dodać rodzynki, czy suszone śliwki. Warto wykorzystać w nim wędzone śliwki, które nadają ciężkiego smaku temu daniu. Bigos wspaniale smakuje również z dodatkiem orzechów. Możesz dodać do niego orzechy włoskie, czy pekan. Te dodatki pozwolą zrównoważyć dość wysoką zawartość mniej zdrowego, ale dość tłustego mięsa.

Bigos jest tradycyjnym polskim daniem, które robi się z kapusty kiszonej (czasami z dodatkiem białej) i sporą ilością mięsa. To właśnie ten drugi składnik sprawia, że potrawa ta smakuje tak dobrze. Kapusta i mięso to szczególnie smaczne połączenie. Znajdziemy je również w pierogach, czy krokietach. jest tak pyszne, że bigos bardzo często jest jednym z ulubionych polskich dań.

Teraz gdy wiesz już jakie mięso dodać do bigosu, możesz zabrać się za przygotowanie tego przysmaku.

Zobacz pytania podobne do jakie mięso do bigosu?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto