Bigos z białej kapusty

Opublikowano: 26.01.2022 r., 9:07 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos w zielonym garnuszku
Bigos z białej kapusty
Bigos z białej kapusty to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Szybki do zrobienia bigos jest delikatny w smaku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to pyszne danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
374 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta biała - 1 mała główka (1200 g)
  • Kiełbasa domowa (400 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (40 g)
  • Olej rzepakowy (120 ml)
  • Przecier pomidorowy bez soli (50 g)
  • Pomidory w puszce (600 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na bigos z białej kapusty krok po kroku

Kapustę poszatkuj drobno.

Umieść ją w garnku, wlej 1000 ml wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pokrój kiełbasę w plastry.

Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę.

Dodaj kiełbasę i podsmaż.

Dodaj całość do kapusty.

Przecier pomidorowy i pomidory z puszki wlej do garnka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 15 minut.

Posiekaj koper i dodaj do bigosu.

Bigos podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżym pieczywem.

Jak oceniasz przepis na bigos z białej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,0% osób

Więcej informacji na temat bigosu z białej kapusty

Bigos z białej kapusty to świetny pomysł na pyszny obiad dla rodziny i znajomych. Bigos jest szybki do zrobienia i nie wymaga tak długiego gotowania, jak bigos z kiszonej kapusty. Przepis na bigos z białej kapusty jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia bigosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, cebula, kiełbasa, przecier pomidorowy, pomidory w puszce, koper, olej rzepakowy, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić bigos z białej kapusty? Kapustę poszatkuj drobno. Umieść ją w garnku, wlej wodę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pokrój kiełbasę w plastry. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i zeszklij cebulę. Dodaj kiełbasę i podsmaż. Dodaj całość do kapusty. Przecier pomidorowy i pomidory z puszki wlej do garnka, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i gotuj jeszcze 15 minut. Posiekaj koper i dodaj do bigosu. Bigos podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków lub świeżym pieczywem.

Kapusta jest bardzo popularnym warzywem. Można ją wykorzystać do przygotowania wielu pysznych potraw. Kapusta jest bardzo zdrowa i można ją spożywać na surowo oraz po poddaniu obróbce termicznej. Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów, więc jest odpowiednia dla diabetyków. Kapusta jest ciężkostrawna, więc nie powinny jej spożywać osoby z problemami żołądkowymi.

Podsumowując dobry bigos z białej kapusty z kiełbasą sprawdzi się na obiad. Bigos można przechowywać w lodówce przez 4-5 dni. Można go także zawekować w słoikach. Prosty przepis na bigos możesz wykorzystać, aby przygotować obiad na kilka dni. Do bigosu możesz dodać także pierś z kurczaka lub kiełbasę drobiową zamiast wieprzowej.

Alergeny w bigosie z białej kapusty

Lista alergenów dla bigosu z białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z białej kapusty

Wartości odżywcze bigosu z białej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Bigos z białej kapusty to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Bigos jest niskokaloryczny i bardzo syty, dlatego dobrze sprawdza się w diecie redukcyjnej. Bigos jest dobrym źródłem wielu składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
111.74
374.33
Białko (g)
2.73
9.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
6.03
20.22
Węglowodany przyswajalne (g)
4.25
14.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
5.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
8.93
29.93
Tłuszcze nasycone (g)
2.17
7.26
Tłuszcze nienasycone (g)
6.77
22.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.75
15.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.02
6.76
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.11
Cholesterol (mg)
9.00
30.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
12.01
40.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
23.33
78.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.35
Witamina E (mg)
0.44
1.49
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.18
3.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.90
3.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.59
89.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
52.92
177.27
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
187.99
629.75
Potas (mg)
207.33
694.56
Wapń (mg)
34.73
116.35
Fosfor (mg)
48.32
161.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.73
45.99
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
2.55
Cynk (mg)
0.37
1.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z białej kapusty 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z białej kapusty

Koszt składników
37.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1200 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1200 g
Kiełbasa domowa
400 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Koperek ogrodowy świeży
40 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Olej rzepakowy
120 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Przecier pomidorowy bez soli
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Pomidory w puszce
600 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
3.45
Za 600 g
Koszt składników
37.60