Przepis na bigos z grzybami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Kapustę poszatkuj drobno, włóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie i gotuj do miękkości przez około 40 minut.

Grzyby zalej 1 szklanką wody i odstaw na 20 minut. Następnie ugotuj je w wodzie z moczenia przez 30 minut.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Dodaj do niej pokrojone na małe kawałki grzyby.

Całość podsmaż przez chwilę, następnie dodaj posiekaną cebulę.

Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem.

Bigos z grzybami podany w eleganckiej misce.
bigos z grzybami
Koszt przygotowania dania
56.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
233 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
50

Bigos z grzybami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o bigosie z grzybami

Bigos z grzybami jest doskonałą opcją na pyszny posiłek dla całej rodziny. Ma niezwykły smak, a przy okazji jest bardzo odżywczy. Wspaniale prezentuje się na stole. Ciężko sobie wyobrazić święta bez jego dodatku. Kapusta wzbogacona grzybami jest tak aromatyczna, że jej zapach niesie się po całej kuchni. To tradycyjne dnie, które nigdy się nie nudzi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bigos z grzybami, który zachwyci nie tylko smakiem, ale również aromatem, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle kremowa i pełna smaku. Kapusta długo gotowana, połączona z aromatycznymi grzybami leśnymi, to połączenie, które nigdy nie zawodzi. Choć świetnie sprawdza się jako farsz, równie dobrze może być osobnym daniem, które rozpieszcza kubki smakowe.

Przepis na bigos z grzybami jest bardzo łatwy, dlatego świetnie sprawdzi się dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Dodatkowo, zawsze wychodzi, dlatego nie trzeba się bać, że coś może się w nim nie udać. Całość została podzielona na kilka prostych kroków, by mógł sobie z nimi poradzić każdy. Te danie choć bardzo odświętne może również być używane na co dzień. Kapusta, choć potrzebuje sporo czasu, by zmięknąć nie jest zbyt pracochłonna. Wystarczy lekko ją pokroić i połączyć z podsmażonymi grzybami. Choć w przepisie cebula i grzyby smażone są na oliwie, można ją zastąpić masłem, by całość była jeszcze bardziej aromatyczna.

Ten prosty przepis będzie idealnym wyborem na święta. Jest postny i bardzo lekki, a przy tym niezwykle aromatyczny. To zasługa grzybów. Najlepiej w tej recepturze sprawdzają się grzyby leśne, a szczególnie podgrzybki, ale w przypadku ich braku można użyć także pieczarek, które podsmażone z cebulą stają się równie pyszne i pełne smaku. Najlepiej wykorzystać grzyby suszone, które są bardzo łatwo dostępne. Można również użyć tych mrożonych. To świetny pomysł na tradycyjny i bardzo smaczny bigos. Sprawdzi się on zarówno na obiad, ale również na kolację. Choć idealnie pasuje do niego pieczywo, całość jest tak pyszna, że można go jeść bez dodatków.

Wartości odżywcze bigosu z grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kalorie)
119.96 kcal
233.93 kcal
Białko
6.22 g
12.13 g

Węglowodany w bigosie z grzybami

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany
14.93 g
29.11 g
Węglowodany przyswajalne
7.35 g
14.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
7.58 g
14.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz
3.95 g
7.70 g
Tłuszcze nasycone
0.68 g
1.33 g
Tłuszcze nienasycone
3.27 g
6.37 g
Tłuszcze jednonasycone
2.82 g
5.49 g
Tłuszcze wielonasycone
0.45 g
0.88 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na bigos z grzybami

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A
0.64 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.19 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
10.37 mg
20.23 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E
0.56 mg
1.08 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.02 mg
0.04 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.03 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
17.82 µg (mcg)
34.75 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten
5.26 µg (mcg)
10.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bigos z grzybami

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód
424.31 mg
827.40 mg
Potas
127.73 mg
249.07 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
22.22 mg
43.33 mg
Fosfor
16.54 mg
32.25 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
9.62 mg
18.75 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
2.97 mg
5.79 mg
Cynk
0.14 mg
0.28 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z grzybami 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bigosie z grzybami

Lista alergenów dla bigosu z grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bigos z grzybami

Cena przygotowania bigosu z grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Suszone grzyby
150 g
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 8
52.50
Za 150 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
84.00
Jak oceniasz przepis na bigos z grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób